Het wordt steeds moeilijker om een oordeel te vellen over onwelgevallige ontwikkelingen die zich om ons heen voltrekken. Er komt zoveel op ons af dat het gewoon teveel wordt. Het heeft te maken met het moderne digitale internettijdperk, niks meer en niks minder. Het is de technologische vooruitgang op onze aardkloot die sneller gaat dan mens en dier, de natuur en moeder aarde kunnen bevatten. Wie volgt het nog, wordt het ons niet teveel. Ooit werden onze voorouders geïnformeerd door de postduif en kwam er soms een brief via de postkoets of een koerier te paard. In 1896 is de radio uitgevonden door Guglielmo Marconi, weer later kwam de televisie, en daarvoor maakten we al gebruik van de telefoon en stuurden we elkaar een telegram in spoedgevallen. Na de telecommunicatie kwam de digitale communicatie via het internet. Daarmee begon een nieuw tijdperk waarin we elkaar via ontelbare digitale communicatiemiddelen konden bereiken maar vooral informeren. De vraag die ik mijzelf stel is of ik als mens de snelle ontwikkelingen op het gebied van communicatie kan bijhouden.

Vermenging werk en privé

Het is bekend dat mensen op oudere leeftijd wat minder snel worden in al hun acties en reacties. Ik kijk dan ook met verbazing en met respect naar de jeugd die in staat is om tegelijk op meerdere platforms met elkaar te communiceren. Zittend achter hun laptop waarop ze werken of communiceren appen ze tegelijk met hun vriendenkring. Of je thuis werkt of op kantoor, het maakt niet uit. Er is steeds meer vermenging van werk en privé. De mails waar je op kantoor niet aan toe komt kun je ook thuis lezen. Op kantoor kun je via whatsapp een afspraakje maken met je vriendenkring en wie heeft er nu niet z’n smartphone op z’n nachtkastje liggen. Mijn wekker heb ik ingeleverd bij de kringloopwinkel. Vergaderen voor je werk of voor het bestuur van de club doen we in coronatijd massaal achter de laptop op de keukentafel, dan wel op mijn werkkamer. Ja hoor, ik doe er ook aan mee. Werken achter de laptop of achter mijn pc waarop ik meerdere tabbladen open zet voor de nodige nieuwsberichten, zeker een stuk of tien! Dat zijn behalve de alternatieve online nieuwssites ook de mainstream media, maar ook youtube en mijn eigen muziekverzameling op externe harde schijven.

Vreemde eenden op het world-wide-web

Op deze manier heb ik als het ware een eigen studio die via mijn pc gekoppeld is aan mijn stereo en 4K-ledscherm. De NOS en alle omroepen kunnen wat mij betreft wel inpakken. Internet zal hun klein maken ondanks dat onlangs rapper Lange Frans werd verwijderd van Youtube. Zijn nogal onhandige alternatieve interviews waarin diverse complottheorieën werden besproken werden, in de ogen van wie eigenlijk, al te makkelijk als waarheid aangenomen. Zijn hele content werd van Youtube af gesodemieterd. Niet dat ik een aanhanger was van Lange Frans, maar ik nam wel eens een kijkje op opvallende Youtube-kanalen, puur om te weten hoe mensen worden geïnformeerd door kleurrijke figuren die denken de wijsheid in pacht te hebben. Ook Xandernieuws bezoek ik wel eens. Verbaas mij vaak hoe makkelijk de lezers soms in het ootje worden genomen. Het ‘bron- en contactonderzoek’ laat bij de lezers daar nogal te wensen over. Niet bewezen beweringen worden makkelijk als waar aangenomen.

Censuur

Toch moeten alternatieve onwelgevallige nieuwssites gewoon hun gang kunnen gaan op het internet. Het world-wide-web is net als ons openbare wegennet een manier om ons vrij te kunnen voort bewegen. Vrij vervoer over de openbare weg en het vrije woord op de digitale snelweg. Oké, wat verkeersregels om geen ongelukken te veroorzaken maar op de openbare weg is nog nooit een automobilist bekeurd vanwege een foute kleur van zijn voertuig. Nogmaals, het internet is van ons allemaal en behoren we vrij te kunnen gebruiken. Geen censuur  met verkeersagenten die bekeuringen uitdelen vanwege onwelgevallige straattaal of stompzinnige beweringen. Oké, agressief rijgedrag en anderen in gevaar brengen vraagt om maatregelen die worden gehandhaafd door aangestelde handhavers. Hetzelfde moet gelden voor de digitale snelweg. Niet de wegenbouwer die gigantische projecten bouwt en vervolgens optreedt als beheerder en handhaver en de gebruikers terecht wijst die zijn asfaltwegen en viaducten gebruiken. Google, Facebook, Twitter, Youtube, enzovoort, zijn prachtige digitale projecten waar we dankbaar gebruik van maken, maar mogen we als digitale snelweggebruikers alstublieft alleen de bevelen volgen van oom agent die mij een bekeuring geeft als ik dreig iemand te vermoorden.

Gerrit pas op!

Niet de multinationale Techbedrijven maken de verkeersregels voor de digitale snelweg. Laat ze  investeren in verbetering van de infrastructuur en hun expertise inzetten voor de technologische vooruitgang. Niet de demonstranten verbieden om hun eigen zegje te doen op de digitale snelweg; zolang ze het verkeer niet hinderen zijn ze niemand tot last. En bij een blokkade grijpt de politie in en niet de baas van Facebook, Twitter of Youtube. Is het een toeval dat er in coronatijd minder verkeer is op de openbare weg en in de winkelstraat? Hoe vreemd is het toeval dat er momenteel zoveel twitteraars, facebookers en youtubers worden geblokkeerd op de digitale snelweg. Lijkt haast een complot van hogerhand. Oei, pas op Gerrit, een gevaarlijke uitspraak! Straks mag ik aanschuiven naast Lange Frans en mijn zegje doen bij Jinek of OP1 en uitleggen waarom ik vind onterecht verwijderd te zijn van de openbare, eeehhh digitale snelweg.

GW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: