Coronavirus: inmiddels veel doden – een stand van zaken (1)

We brengen u het laatst gekende nieuws over het in no time berucht geworden virus genaamd Coronavirus. En dit op moment van schrijven: vrijdag 24 januari 2020 om 04:00. Collega Gerrit Welbergen is onze ’trigger’ in deze met wat hij eerder schreef op Biflatie. ‘(…) Een correctie komt er toch. Is onvermijdelijk. We wachten lijdzaam op de trigger. Soms is een onverwachte move de echte trigger die beleggers doet sidderen. Wat te denken van dat griezelige coronavirus. Zou zomaar het toeristenverkeer en zakelijke vliegreizen tussen bepaalde landen lam kunnen leggen, bij wijze van spreken. Dat is wat ik bedoel. Het kan uit onverwachte hoek komen. Opletten geblazen!

Beware and be prepared!

Opletten, dat is wat we zeker moeten doen. Hier de nodige aandacht aan geven. Zelfs fysiek voorzichtig zijn, wanneer we met anderen in contact komen. Voorlopig al reizend buiten Europa, want het virus dat van mens op mens overgaat, heeft voorlopig onze grenzen nog niet bereikt. Voorlopig! Want mobiel als de moderne mens is, kan dat in theorie en logischerwiize niet lang meer duren… Eerst even de feiten, internationaal, zoals die nu vaststaan.

 • The virus: At least 25 people are dead in China and more than 800 infected as the Wuhan coronavirus continues to spread throughout Asia and across the world.’ (CNN.com) Dat waren enkele dagen geleden nog 9 doden en 400 besmetten…
 • Wuhan, Huanggang, Ezhou under lockdown: Three cities are under travel restrictions, including Wuhan, the city of 11 million people where the outbreak began.’ (CNN) Kunnen we ons de praktische organisatie met alle problemen vandien voorstellen?
 • Beijing cancels New Year celebrations: Authorities in the Chinese capital have canceled all large-scale New Year celebrations.’ Dat wil wat zeggen! Dit zijn de hoogdagen voor het Chinese volk, die officieel starten op 25 januari 2020, morgen dus…
 • Precautions worldwide: Countries including the US, UK and Australia will begin health screenings at airports. Meanwhile, the World Health Organization will decide today whether the virus constitutes “a public health emergency of international concern.”’ Europa zou heel goed voorbereid zijn naar verluid op wat komen kan, of zal. Aldus ‘de Belg Herman Goossens, die de leiding heeft over een Europese commissie om ziekte-uitbraken tegen te gaan (Prepare Outbreak Mode Committee).‘ We helpen het hopen…

Uitbraak

China heeft 1 miljard RMB uitgetrokken om in de provincie Hubei het virus onder controle te krijgen. Daarin ligt namelijk de stad Wuhan (11 miljoen inwoners!) waar de ziekte het eerst geconstateerd is. Dat was op 31 december 2019 toen de Chinese autoriteiten de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) inlichtten. Op onderstaande map is nochtans te zien dat het virus al ver buiten Hubei is gebroken:

cnn.com

Coronavirus raakt wereldwijd verpreid

Het virus is op 24 januari 2020 ook in Vietnam opgedoken, vastgesteld bij twee Chinezen. Ze worden behandeld in het Cho Ray Hospital in Ho Chi Minh city. 14 Mensen in Schotland worden getest op drager zijn, op moment van schrijven blijken er 5 negatief. Er zijn besmettingen vastgesteld op Taiwan, in Hongkong, ZuidKorea, Thailand, Singapore, Japan en de VS. Het gaat voorlopig telkens om één tot vier personen. Dit is de situatie visueel voorgesteld wereldwijd:

39 reacties

 1. Je zult er van opkijken, dat net als de Mexicogriep ten tijden van de vorige crisis, dat nu net weer een crisis aan het opkomen is, juist nu weer in CHina zogenaamd iets weer aan de hand is?Hype om een heleboel te maskeren?

 2. Meestal lopen dit soort outbreaks met een sisser af. Verwacht niet dat dit een wereldwijde pandemie wordt. Maarja, je weet het nooit zeker.

 3. De druk is al weer van de ketel, althans wat betreft de financiële markten. Momenteel(om11:05 uur) staan de Europese indexen gemiddeld al weer ruim één tot anderhalf procent in de plus. Als ergens de wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op de globale economie nauwkeurig worden gevolgd, dan zijn dat de beurzen. Weer volop optimisme dus bij de beleggers. China probeert een wereldspeler te zijn door te laten zien dat ze drastische maatregelen durven te nemen met het afsluiten van miljoenensteden. Hoewel de cijfers vanuit dat land nooit echt betrouwbaar zijn. De komende dagen/weken moeten dat duidelijk maken.

  1. Beste Joost/Gerrit, onderstaand 2 nieuwsberichten vandaag in de media: de ene, msm RTLnieuws, meld dat de jaarlijkse Nederlandse griepepedemie meer doden telt dan dat kleine griepvirusje met als “ground-zero” Wuhan. De alternatieve website Zerohedge daarentegen meld een verontrustender bericht van een viroloog uit Hong Kong. Nu is bekend dat Zerohedge nog al eens wat overdrijft, maar het blijft voor mij de belangrijkste alternatieve website in de wereld op dit moment (na Biflatie uiteraard, hahaha). Wat is jullie voorlopige conclusie Joost/Gerrit, na het lezen van beide artikelen ? Ben benieuwd naar jullie mening en van alle biflaters op deze site:

   https://www.zerohedge.com/health/time-im-petrified-virologist-who-helped-discover-sars-offers-chilling-take-coronavirus

   https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4997061/griep-versus-coronavirus-wat-gevaarlijker

   1. Ach het is China met een miljard aan burgers.

    Maakten alle wereldse machtshebbers zich maar vaker druk om het welzijn van de overige bol bewoners!

    Even voor het voorstellingsvermogen, 850 mensen besmet en nu 26 doden volgens de berichten en hoe triest ook, maar waar praten we over.

    Daarbij ben ik van mening dat op onze wereldbol, die echter voor velen nog steeds een onbegrensde capaciteit heeft, minstens 2 miljard mensen te veel rondlopen.
    En voor de nu verontwaardigden onder ons, uw machtshebbers organiseerden onlangs WEER een zeer kostbare conferentie over dit item met 0,00000 als uitkomst.
    Een conferentie waar het geselecteerde gezelschap gratis met vliegtuigen werd afgeleverd en na zich gratis te hebben volgevreten en gezopen weer gratis (natuurlijk uitgeput) met vliegtuigen werd opgehaald.
    Maar dat alles is en blijft natuurlijk een detail!

    Maar gelukkig is nu ook Baggerland in het middelpunt van de wereld beland.
    Eén patient in Parijs is in Nederland geweest, het zal wel een tussenstopje op Schiphol zijn geweest wat ons nu op die wereldkaart zet.

    Pieter van Vollenhoven kan dus, natuurlijk na het aftasten van de economische belangen, weer met zijn makkertjes van de veiligheidsraad in actie komen en hun rapoortjes maken en de zakjes vullen.
    Het voordeel is dat hij de business kaartjes voor Zandvoort via zoon lief snel kan regelen en de zaken kunnen net als in het verleden weer snel in de gewenste banen worden geleid.

    Natuurlijk zoals altijd, zonder er zelf beter van te worden en alles ten goede voor Klasse en Vaderland.
    Want u weet, voor hen gaan deuren open die voor u gesloten blijven.

    Of zou het zo zijn dat een peupelvolkje in hun wereld zo en zo niet bestaat?

    Dan blijft over het wachten op weer zo’n TimmerFrans momentje, waarin hij op alle TV-zenders de oproep doet om nu met spoed naar de bouwmarkten te rennen voor de aankoop van “zijn” mondkapjes!

   2. Kom zojuist thuis van een concert met een nazit. Het coronavirus was aan tafel nog geen onderwerp van gesprek. Mijn jongste dochter die over een maand afreist naar Nepal gaat er vanuit dat het weer overwaait. Dat is zo ongeveer de publieke opinie. Nu ik wat online-berichten scan kan ik er nog weinig peil op trekken wat we kunnen verwachten. Op Zero Hedge komt veel wereldnieuws voorbij. Het is inderdaad opletten uit welke bron. We moeten oppassen om niet te overdrijven of paniek te zaaien. Eerst maar afwachten wanneer China officieel de echte cijfers bevestigd. Voorspellingen kan ik weinig mee. Onheilspellende twitterberichten ook niet. Beurzen hadden volgens doemdenkers nu ook al lang moeten crashen. Dat is wat ik bedoel. Eerst “echte” cijfers en verklaringen uit betrouwbare bronnen. Weet op dit moment nog niet welke betrouwbaar zijn. De tijd zal het leren. Voorlopig is de griep nog steeds de winnaar wat betreft aantallen slachtoffers. Pas als die wordt verslagen ga ik mijn dochter haar paspoort innemen.

 4. Total number of confirmed cases now 939+, 26 dead.

  China restricts travel for 46+ million people across 16 cities as the death toll surges.

  Two deaths have been reported outside Wuhan.

  Some residents displaying symptoms are being turned away from hospitals.

  Hospitals in Wuhan make urgent pleas for help and supplies.

  Beijing orders PLA medics to assist in Wuhan treating patients

  UK and US governments tell citizens to avoid outbreak zones.

  63 suspected cases in US, Senator says 3 confirmed, across Minnesota, Illinois, Jersey, and California (Zerohedge)

 5. Landen met besmettingen:
  Japan
  Taiwan
  Zuid-Korea
  Thailand
  Singapore
  Vietnam
  VS
  Frankrijk
  China
  Saoedi-Arabië (autoriteiten ontkennen)
  Hongkong
  Macau (aldus Nu.nl)

 6. We hoppen van hype naar hype.
  ‘Niks aan de hand’. In Nederland, met de grootste bio-industrie van allemaal,
  zijn we wel wat gewend. Wordt ‘Hollandse’ kippengriep één op één vergeleken met een volslagen onbekend virus, ergens in de middle of nowhere, in ieder geval ‘vér van mijn bed’.

  Ineens toch overstelpende reacties op slaapsites en sociale media. Zijn we dan toch (een beetje) bang?
  Voor het onbekende, ergens onder de zoden, of in de lucht, of bij de buren?
  Hartstikke eng. Zeker nu sommigen zich de lessen uit hun militaire diensttijd
  over de ABC oorlogvoering herinneren. Leek toen sciencefiction. Deed natuurlijk
  alleen de vijand: de Russen, dus, terroristen of communisten. Stel je voor…
  Een nogal bruuske wending in de handelsoorlog. Want die Chinezen, met hun
  eeuwenoude medische traditie, ervaring en kennis, zijn toch niet gék? Ze zetten
  hun economie toch niet voor niks eigenhandig in de achteruit?

  ‘Geen reden tot bezorgdheid, Nederland is voorbereid’.
  Waarop dan wel? Met onze internationale Q-koorts reputatie lijkt een tiental quarantaineplekken voldoende, de rest van de eventuele verdachten moet maar op een wachtlijst.

  1. Mensen zouden belangrijker moeten zijn dan aandelenkoersen. Mogen we niet pas achterkomen als het eigen hachje in het geding is. Tóch?

   1. Mensen zijn altijd belangrijker dan aandelenkoersen. Het vervelende is alleen dat de kapitaalvernietiging op de beurzen niet alleen de beleggers raakt maar snel daarna neerslaat naar de samenleving. Als de hele reutemeteut op de rem staat dan trekken de remsporen enorme zwarte sporen door de straten. Van Wallstreet naar Mainstreet.

    1. En hoe vervelend ook, elke financiele crisis kwam altijd uit onverwachtse hoek en/of omstandigheden!

     Dus misschien is dit virus nu de tricker!

    2. Zeker alternatief moeten we ons proberen los te maken van de oude groei-economie. Welvaart, zouden we nu moeten weten, heeft niets te maken met welzijn.

     1. Klopt. De huidige welvaart is gebaseerd op een krediet-gedreven-consumptiemaatschappij en daarbij stroomt het goedkope geld naar de elitaire (boven)klasse. Daardoor kennen we nu alleen nog 2 lagen, de elite en de massa. De middenklasse is opgelost in de massa. De monetaire injecties van ECB en FED zijn dus opgezogen door de elite, de 10 procent superrijken en de multinationals. De 90 procent onderlaag heeft het nakijken. Zo meteen zijn de monetaire maatregelen uitgewerkt en is het de beurt aan de welzijnsstaat. Deze verkeert nu al in een afbraakfase doordat overheden onder pressie van centrale banken zijn genoodzaakt te bezuinigen. Gaan we de komende jaren flink last van krijgen.

     2. De welzijnsstaat verkeert al sinds 1980 in een afbraakfase. Denk maar aan de draconische maatregelen van Lubbers destijds. En niet vergeten de bezuinigingen en lastenverhogingen sinds de crisis van 2008-2014.

      Wat voor maatregelen op sociaaleconomisch gebied kunnen wij de komende tijd verwachten nu monetaire maatregelen uitgewerkt raken?

     3. Heel simpel: bezuinigingen en fiscale maatregelen. Alleen belastingverlaging kan enig soelaas bieden maar daartegenover krijgen we te maken met ombuigingen. De belastingverlagingen kunnen gefinancierd worden met staatsleningen. Er zal druk uitgeoefend worden om meer te lenen. Als wij toch zo weinig staatsschuld hebben, toch? Maar bovenal gaan we te maken krijgen met een krappere staatsbegroting. De nieuwe coalitie van volgend jaar kan de borst nat maken. Hoe wil je nu nog bezuinigen terwijl de middenklasse is opgegaan in de massa. De stille armoede komt bovengronds en we zullen zien dat de demonstraties in Den Haag van de laatste tijd slechts speldenprikjes waren. Franse toestanden misschien. Een doemscenario voor dit nieuwe millenium.

     4. De VVD kennende, zal die juist ook in tijden van crisis juist proberen om de werkende middenklasse te ontzien d.m.v. lastenverlichtingen en de rekening juist bij de onderklasse leggen door te bezuinigen op uitkeringen, toeslagen en op de zorg. Zeker wanneer de VVD samen met o.a. de PVV en FvD een rechts kabinet gaat formeren.

     5. Dan slaat de VVD de plank goed mis. Ten eerste is de middenklasse flink uitgedund. Ik spreek daarom voor het gemak over de grote massa aan de onderkant. Zeg maar inkomens onder 50.000 bruto. Een dunne laag middenklasse van 50 mille tot ongeveer een ton, en daar boven de elite. Vergeet niet dat een groot deel van de inkomens van 50 tot 70 mille hoge woonlasten hebben en onder de streep net zo weinig overhouden als de lagere inkomens. Geen toeslagen, hoge huren en tophypotheken. Qua netto besteedbaar inkomen behoren die inkomens tot de massa. Daarom spreek ik over de grote massa.

      Het effect van de loonsverhogingen zal dit jaar al zienderogen verkleinen als gemeentelijke heffingen, andere lasten en verzekeringspremies drastisch stijgen. Verzekeraars hebben nu ook last van de lage rente. Dit betekent dat bezuinigingen direct gevoeld gaan worden. Lijkt misschien gek omdat de laatste jaren flink werd geconsumeerd. Maar dat kwam voor een deel door goedkoop krediet. Het effect van de lage rentetarieven is zo meteen bij de consument ook uitgewerkt omdat banken nauwelijks nog hun leentarieven durven te verlagen. Hun verdienmodel komt in gedrang. Ik denk dat we nu in een overgang zitten en moeten wennen aan een periode van lagere groei overgaand naar krimp. En dan wordt het voor de politiek verrekte moeilijk met de inkomenspolitiek.

 7. Coronavirus Live Updates: China Suspends Tours Abroad as Xi Warns of ‘Grave Situation’
  The authorities reported 15 new deaths in Wuhan, the center of a virus outbreak, including a medical professional in his 60s. (NYTimes)

  1. Nou Joost, ik vrees dat dit een lang discussiedraadje wordt. De mainstreammedia wordt langzaam wakker. Nu.nl heeft nu een slowblog: https://www.nu.nl/algemeen/6026294/president-xi-de-verspreiding-van-het-nieuwe-coronavirus-versnelt.html Wat ik al eerder opmerkte, hoe gaan deze ontwikkelingen zich vertalen naar de financiële markten a.s. maandag. En wanneer krijgen we zekerheid omtrent de betrouwbaarheid van de cijfers uit China. Daar is altijd twijfel over geweest. En nu er complete chaos heerst in de ziekenhuizen en de noodhospitalen niet zijn aan te slepen kan er gerede twijfel zijn over de competentie van de Chinese overheid. Hoe gaat dit verder.

   1. heel juist opgemerkt Gerrit: China is niet het land met de meest betrouwbare cijfers naar buiten toe! In deze zou dat een ramp betekenen, want de ernst van de situatie minimaliseren. Ik heb niet de indruk dat, maar je weet ’t niet zeker natuurlijk. Wat wel duidelijk wordt is dat ’t zich verspreidt als het spreekwoordelijke vuurtje. Zoals je zegt: ‘hoe gaat dit verder’… Ik plan in ieder geval hier alle belangrijke info te blijven delen met onze lezers. Te belangrijk, teveel consequenties op allerlei vlakken, niet? Wil jij wel helpen als je iets important weet dat hier nog niet aangehaald wordt? Vraag ook aan onze lezers: doen jullie mee? Dank alvast!

    1. (Inmiddels is door de WHO de noodtoestand uitgesproken over China).

     Biflatie.nl is een site die de huidige (macro)-economische situatie in de wereld beschrijft. Ook in deze discussie is dat een belangrijk thema. We mogen daarbij niet vergeten dat er in China momenteel een enorm menselijk drama afspeelt dat zijn weerga niet kent. Getuige de filmpjes die via sociale media voorbij komen en inmiddels door de Chinese autoriteiten worden verwijderd. We moeten het menselijk leed wel onder ogen zien. We mogen angst hebben voor een uitbraak in onze richting en we mogen angst hebben voor de macro-economische gevolgen die parallel gaan. Of eigenlijk in een vertraging volgen. De wereld mag hopen dat de Chinese autoriteiten al het mogelijke ondernemen om de uitbraak in te dammen. We blijven het volgen Joost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: