Het vertrouwen in de economie is iets beter dan de voorgaande maand, maar nog steeds negatief. Een verdere daling van het vertrouwen is goed mogelijk, nu het kabinet in zijn geheel ontslag heeft aangeboden aan de koningin. Een politieke crisis is nooit goed voor het algemene vertrouwen. Het vertrouwen van Nederlandse consumenten kwam volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in april uit op -32. De indicicator van het vertrouwen meet hoe optimistisch of pessimistisch Nederlanders zijn over de toekomt van het economisch klimaat en hun eigen financiële situatie. Tevens wordt ook de koopbereidheid van de consumenten meegenomen in de peiling.

De deelindicator die gaat over het economische klimaat kwam uit op -53. Dit is een lage uitkomst, maar wel een verbetering ten opzichte van een maand eerder. Behalve over de economie waren consumenten ook minder somber over hun eigen financiële situatie. Ze vonden de tijd verder iets minder ongunstig voor het doen van grote aankopen, zoals meubels, een wasmachine of een televisie. De deelindicator koopbereidheid steeg 3 punten, naar -19. De koopbereidheid is daarmee echter nog altijd zeer gering.

Omdat het vertrouwen laag is, worden er vanzelfsprekend ook minder aankopen gedaan. De consument houdt de hand op de knip. De politieke crisis zal waarschijnlijk een negatief effect hebben op zowel het vertrouwen als de consumptie. Nederlandse huishoudens hebben in februari 2012 ongeveer 1,3% minder geld uitgegeven aan goederen en diensten in vergelijking met een jaar geleden. Volgens Detailhandel Nederland moet de politiek snel actie ondernemen, omdat anders het consumentenvertrouwen verder zal worden aangepast. Maar snelle verkiezingen zitten er niet in. Pas 12 september 2012 moeten de Nederlanders weer naar de stembus. Het is afwachten in hoeverre hun grote aankopen zullen uitstellen.

Door het winterse weer was het gasverbruik van Nederlanders in februari 2012 veel hoger dan in de relatief warme februarimaand van 2011. Bij een gelijk gasverbruik was de krimp van de totale consumptie op bijna 3% uitgekomen. Natuurlijk is dit wel een vorm van ‘noodzakelijke consumptie’. Aan duurzame goederen is 9% minder besteed. Consumenten gaven onder andere veel minder uit aan auto’s. De consumptie van voedings- en genotmiddelen was bijna 2% lager.

6 reacties

  1. Op http://xandernieuws.punt.nl/?id=658406&r=1&tbl_archief=& lees ik het volgende:

    [quote]”Franse megabank S.G.: Val Nederlands kabinet somber voorteken voor hele eurozone
    ‘Stormseizoen eurozone barst in mei los’

    De neiging van de burgers in Frankrijk, Duitsland en Nederland om ‘links’ te gaan stemmen zal de val van de eurozone alleen maar versnellen.

    De val van het kabinet Rutte wordt uitgebreid besproken in de buitenlandse media. Volgens de Franse megabank Société Générale is het uiteenvallen van de CDA-VVD-PVV gedoogcoalitie zelfs een somber voorteken voor de hele eurozone. De specialisten van de bank denken dat Nederland nog vóór de verkiezingen in september zijn AAA status zal kwijtraken. Daarnaast stromen dagelijks nieuwe slechte berichten uit de eurozone binnen. Zo bevinden onze zuiderburen, de Belgen, zich inmiddels op het randje van de afgrond.”[/quote]

  2. Men begint in te zien dat even 18 miljard bezuinigen best wel veel geld is. Net een boekje gelezen van jaap van duin deze heeft het er over dat 90 % schuld ten opzichte van het bbp een/de kritieke grens is. Ik las vandaag op teletekst dat duitsland en engeland al op 80 % zitten van het bbp en nederland nog maar op 65 %.
    De bezuinigingen die in alle EU-landen gaan plaatsvinden, zullen hoe dan ook invloed hebben op het stemgedrag.
    En uiteraard gaat dit leidden tot financiele onrust op de financiele markten.
    Over 1 jaar zal het hele financiele referenciekader van de burger en de belegger al weer heel anders zijn. Ze zullen dan wensen dat het dan nog april 2012 was.

    We hoeven ons dus niet te gaan vervelen.

  3. @3:

    Zal er na de verkiezingen weer een rechtse kamermeerderheid met VVD, CDA en OBP van Hero Brinkman zijn? Of gaat het vol richting links?

  4. De bezuinigingen of hervormingen bij de overheid, gaan een averechtse uitwerking krijgen. Ik zie dat mensen steeds meer hun auto laten staan. De meeste verzekeringen al de deur uitgedaan. Nieuwe spullen hebben wij nu even niet nodig. Vooral de lagere inkomens zijn het, meer dan zat om uitgekleed te worden door de overheid. Hierdoor zal bijna de hele economie tot stilstand komen. Als blokker veel minder omzet boekt dan is dit voor mij een teken aan de wand.

    Het beste is om alle uitgave contant te betalen, want anders kunnen wij straks alleen nog maar pinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: