Chinese politie neemt 1 procent van alle bitcoin in beslag (en waarom we daar blij mee zijn)

0

Wat is er aan de hand? Geen paniek hoor. De Chinese politie heeft beslag gelegd op wel 194.774 BTC oftewel zo´n één procent van alle bitcoins in omloop. Biflatie schreef wel al eens over bitcoin dat voor het merendeel gemijnd wordt in China. En mogelijk, misschien, eventueel, je weet maar nooit in de toekomst? Concurrentie kan betekenen voor de eigen CBDC, central bank digital currency. China´s digitale yuan. Die wordt ondertussen op meerdere plaatsen in het land getest en komt er hoogstwaarschijnlijk begin 2021 aan.

Fraude

Méér dan die kleine tweehonderdduizend bitcoin werd in beslag genomen. Ook nog: ´over 830,000 ETH, 1.4 million LTC, 27 million EOS, 74,000 DASH, 487 million XRP, 6 billion DOGE, 79,000 BCH, and 213,000 USDT.´ Een mooie vangst met een waarde van meer dan 4 miljard dollar! Gelukkig voor alle cryptobezittters, in se degenen die BTC in wallet houden: het was slechts een anti-fraude actie. Effectief alle BTC in het land confisceren en/of de bitcoinmijnen sluiten zit er (nog) niet in. De financiële en fysieke raid was gericht tegen de boosdoeners achter het PlusToken Ponzi scheme. De fraude met het PlusToken begon in 2018 en maakte wel 2 miljoen slachtoffers over heel de wereld.

Ponzi deed het weer

Wat is eigenlijk zo´n ´Ponzi fraude´ of scheme waarvan je nog al eens hoort? Wikipedia.org legt uit:´Charles Ponzi (Lugo, 3 maart 1882 – Rio de Janeiro, 18 januari 1949) was een Italiaanse immigrant in de Verenigde Staten die bekend werd als oplichter. ‘Ponzifraude’ is naar zijn frauduleuze investeringsplan vernoemd. Ponzifraude is een methode om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. Vaak biedt de oplichter daarbij een rendement aan dat erg hoog is bij een laag voorgespiegeld risico.´

Uit de markt

Wanneer je voor 500 dollar bitcoin of andere digitale munten overmaakte naar de aanbieders, werden je heel aantrekkelijke winsten voorgespiegeld. Wie zich in de loop der tijd liet vangen, ziet dankzij China´s alertheid hopelijk (minstens een deel van) zijn inleg terug? In ieder geval zijn al deze munten – waaronder 1 procent van alle BTC – voorlopig uit de markt genomen. Die zullen niet zo een-twee-drie meer verhandeld worden. Daar mogen cryptobeleggers – uitgezonderd de talloze gedupeerden dan – blij mee zijn, toch? 15 Mensen werden gearresteerd en kijken aan tegen gevangenisstraffen tussen 2 en 11 jaar, en boetes tussen 100.000 en 1 miljoen dollar. Dat het voor iedere al te gretige of onervaren bitcoin et al. belegger duidelijk moet zijn en een les: wanneer een aanbieding er té goed uitziet om waar te zijn, is ze meestal ook niet waar… Hou het best bij gereguleerde, gekende bronnen met een puike reputatie, indien u wilt bitcoin of altcoins kopen, staken, in een pool participeren, sparen of beleggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.