In het tweede deel van het interview met Gerald Celente, de oprichter van het Trends Research Institute, gaat de trend forecaster in op de protesten tegen de banken, de Federal Reserve, de inflatie in Europa en peakoil. De crisis is mede ontstaan door de financiële sector. Grote veranderingen in het financiële systeem zijn echter niet te constateren. Stimuleringspakketten (Quantitative Easing en het opkopen van staatsobligaties) zijn de ‘oplossing’ van de centrale banken. Wel zijn er wat reguleringen, zoals Basel 2, doorgevoerd. Mensen worden steeds sceptischer ten opzichte van het bankwezen, helemaal doordat de bonussen van de bankers al weer zijn opgelopen tot de exorbitante niveaus van voor de kredietcrisis. (lees ook: Bonussen bankiers uit parallel universum) Het vertrouwen van de mensen in het financiële systeem daalt gestaag. We praten verder met de heer Celente.

In Tunesië hebben de afgelopen week hevige rellen plaatsgevonden. Denkt u dat ook de betere economieën in de eurozone, zoals Duitsland, Nederland en Frankrijk te maken krijgen met deze problemen en rellen?

‘Ja, doordat het verschil tussen de armen en de rijken steeds groter wordt. Het overgrote deel van de betogers zijn jonge mensen, ze hebben (en zien) geen toekomst in dit economisch syteem. Er komen steeds meer mensen in verzet tegen de aristocratie en de huidige leiders van deze wereld. De generatiekloof wordt steeds groter. In de jaren ’60 kwamen de jongeren in Amerika in opstand tegen de oorlog in Vietnam. Ik was daar zelf bij. Momenteel zie je dat de jongere generatie in opstand komt tegen het financiële systeem en de banken. De banken nemen de consumenten in de maling en hebben eigenlijk alle macht naar zich toegetrokken.’

Over de banken gesproken. De Amerikaanse Federal Reserve bestaat uit een groep particulieren bankiers en is, ondanks de  naam ‘Federal’ doet vermoeden, helemaal geen overheidsorgaan. Kan deze instelling ook failliet gaan, ondanks dat ze geld kunnen creëren uit het niets?

‘Ze kunnen inderdaad niet failliet gaan, omdat ze de mogelijkheid hebben op zoveel dollars te printen als ze zelf willen. Ze devalueren eigenlijk gewoon de dollar en daardoor gaat de overheid op termijn failliet.  Kijk naar de feiten. Amerika heeft een staatsschuld van 14 biljoen dollar ($14.000.000.000.000,-), dat komt neer op ongeveer $45.000,- per Amerikaan. Kijk naar de studenten, hun studieschuld is groter dan de schuld van de creditcards, het is een ‘debtor nation’, alles is gebaseerd op schulden. De Federal Reserve print de mensen in armoede, zo simpel is het…’

(noot: veel bankiers worden betrokken in de politiek, zo heeft Obama aan het begin van de maand een voormalig bankier van JP Morgan aangesteld in het Witte Huis. Het gaat om William Daley, die een baan als ‘chief of staff’ krijgt.)

Momenteel is er een situatie in Nederland gaande, waarbij grondstoffen en voedsel in prijs stijgen, terwijl huizen, net zoals in de Verenigde Staten overigens, in prijs dalen. Dit staat ook wel bekent als biflatie. Hoe lang denkt u dat er een biflatie-scenario zal zijn, voordat de (hyper)inflatie echt begint?

‘Het is lastig om aan te geven of en zo ja, wanneer er hyperinflatie komt. Eerst zal de valutacrisis moeten verergeren, wanneer dat gebeurt, zal de goudprijs richting de $2.000,- per ounce stijgen. Zoals je al eerder aangaf, de goudprijs schommelt momenteel rond de $1360,- per ounce. Stabiliteit vindt het edelmetaal pas boven de $1400,-. Pas als het door gaat stijgen zal men merken dat de prijzen blijven stijgen. Het is en blijft natuurlijk wel speculeren.’

Nog een vraag over olie. Peakoil is een theorie die (meer info over Hubbert peak theory ) al is bewezen. De enige vraag is wanneer het omslagpunt zal zijn. Wat denkt u als trend forecaster wat het surrogaat voor olie zal zijn in de toekomst?

Er zal nog steeds olie gebruikt worden, echter in minder mate. In een aantal dagen komt onze nieuwe Trends Journal uit, waar we ook veel aandacht besteden aan de alternatieve energiebronnen. Het punt dat olie vervangen zal worden komt steeds dichterbij. ‘Necessity is the mother of invention.’ Een aantal dingen houden de ontwikkelingen van nieuwe uitvindingen in de energiesector tegen. Overigens zijn dat niet de uitvindingen in wind- en zonne energie. Ten eerste kopen grote coöperaties de uitvindingen van uitvinders op en ten tweede wordt het moeilijk gemaakt door de regels en patenten in Amerika, waardoor sommige projecten niet verder kunnen worden uitgevoerd. Maar nogmaals, de noodzaak is de bron van uitvindingen. Dat zag je ook toen de atoombom werd ontwikkeld het zogenaamde ‘Manhattan Project’, het zou 22 miljard dollar kosten om dat vandaag nog eens te doen. We beschikken over de kennis en het geld om alternatieven te verzinnen, maar het wordt niet op de goede manier gebruikt, anders zouden we in de huidige 21ste eeuw allang zijn gestopt met het gebruiken van fossiele brandstoffen. De processen zijn in ontwikkeling, maar de noodzaak is er nog niet, door een oliecrisis kunnen deze nieuwe ontwikkelingen natuurlijk in een stroomversnelling raken. Dat zal volgens ons eerder vandaag dan morgen gebeuren.

Heeft u nog meer kennis en visies die u wilt delen met de mensen in Nederland?

Ja. Wat Europa moet doen is teruggaan naar het oude Europa. Ze hadden de nonsens van een economische monetaire Europese Unie niet moeten doorzetten. Iedereen weet dat sinds de euro is ingevoerd de inflatie omhoog is geschoten. En de omstandigheden zijn in sommige opzichten minder geworden. Wees jezelf, vind je individuele kwaliteiten. De individualiteiten maken elk euroland uniek. Het enige wat de Europese Unie heeft gedaan is de verschillend tussen de landen kleiner maken. En ook de invloed van Amerika is steeds meer terug te zien in Europa. Laat jullie niet te veel beïnvloeden door de Amerikaanse cultuur. Brake the chains, koop geen producten van de multinationals zoals McDonalds en Coca Cola. Ondersteun de lokale bedrijven en consumeer lokale producten.

Het aantal ‘Transition Towns’ in Nederland is groeiende en steeds meer mensen worden zich bewust van de eventuele bedreigingen die in de toekomst kunnen plaatsvinden.

De mindset kan inderdaad tot verandering leiden, dat is erg belangrijk, want daar begint het mee. Nogmaals, brake the chains van het gecreëerde systeem en ondersteun de locals. (Meer informatie over Transition Towns in Nederland)

Beluister het hele interview op Goudportal.nl

3 reacties

  1. Celente is weer goed op dreef. De fed is bang voor deflatie, als in de depressie van de jaren ‘ 30, daarom zal dat ook nooit weer gebeuren, des te meer kans dat het daarom omslaat naar hyperinflatie door die honderden miljarden aan verse dollars. Goud gaat dan door het dak. HYPERINFLATION WILL DRIVE GOLD TO UNTHINKABLE HEIGHTS [url]http://goldswitzerland.com/index.php/hyperinflation-will-drive-gold-to-unthinkable-heights/[/url]

  2. Heeft Geert toch gelijk. Dus stem PVV. Een mogelijke weg terug naar vroeger. Geluk zonder veel geld. Waar de achterdeur nog open stond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: