Er wordt zo’n drie miljard euro uitgetrokken door het kabinet ter compensatie van de hogere energierekening van consumenten. Deze stijging wordt veroorzaakt door de sterk stijgende gasprijs. Het geld gaat onder andere naar een verlaging van de belasting op energie met 230 euro voor het deel op de rekening voor gas.

Financiële pijn verlichten

Door de energiebelasting voor gas fors te verlagen en het belastingtarief voor de gestegen elektriciteitsprijzen te verlagen, bespaart een gemiddeld huishouden zo’n 400 euro in totaal. Het precieze bedrag hangt van individuele omstandigheden af. Daarbij komt er 150 miljoen euro extra beschikbaar voor het isoleren van woningen. Gemeenten kunnen dit vervolgens verdelen onder inwoners in de vorm van vouchers, waarmee bijvoorbeeld tochtstrips kunnen worden aangeschaft of slimme energiemeters. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe ze de subsidies willen besteden. Ten slotte gaat er 500 miljoen van de in totaal 3,2 miljard euro naar het midden- en kleinbedrijf. Ook deze groep gaat minder energiebelasting betalen. De belastingverlaging voor zowel consumenten als het mkb gaat in op 1 januari 2022 en duurt een jaar.

Compensatie voor alle huishoudens

Eerst werd er nagedacht over compensatieregelingen die voornamelijk bij huishoudens met lagere inkomens terecht zouden komen. Uiteindelijk is er gekozen voor compensatie voor iedereen. Een deel komt hierdoor terecht bij

mensen die het niet nodig hebben. Ruim de helft van de consumenten in Nederland heeft namelijk een vast tarief en merkt niks van de stijgende prijzen zolang hun contract doorloopt. Het voordeel van deze aanpak is dat het snel uitvoerbaar is. Een ingewikkelder maatregel kost in deze situatie te veel tijd. Het is zaak dat er snel gehandeld wordt, aangezien de energierekening de komende winter hard omhoog dreigt te gaan. Enkele energiebedrijven hebben de prijzen al tot 60 procent verhoogd.

Energiebesparende maatregelen

Voor veel huishoudens loont het om energiebesparende maatregelen te treffen. Zeker wie spaargeld op de bank heeft staan en daar haast geen rente op ontvangt, kan meer uit zijn geld halen door dit te investeren in het verduurzamen van de woning. Met goede isolatie bijvoorbeeld blijft een huis langer warm en zo valt flink wat geld te besparen. Ook energie vergelijken is verstandig nu de prijzen voor gas en elektriciteit hard stijgen.

Energiearmoede

Zo’n 550.000 van de Nederlandse huishoudens leeft in zogeheten energiearmoede. Deze huishoudens hebben een hoge energierekening, een laag inkomen en wonen vaak in een slecht geïsoleerde (huur)woning. Dit concludeert onderzoeksorganisatie TNO, op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2019 voor ruim 6,1 miljoen huishoudens. TNO heeft onder andere gekeken naar de aard en omvang van het probleem en waar in Nederland verschillende vormen van energiearmoede voorkomen. Tegen de verwachting in komt energiearmoede vooral voor buiten de Randstad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: