CoronaKerst: voeding voor een Kerstcrash?

Net zoals de benaming van Coronakerst een onaangename lading heeft zo heeft de betiteling van Kerstcrash ook een onaangename en nog meer gespannen lading. Daarover zou je niet willen schrijven zo vlak voor de feestdagen. We willen toewerken naar het feest van verlichting, van feestverlichting in de (lege) winkelstraten, in de kerstboom, in de tuin, aan de voorgevel en overal waar we het licht willen zien. De decembermaand is een donkere maand waarbij het de gewoonte is om in landen op het noordelijk halfrond volop in te zetten op een goeie verlichting. Overal waar mensen zijn. Doen we dat niet dan vervallen we in somberheid.

Kerst is feest

Dat het Kerstfeest vanuit de onderliggende gedachte in feite een christelijke viering is wordt in een tijd met een krediet-gedreven consumptiemaatschappij maar al te makkelijk vergeten. Er zijn de laatste jaren nogal wat invloeden vanuit andere geloofsgemeenschappen opgenomen in onze multiculturele samenleving en daarom lijkt de christelijke gedachte van het Kerstfeest een beetje naar de achtergrond te verdwijnen. Kerst is tegenwoordig een feest van kunstmatige verlichting, met een kerstman en cadeautjes onder de kerstboom. Gezellig samen dineren in familieverband in uitpuilende restaurants of in familieverband bij die familie met de grootste woonkamer.

Nepnieuws of een complottheorie

Hoe anders is dat nu in deze onwerkelijke tijd waarin Corona het kerstfeest in z’n wurggreep houdt. We moeten het maar accepteren en nog even op onze tanden bijten. “Alleen samen krijgen we corona onder controle,” zo luidt de slogan van de overheid. Daarom volgen we braaf de bevelen en vieren we de kerst heel sobertjes. De ontevredenheid in de samenleving begint echter wel toe te nemen. Mensen raken verdeeld over de gedachte dat Corona helemaal geen pandemie zou zijn. Steeds meer (complot)theorieën doen de ronde en zetten mensen aan het denken. Corona zou een samenzwering zijn van de elitaire bovenlaag die zich verenigen in eliteclubjes zoals de bijeenkomsten van de WEF. Het World Economic Forum, waar de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten samenkomen. Waar aan de borreltafel een zogenaamde “Big Reset” is bedacht die nu wereldwijd is doorgedrongen tot de massa. Wilde verhalen doen de ronde en worden door overheden in samenwerking met de mainstream media weggewuifd als zijnde nepnieuws of complottheorieën.

Wanhoop nabij

Toch borrelt er wat. Het kan geen toeval zijn dat nu wereldwijd de spanningen toenemen, en er plausibele verklaringen worden afgegeven door monetaire en financiële analisten, er zoveel verdeeldheid is in de samenleving. Mensen bestrijden onderling de diverse theorieën over corona die wel of geen pandemie zou zijn, over het vaccin dat wel dan niet deugdelijk is, het nut van de ingrijpende lockdowns die niet noodzakelijk zouden zijn, de kwade bedoelingen van de monetaire autoriteiten, en noem maar op. Hierdoor wordt regeren onmogelijk. Regeren is vooruitzien en wie kan er nog de toekomst voorspellen met zoveel verdeeldheid, zoveel onzekerheid en zoveel uiteenlopende theorieën.  Om die redenen wordt besturen een onmogelijke opgave en door de oppositie afgekraakt als zijnde ondeugdelijk. Gelukkig ben ik niet benaderd met de vraag of ik de politiek leider zou willen worden van het CDA, ha, ha, ha. Ik zie dat als een onmogelijke opgave voor een middenpartij die enorme polarisering ziet opkomen tussen links en rechts. Zwevende kiezers weten niet meer op welke partij ze moeten stemmen. In tijden van spanningen zoeken velen naar het politieke midden, het geeft een gevoel om neutraal te blijven in plaats van meedoen in de polarisering tussen links en rechts. Er is grote twijfel over de toekomst. Velen zijn de wanhoop nabij.

Optelsom van onzekerheden

Er is toenemende twijfel of de beurskoersen niet te hoog zijn opgelopen. Nu de positieve berichten over de naderende vaccins inmiddels worden verdrongen door snel oplopende besmettingen kan de aanloop naar de kerstdagen wel eens heel somber worden. Ook is er twijfel over de besluitvorming rondom de Brexit. Misschien een harde Brexit met schadelijke gevolgen voor de NL-economie. Kunnen we er beslist niet bij gebruiken. Ook is er twijfel op de financiële markten over het kerstcadeautje van de ECB. 500 Miljard is niet genoeg roepen beleggers. Verder zijn er zorgen over de ontwikkelingen in de VS. Het schuldenplafond is door de Senaat zomaar weer verhoogd en de FED blijft doorgaan met opkopen van waardeloos geworden schuldpapier. Het overleg tussen Republikeinen en Democraten over een omvangrijk steunpakket wil ook niet vlotten en er is veel rumoer over frauduleuze handelingen bij de verkiezingen. Kortom, een . Financiële markten houden daar niet van. Beleggers zijn mensen die worden gedreven door irrationale gedachten en willen de rijdende beleggerstrein niet missen.

Gelukkig hebben we de kerstkaarten nog

Soms komt men bij bewustzijn als de kerstdagen naderen. Een periode van rust en bezinning. Wat zou je doen als je de boel op een rijtje zet en ziet dat de kerstverlichting in volle glorie brandt, terwijl de economie letterlijk en figuurlijk op z’n gat ligt? Zouden beleggers tot inkeer komen en hun stukken gaan verkopen? Zouden anderen daardoor  aangezet worden om hetzelfde te doen? Zou de meditatie onder de kerstboom de aanzet kunnen zijn tot een heuse kerstcrash op de beurzen? Hoe kan het bestaan dat de massa is gedoemd om massaal thuis te zitten, waar ze onder de kerstboom uit louter ellende het hallelujah zingen, terwijl beleggers het glas heffen en hosanna roepen. Ach ja, verschil moet er wezen, zo is de gedachte bij de deelnemers aan het WEF.

Kerstkaartje

Gelukkig hebben we de kerstkaarten nog. Vandaag al weer een paar ontvangen. De tekst is weinig anders dan voorgaande jaren: “Prettige feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar!” O ja, één dingetje valt mij wel op. Het woordje “Kerstdagen” is op veel kaarten vervangen door “feestdagen.”

GW

13 reacties

 1. Nou, nou; wellicht loopt alles volgens plan. Niet voor de gewone burger maar die is inderdaad druk met het beproefde concept van verdeel en heers. Oh, regeren is gewoon doen wat je wordt opgedragen zodat je straks mag meedelen in de scherven.

 2. Oei, Duitsland gaat er hard in. Een volledige lockdown lijkt aanstaande: https://www.bild.de/politik/inland/politik-inland/corona-markus-soeder-fordert-harten-lockdown-noch-vor-der-wochenmitte-74431976.bild.html .

  Duitse ziekenhuizen stromen vol en de bevolking hanteert de regels minder zorgvuldig. Daarom moet regering strenger optreden, zo roept men bij de buren. Omdat NL grenst aan Dld zou kabinet Rutte overwegen om ook hier strenge maatregelen te treffen om o.a. te voorkomen dat Duitsers hier gaan winkelen. De (kerst)stemming zakt naar een dieptepunt, de economische schade wordt steeds groter.

  Het vaccinatieprogramma van volgend jaar zal te traag verlopen om de snelle economische neergang voor te blijven. De coronacrisis zal uiteindelijk doven maar slechts in de schaduw staan van een veel grotere economische crisis die alles in zich heeft. Zoals een kredietcrisis met aanverwante bankencrisis en eurocrisis. Vervolgens een monetaire crisis waarbij de monetaire beleidsmakers hun verlies moeten toegeven en de WEF en cs de handen vrij krijgen om hun Big Reset door te voeren. Helemaal niet moeilijk om een dergelijk scenario te bedenken. Ik geloof niet in wonderen. Ook een nuchtere Fries, onze Wopke Hoekstra, kan deze neergang niet redden.

  1. Ik ben bang dat het ook die kant op gaat Gerrit, wat je in de laatste alinea zegt. Deze “lockdown”of “lockdown light” en alle maatregelen zullen desastreus gaan uitwerken. Daarnaast denk ik dat we er alleen met een “vaccinatie”, nog lang niet zijn, vrees dat ze lange tijd deze maatregelen aan gaan houden.
   Interessant vond ik de laatste het interview: Madelon navigeert met Willem Middelkoop over “the big reset”.

   Gisteren weer duizenden de straat op in Frankrijk, meer dan 140 personen opgepakt.

  1. Gooi ik even onderstaande link er in. Maurice de Hond is ook iemand die niet zomaar uit z’n nek kletst. Hij publiceert zijn bevindingen op z’n eigen website en wordt door de MSM genegeerd. Zowel MdH als Flavio Pasquino zijn geen complotgekkies maar nuchtere speurders, goed opgeleid, onafhankelijk, en leveren betrouwbare publicaties met verwijzing naar hun bronnen.

   https://www.maurice.nl/2020/12/11/ze-hebben-geen-clue-ze-zeggen-maar-wat-en-wij-krijgen-de-schuld/#comment-5185500970

   Opvallend dat zoveel onafhankelijke onderzoekers geen ruimte krijgen bij de MSM. Wat ik heel belangrijk vind is dat deze figuren onafhankelijk zijn. Niet betaald worden door “staatsomroepen” of wetenschappelijke instituten die ook weer met belastinggeld worden gefinancierd. “Wiens brood met eet, wiens woord men spreekt.”

   En zo is de massa overgeleverd aan de eenzijdige informatie van de MSM.

   1. “Opvallend dat zoveel onafhankelijke onderzoekers geen ruimte krijgen bij de MSM”.
    Ik denk dat dat een onderdeel is van de draaiboeken bij een pandemie vanuit de WHO of landen apart.

    “Wat ik heel belangrijk vind is dat deze figuren onafhankelijk zijn”.
    Bijna niemand is echt volledig “onafhankelijk”. Dat is ook een illusie die we hebben gekregen in deze “rijke” samenleving. Er zijn ook sites waar een goede info te vinden is tussen een hoop onzin. Ze zullen immers geregeld iets willen publiceren, wel of niet vanuit een “afhankelijke” gedachte.

   2. Beste Gerrit,
    Echt betrouwbaar nieuws wordt gecensureerd. Zojuist heeft ook Cafe Weltschmerz een ban gekregen van de de Elite.
    14 dagen geen video’s uploaden. Komen ze met nog meer waarheid boven tafel, dan worden ze volledig monddood gemaakt.

    1. Ik vind dat behoorlijk verontrustend en ronduit zorgelijk. Waar blijven we dan met onze vrije meningsuiting. Heb zojuist hun nieuwsbrief met de melding over de toegepaste censuur gelezen. Het lijkt verdorie wel oorlog. Straks moeten we hier ook ondergronds onze meningen delen als die in strijd zijn met de wil van de overheid. We worden als kleuters behandeld en moeten binnen de lijntjes kleuren. Ik maak me echt zorgen. Die Techreuzen hebben het recht niet om te bepalen wat wij wel en niet mogen lezen of zien. Toch grijpen overheden niet in, nogal wiedes, het komt ze goed uit.

     Waar blijven onze volksvertegenwoordigers, en waar blijft dat EU-parlement met z’n 751 mafketels? Zitten allemaal te maffen. Men is bang voor de macht van de multinationals die inmiddels overal hun tentakels over hebben uitgespreid. Ik zit in stilte te hopen op een beurscrash die al die Techreuzen, genoteerd op de Nasdaq, onderuit haalt. Zijn schatrijk en beheren ons dagelijks leven via Facebook, Whatsapp, Twitter, Youtube, enzovoort.

     Ik gebruik ze waarachtig alle 4 en zou me zonder bijna geïsoleerd voelen in deze digitale wereld. Ze moeten niet zelf controleren maar gecontroleerd worden door onafhankelijke toezichthouders die ze uit hun macht ontzet. In deze digitale wereld zijn we volledig afhankelijk van hun netwerken die in feite openbaar zijn. Nogmaals, laat ze crashen en maak dat al hun data in handen komt van die onafhankelijke toezichthouder.

     1. Als de spanningsboog van deze systeemcrisis echt knapt is een vrije val van de beurskoersen niet meer tegen te houden en zal alles in hun val worden meegesleurd. Deze crisis zat er zonder corona ook al aan te komen maar het komt de “elite” wel erg mooi uit en zijn daarom niet gebaat bij een snelle oplossing door bijvoorbeeld een vaccin. Wat betreft corona was de eerste golf slechts een opwarmertje en gaat het coronafeest nu echt beginnen. Als ze het coronaprobleem echt willen oplossen zullen ze vooral moeten inzetten op een goede en snelle behandeling in combinatie met vaccineren. Let maar op mijn woorden dat na de eerste injecties al snel de eerste tegenvallers zich zullen aandienen. Bovendien heb ik weinig vertrouwen in de logistieke aanpak aangezien het met de testen ook al heel moeizaam ging. Het moet eerst erger worden voordat het allemaal nog erger wordt. Dit is niet negatief denken maar pure realiteit.

     2. Bijna niets is meer denkbaar zonder het grootste verdienmodel ter wereld, de commerciële reclame en het lobbyisme. Zelfs kleine, z.g. ‘alternatieve’ sites kunnen blijkbaar niet meer draaien zonder de opbrengst van sales ‘clicks’. De techneuzen zetten de toon en toezichthouders doen (en verdienen) mee. Maar de (naïeve) klant, die denkt dat hij geïsoleerd is, of zelfs morsdood zonder social media, is koning. Betaalt klikkend voor zijn infogenot, levert automatisch nieuwe munitie voor nieuwe sales en slikt wat hem wordt voorgekauwd. Een perpetuum mobile, waaraan slechts de klant, als gebruiker, een eind kan maken.
      Helaas is de ‘koning’ al lang digitaal verslaafd en ziet in de spiegel niet eens meer dat hij geen kleren draagt.

 3. Kerst: rust en bezinning? Het meest opgeklopte, commerciële hoogstandje van het jaar, waaraan velen al lang een vieze smaak overhouden.
  Misschien brengt de tirannie van corona en de daarmee verbonden verplichte ‘onthouding’ voor sommigen weer iets terug van de betekenis van Christus’ geboorte, waarin ingetogenheid, liefde en devotie de hoofdrol spelen.
  Voor degenen die het zich misschien nog herinneren: ‘felice habitat!’ is niet alleen een geboortewens, maar ook de Belofte van de terugkeer van de Verlosser, om orde op zaken te stekken in de ontspoorde mensenwereld.

 4. We zijn allemaal topvirologen en topeconomen. Ik kom toch graag even terug op jouw uitspraak “Beleggers zijn mensen die worden gedreven door irrationale gedachten en willen de rijdende beleggerstrein niet missen.” Bedoel je daarmee dat de Nobelprijswinnaar economie Robert Shiller irrationeel is? https://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Shiller Natuurlijk hoef je het niet eens te zijn met de man maar lees toch maar eens het volgende https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2020-12-11/investors-risk-being-shipwrecked-on-shiller-s-cape

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: