Contrasten worden groter, evenwicht is weg

31

De geopolitieke spanningen lopen op. Tussen Japan en China; Rusland en Europa; de voortdurende aanslagen en het bloedvergieten in Irak, Afghanistan en Pakistan; de never ending burgeroorlog in Syrië. Maar daar zullen we niet verder over schrijven, want daar hebben we het in een ander artikel al over gehad. We gaan het ook niet hebben over de dreigende nucleaire ramp in het Japanse Fukushima. We bekijken de wereld in dit artikel even vanuit economisch en sociaal-maatschappelijk standpunt. Wanneer we dat doen, moeten we constateren dat het een zootje is geworden. Veel vooruitzichten voor de economie en maatschappij zijn, ook al willen banken, makelaars en politici ons anders doen laten geloven, nog altijd slecht. Het evenwicht is en blijft weg.

wip

Werkgelegenheid of eerder het gebrek aan

De werkloosheid in Europa blijft een gigantisch probleem: inmiddels gemiddeld 12,1%.  Voor jongeren tot 25 is het gemiddelde zelfs 24,1%. In de grootste probleemlanden zoals Griekenland en Spanje ligt de jeugdwerkloosheid zelfs tussen de 50 en 60%. In Italië is de werkloosheid onder jongeren opgelopen naar 41,6%.  Werknemers ontslaan in België wordt tot 40% goedkoper. Dat zal de werkgever, de competitiviteit van de ondernemingen ten goede komen, luidt het. Goed voor het werkloosheidspercentage is het natuurlijk allerminst.

Er worden minder kinderen geboren

Vorig jaar zijn er in België voorn het 3e jaar minder kinderen ter wereld gekomen. Ook in Nederland stellen mensen het hebben van kinderen uit. De trend breidt zich uit, zelfs tot in Japan. Er worden vooral minder kinderen geboren in de ontwikkelde economieën. Dat de wereldbevolking nog groeit, komt vooral door de opkomende landen. Dat minder mensen kiezen om kinderen te krijgen, komt natuurlijk door de economische crisis. Er moet wel geld zijn om alle monden te voeden natuurlijk.

vergrijzing

Meer demografie: Vergrijzing

In het jaar 2025 is meer dan 1 op de 5 (21,7%) van de Nederlanders ouder dan 65 jaar. Het grootste gedeelte van de 3,73 miljoen gepensioneerden zijn tegen die tijd tussen de 70 en 80 jaar oud (49,9%). In de bevolkingspiramide van Nederland is duidelijk te zien dat Nederland snel aan het vergrijzen is. Hierboven de opbouw van de Nederlandse bevolking voor het jaar 2025.

Bubbels & schulden

Britse huizenprijzen gaan door het dak. Ook in Amerika stijgen de huizenprijzen. In Nederland verwachten de specialisten, voor de 5e keer sinds de crisis, dat het dieptepunt op de huizenmarkt nu toch echt wel achter de rug is. Het NOS Journaal wordt bij uitstek gebruikt om de Nederlander te laten weten dat de huizenmarkt weer ‘gezond’ is. Deze tactiek bestaat al sinds 2008, maar desondanks bleven de Nederlandse huizenprijzen dalen. De hypotheeksteun van overheden zorgt nog altijd voor een gigantische zeepbel, al zien steeds meer Nederlanders in dat de hypotheekschulden ook een groot last kunnen zijn en lossen extra af. Stukje deleveraging. Op Wall Street tikte de Dow Jones het oudejaar af op het zoveelste record van 2013 en het beste beursjaar sinds 1995. De Nederlandse beurs, de AEX-index, is begin 2014 gestegen naar het hoogste punt sinds 2008.

Economisch

China

De industriële motor van China sputtert: de index van de inkoopmanagers zakte tot het laagste peil in 4 maanden. Er wordt afgelopen tijd sowieso veel gesproken over China, want de tweede economie ter wereld moet de kar trekken. Een kredietcrisis ligt echter op de loer. Als de economische groei in China terugvalt, dan zal iedereen de effecten voelen.

Amerika

2014 wordt dan wellicht een jaar van groei maar nog niet van bloei. De hoop is op echter herstel in 2015. Het belangrijkste is beterschap op het gebied van de werkgelegenheid. We kunnen echter de Amerikaanse cijfers hierover niet meer serieus nemen. Of het economisch herstel duurzaam zal zijn, hangt vooral af van de Federal Reserve. Zal Yellen, de opvolgster van Bernanke, erin slagen om op ordelijke wijze tapering door te zetten en de stimuleringen te stoppen? De balans van de FED is sinds de crisis gestegen van 900 miljard dollar naar 4000 miljard anno 2014.

Europa

Naar verwachting zal de eurozone in 2014 uiteindelijk ​​uit de recessie komen. De verwachtingen voor de economische groei liggen voor 2014 tussen de 0,25% en 0,75%, maar wat zijn verwachtingen tegenwoordig nog waard?De bankenunie wordt er doorgedrukt, samen met alle IBAN, SEPA en BIC bankrekeningnummers. De Europese Centrale Bank heeft de rente afgelopen week gehandhaafd op het historisch lage niveau van 0,25%. Desinflatie is een trend die nu al lang in de eurozone zichtbaar is, de inflatie blijft namelijk dalen. Volgens de laatste cijfers van Eurostat is de inflatie in de eurozone gedaald naar 0,8%.(PDF alert).

bezittingen schulden

Rijk & Arm

Het is eigenlijk heel simpel. De rijken hebben bezittingen, de armen hebben schulden. Zie ook bovenstaande grafiek via Zero Hedge.  De 300 rijkste mensen van de wereld zijn nog een beetje rijker geworden, terwijl de iets minder bedeelden de crisis elke dan voelen en ervaren. De bank met de meeste nieuwe klanten in de voedselbank. En deze klanten van de voedselbank lezen dan dat het gemiddelde loon voor topkaderleden van de Amerikaanse bank JP Morgan (VS) 2,7 miljoen dollar per jaar bedraagd. Iets dichterbij huis is het niet anders bij de banken. Als we kijken naar The City zien we dat 2714 bankiers in het Verenigd Koninkrijk MINSTENS 830.000 pond sterling ontvangen. Crisis bij de banken? Doesn’t exist, want als het fout gaat staat de overheid (c.q. burger) garant.

Ontwikkelingen

In de jaren zestig was de wereld beter in balans. Bedrijven floreerden, werknemers kregen het steeds beter, de opkomst van allerlei nieuwigheden en de mensen konden het allemaal ook betalen.  En dat van één loon, dat van de man. In de jaren zeventig/tachtig moesten dat al twee lonen worden. Inflatie, geldontwaarding, stijgende prijzen, oliecrisis kwamen om de hoek kijken. Dan anno 2014: Ondanks de steeds groter wordende groep daklozen, zwervers en bedelaars blijkt het werkloosheidspercentage in de VS opeens flink te zijn gedaald. Uit de laatste stats van de Amerikaanse overheid blijkt dat de werkloosheid is gedaald van 7,0% naar 6,7%. Natuurlijk een nonsens cijfer, want de honderdduizenden Amerikanen die zich lieten uitschrijven als werkzoekende, worden niet meegerekend. Lekker objectief. In december kwamen er volgens diezelfde statistieken overigens 74.000 banen bij in de VS, waar uit werd gegaan van zo’n +200.000 banen.

Evenwicht is kwijt

De contrasten worden steeds groter.; het “sociaal-maatschappelijk weefsel”, is aan het ontbinden. De rijken worden steeds rijker van hun bezittingen in bubbels en voor het andere grootste deel van de bevolking in westerse landen gaat het één richting uit en die is nogal nefast.

31 REACTIES

 1. Tel bij de werklozen nog het leger van ambtenaren , de staatsschuld en de instroom van niet nederlands sprekenden. Ik voel mijn rug al en kijk in mijn leeggeroofde beurs. Nee het komt allemaal goed.

   • Helaas DrM. Baltic Dry is slechts de zoveelste channel stuffing index, geprogrammeerd en gemanipuleerd om de transitie van gepropageerde recessie naar depressie te verhullen. Tot de zwaartekracht ook deze cijfers onderuit haalt. Wat komt er na depressie eigenlijk? Diarree?

    • er zijn meerdere mogelijkheden na depressie:
     – zelfdoding
     – oorlog
     – ant-psychotica
     – met mensen samenwonen die dezelfde medicijnen gebruiken en/of net zo wakker zijn
     – prepper worden
     – vaste forumschrijver/reageerder worden met mesias-achtige boodschappen om andere forumbezoekers wakker te krijgen.
     – emigreren om er dan achter te komen dat het buitenland aan dezelfde principes onderhevig is.

   • Ja. Deze index omvat de zeetransporttarieven van ongeveer 75% van alle bulkgoederen ( olie, ijzererts, steenkool, … ) en is als dusdanig een voorlopende indicator van de mondiale economische activiteit. Als DIE crasht is het binnen enkele maanden dikke prijs in de rest van de economie. En crashen doet hij en nog geen klein beetje. Tighten your seat belts.

 2. pre consumptie uit schuld
  ingehaald door het feit
  Drs. beinvloedt processen
  Goering propaganda ten spijt
  leidt altijd tot excessen

  de honing uitgeslingerd
  suikerwater voor de werkbij
  ontsnappen kan niet meer
  is wat Mises reeds zei

  “There is no means of avoiding the final collapse of a boom brought about by credit (debt) expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as the result of a voluntary abandonment of further credit (debt) expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved.”

  Ludwig von Mises

  • Helemaal akkoord met von Mises. Ben z’n boek aan het lezen ( Human Action ) – man, wat was DIE kerel een visionair zeg. Hij, en Ayn Rand ( Atlas Shrugged ) – beide boeken geschreven in de 1e helft en midden 20e eeuw..

   • Blijf kritisch Hendrik. Die quote van Mises wordt talloze malen geciteerd, sterker, talloze malen bewaarheid. De huidige krediet cyclus maakt dit decennium niet vol. En dan komt Atlas Shrugged idd.

 3. “De bank met de meeste nieuwe klanten is de voedselbank,” zo staat geschreven. Hier even een paar cijfers van een “kleine” voedselbank van een kleine gemeente(17.000 inwoners) in mijn directe omgeving. Aantal “klanten” in 2009 was 30 en in 2013 kregen 185 inwoners een voedselpakket. 60 Vrijwilligers zorgen voor een goede afwikkeling.
  Dit soort cijfers worden door de media niet wijd en zijd gepubliceerd. Het feit dat de woningmarkt iets lijkt aan te trekken wordt dus wel groots gebracht. Het lijkt mij een goed idee om naast de bekende cijfers van banengroei en werkloosheidscijfers nu eens de cijfers van de aantallen cliënten te publiceren van de voedselbanken in ons polderlandschap. Hiermee krijgen we een veel beter beeld van de echte armoede in onze maatschappij. De werkloosheidscijfers geven niet een juist beeld. Het blijkt dat langdurig werklozen na afloop van hun uitkeringsperiode niet meer als werkloos worden geteld. Sommigen gaan de WW in en anderen moeten eerst interen of worden ZZP’er. We krijgen een beter beeld van onze “welvaartsmaatschappij” als we simpelweg het aantal cliënten van de V-bank te tellen.

  Er lopen weer cliënten weg bij de R-bank vanwege een hoge oprotpremie aan een bankier die niet meer wist hoe de rente moest worden berekend. De de R-bank zal cliënten verliezen, maar helaas krijgt de V-bank er steeds meer bij. Het wordt tijd dat onze statistici de cijfers van de V-bank gaan opnemen in de statistieken.

  • Lijkt me een heel goed plan Piet.
   Zo krijgen we meer inzicht in factoren onder aan de samenleving.
   Het wordt hiermee hoog tijd, dat wij biflaten onze eigen betrouwbare statistieken Indicator gaan bijhouden.
   Ik doop hem tot, “de Biflatie Armoede Indicator Statistiek” BAIS.
   Goede ingeving Piet Pineut.

  • Goed hoe jij steeds weer benadrukt dat armoede in een ‘rijk’ land niet zou moeten kunnen. Want eigen verantwoordelijkheid is maar één kant van het verhaal. In een goeie samenleving is er ook nog een een gezamenlijke verantwoordelijk VOOR elkaar. Alleen maar hameren op eigen verantwoordelijkheid kan makkelijk aangegrepen worden om de gezamenlijke verantwoordelijkheid te ontlopen. Daar is een mooi woord voor bedacht. De PARTICIPATIEMAATSCHAPPIJ. Dus, een kleine overheid, veel ongeleid kapitalisme, grote inkomensverschillen, winnaars, en veel verliezers. Goede professionele zal onbetaalbaar worden, en alleen nog door de elite afgenomen worden. En dat is natuurlijk ook de bedoeling.

 4. Kan het zo zijn dat we in nederland nu dezelfde valse kredietlucht in de onroerend markt blazen als de VS in 2003 deed? Hetgeen tot de val van lehman heeft geleid in 2008?
  Dan hebben we over pak m beet 5 jaar in Nederland een echt lehman-momentje. Dus geen friesland bank of sns-bank maar gewoon 1 van de grote nederlandse banken die niet meer to big to fall zijn.

  Al moet ik zeggen dat nederlandse banken inmiddels wel begonnen zijn om hun verkochte hypotheken in de vorm van obligaties door te verkopen aan andere financiele partijen.

  De muziek draaid weer sinds maart 2009 en de fakkel wordt doorgegeven.
  Ik ben benieuwd wanneer de muziek weer heel even ophoudt met spelen.

 5. Alles is marketing. De schijn is werkelijkheid, de rest illusie.

  – in de derde wereld vormen kinderen het enige vermogen; hoe meer kinderen overleven, hoe groter de kans dat ook de ouderen niet voortijdig dood gaan,

  – elke drie seconden sterft er iemand van de honger;

  En in eigen land? De toestand is florissant.

  – hoe hoog is de werkelijke werkloosheid?
  Met honderdduizenden houtje bijtende zzp-ers, een vegeterende mkb die het probeert uit te zingen, de bouwvakkers die naar Duitsland en België zijn uitgeweken, de duizenden die elke maand gedesillusioneerd de arbeidsmarkt de rug toekeren omdat ze hier toch geen werk vinden.

  ‘De woningmarkt trekt weer aan’. ‘Het vertrouwen komt weer terug’.
  Wat een misleidende vertoning! Prijzen en zeepbel worden kunstmatig in stand gehouden, niemand wenst zijn verlies te nemen, betalingsachterstanden worden zo onopvallend mogelijk ‘geregeld’.
  De vraag naar een koopwoning groeit, tegen de verdrukking in, bij gebrek aan een alternatief. Omdat mensen nu eenmaal móeten wonen. Ze hebben geen keus. Bij een nog verder verslechterende (sociale) huurmarkt, door steeds langere wachtlijsten, een nieuwbouwstop, fiks stijgende huren.

  Hoelang kunnen de verantwoordelijken, zowel nationaal als internationaal, met plak- en sprokkelwerk de werkelijkheid nog verdoezelen?

  • “Alles is marketing. De schijn is werkelijkheid…” Goed gezien HB. Niets van verlichting voor de massa maar terug naar de grot van Plato, onderin, waar het volk wordt vermaakt met het schimmenspel van de elite.

 6. Het zal wel politiek-incorrect zijn maar de meeste buggy’s lijken door gesluierde dames voortgeduwd. En daar wil ik het maar bij laten, wil hier geen ban en geen AIVD op bezoek maar demografisch gaat het ook de verkeerde kant op helaas.

  • Ik weet niet hoe oud u bent maar NEEderlanders waren gewaarschuwd. Dhr Hans Janmaat en later nog wijlen Fortuyn. Ver daarvoor boer Koekkoek. Ook vandaag de dag wil men niet luisteren en zal voor velen de klap komen bij heldere hemel. Zo nu maar weer snel aan de kijkbuis.

   • SW fietste regelmatig bij Koekoek voor zijn huis langs toen hij door de gevestigde orde als dorpsgek werd gepositioneerd. Een klein oud en beetje vervallen boerderijtje aan een doorgaande weg. Hij hoefde alleen de “pesterijen” te ondergaan, de levenspartner van Janmaat heeft een zwaardere prijs betaald en Fortuyn de hoofdprijs zoals we weten. Ik vraag me werkelijk af of de politieke agenda het resultaat is van een collectieve drang of dat er hogere machten spelen. Eerder de week in The Post Online: Margarita herinnerde zich precies wanneer ze politiek bewust werd, zo vertelde ze later aan HP/de Tijd. Dat gebeurde op haar 26ste, toen haar tante haar de Nederlandse verhoudingen uitlegde: “Het koningshuis is goed voor Nederland, want dan kunnen er dingen politiek achter de schermen geregeld worden. Dat is beter dan alles open en bloot te doen, want dan zou het zo ingewikkeld worden voor de mensen.”

 7. Natuurlijk zullen er weer woningen worden verkocht, ook woningeigenaren gaan nu eenmaal dood en dan zal er toch een andere eigenaar komen. Persoonlijk zou ik graag zien dat niet de belastingdienst maar 1 van onze jeugdigen hier uit ons dorp op dit stekkie mooi verder zou kunnen gaan. Gewoon even de naam van de eigenaar veranderen. Wat zou dat ook een stuk schelen in het rondpompen en afromen van ons (lokale)vermogen.

 8. Eventjes nuanceren ivm 40 % goedkoper ivm ontslagen van werknemers, want blijkbaar werkt het medialandschap gedomineerd door politieke partijen juist om weinig geinformeerde en niet kritische mensen leugens wijs te maken. Het idee dat men wil inlepelen bij veel mensen van het 40 % goedkoper ontslaan van werknemers slaat enkel op max 5 % van een zeer goed betaalde bediendencategorie met name vooral directieniveau, van de 95 % andere blijft het gedeelte bediendenontslagvergoeding hetzelfde en waarschijnlijk om toch maar een percentage te gebruiken 50 % van de werkende bevolking via het arbeidersstatuur 400 % tot 500 % duurder om die personen te ontslaan. Gelieve U eerst toch correct te informeren vooral daar deze plek vindt ik persoonlijk interessante topics aanbied die los staat van wat de reguliere media biedt.Zal maar zwijgen van het tot vervelens toe te moeten horen van de loonkost(iets waar velen ook een verkeerde kijk op hebben en niet weten dat de loonkost hun wedde niet is maar het gedeelte dat de roverheid U afneemt + het gedeelte dat de werkgever nog een moet afgeven) van een 4 to 6 % dat in werkelijkheid 30 % is met omringende landen (en neen geen Polen of Roemenie), maar dit is een ander verhaal. Voor de rest veel succes met jullie artikelen, de meeste kan ik echt waarderen.

 9. Het mag duidelijk zijn. Ik verveel me vandaag.
  Heb vandaag een stukje in de krant gelezen over het feit dat twee van de drie journalisten inmiddels uit de anonimiteit zijn getreden aangaande het werken op de zuid-as.
  Een journaliste is nog altijd anoniem want ze werkt nog op de zuid-as voor een of andere grote bank.
  Wat mij opviel aan het artikel was dat vanuit hun visie werken op de zuid-as een groot acteer-spel is waarbij je je moet houden aan een aantal regels. Een van die regels was dat je niet eerder wegging dan de baas. Een andere sub-cultuur-regel is/was dat je zoveel mogelijk je gezicht liet zien.
  Nou goed, kantoor-jiskefet voor hoger opgeleid personeel. Als je er met die bril op naar kijkt, is het lachen, gieren, brullen. Net als die film die film die net in de bioscoop draait met de titel: the wolf of wallstreet.
  Gebasseerd op een autobiografisch boek van iemand die werkelijk best veel mensen heeft opgelicht.
  Maar goed ik dwaal af. Heb net eens even wat gegoogeled en mijn oog viel op deze link:
  http://hollandsglorie.wordpress.com/2010/11/26/je-veux-werkvloer/

  Ik deel de conclusie van het artikel volledig. Het is echt een zooitje geworden.
  Ik denk dat als je je nog een beetje normaal beweegt in de wereld van de kwantitatieve geldcreatie dat je dan de uitzondering op de regel bent.
  Die mensen die denken dat ze normaal zijn leidden aan het stockholm-syndroom en weten niet dat ze al lang en breed gegijzeld zijn door het grote geld.
  Voor velen is die gijzeling een keuze. Overgedragen van vaders en moeders op hun kinderen.
  Ga maar zo snel mogelijk je opleiding afronden aan het werk en zorg er zo snel als mogelijk voor dat je die hypotheek-ketting om je enkel krijgt.
  Wat kun je anders verwachten van kinderen waarvan de ouders ook al gegijzeld zijn door het grote geld.

  • @dirty harry (@moerstaal)

   @moerstaal
   Deze link (en de linkjes daarop) zou je eens voor de grap moeten lezen en dan bedenken dat ook deze medewerkers zo een goed rapportcijfer zullen geven voor: ‘Hoe gelukkig zijn Nederlanders ?’

   @dirty harry
   Veel dank voor deze reactie. Ook de linkjes op de de gegeven link heb ik gelezen. Vele malen moest ik soms grijnzen als gevolg van de herkenbaarheid van sommige dingen. Ik heb vele jaren lang als externe programmeur gewerkt, dat houdt in dat je zo om de 1 a 3 jaar voor een andere ‘klant’ werkt, je ingehuurd werd. Dus moest je je zo snel mogelijk als ‘een radartje’ inwerken in ‘het team’. Hiermee wil ik zeggen dat ik best wel wat grote organisaties ‘van binnen’ heb gezien. Functioneren in een organisatie is eigenlijk wel een beetje ‘economie’. Effectiviteit, productiviteit, aversie en verplichtingen, ‘handelen’, verantwoording. ehhh… geld verdienen. Noem het maar op. Mijn directe bazen (verschillende bedrijven dus verschillende bazen) waren eigenlijk altijd ‘projectleiders’. Projectleiders zijn altijd heel erg druk druk druk. En… inderdaad waarmee weet je eigenlijk niet behalve dan de spreadsheets die zij opstellen en onderhouden met planningen waar je je aan moest houden. Hoe hoger de bazen hoe hoger de salarissen des te vager de functies. Ik wil nou niet direct afgeven op het management, de voorgaande zin is gewoon zoals het er staat.

 10. Ja de balans is al een tijd zoek. Ik houd het erop dat het heeft te maken met geldstromen richting NAVO, er wordt daar in het MO i.v.m. de zg Arabische lente een oorlog uitgevochten op grote schaal. NAVO steunt extremistische moslim rebellen die in deze regio aan de macht moeten komen van het Westen. Waarom is nog even een raadsel maar m.i. heeft de crisis hier mee te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.