Coronavirus en cryptomunten

1

Het Federal Reserve System, de officiële en voluit naam van de Fed, Amerikaanse centrale bank, gooit er nog eens $169 miljard tegenaan. De komende weken zelfs $500 miljard. Waar tegen? Tegen de financiële markten, naar de banken, de Amerikaanse beurs, bedrijven in moeilijkheden, het monetaire systeem, de nationale economie,… Prikt u maar, schiet u maar, gooit u maar: altijd raak. Of het nu via de repomarkt is of QE. Of QE die geen QE genoemd mag worden. Het opkopen van leningen;via tresauries,…de centrale bank is de ‘lender of last resort’. Last man standing! Dat zou dan Jerome Powell zijn, de Voorzitter. Van de instelling die àltijd àlle markten zal ‘redden’. Met leningen, met vers geld, met verzonnen fiat. Er wordt wat afgegoocheld met miljarden dezer dagen. De laatste jàren zeg maar. ‘A billion here, a billion there, and pretty soon you’re talking real money.’ Om ons dit zoveelste bedrag, neem al maar één miljard dollar even voor te stellen: 


Jack Kuol
, B.S Computer Science & Computer Security Answered Feb 14, 2017

If you spent 1 million dollars a month it would take you 83 years to finish the 1 billion .

10 creates of 100 dollar bills all adding up to 1 billion. (Quora.com)

Tussen neus en lippen

Vergelijken we nu die eerste ‘$169 miljard’ nog. De totale marktkapitalisatie van de oudste en grootste digitale munt, bitcoin, is nauwelijks $140 miljard. Dit zeer waardevolle, unieke, geniale hersenspinsel van ene Satoshi Nakamoto (Nobelprijs, Nobelprijs!) Dat misschien wel op een mooie dag de monetaire constellatie van de wereld zal veranderen? Zoveel geeft de Amerikaanse centrale bank even tussen neus en lippen uit. In één dagje. Geld dat ze niét heeft, nooit gehad heeft. Zo zeggen we maar weer: iedereen en alles is gelijk voor de wet, maar sommige zijn net ietsje gelijker. Centrale banken bijvoorbeeld. De wereldfinanciën, het monetaire wereldstelsel is hun speeltuin. Maar helaas: al het speelgoed is kapot. Werkt niet meer. Dan maar in de zandbak, beteuterd, met zand aan ’t klooien.

Show me the money

Onthoud u nog even die $140 miljard zo wilt, beste lezer? We schrijven net ‘geld dat de Fed niet heeft, nooit gehad ook’. Maar schulden, die heeft de natie wel. Ampel! Dat efemere, hallucinante, irreële, surrealistische bedrag staat op donderdag 12 maart 2020 om 8 uur ’s ochtends onze tijd op? Drieëntwintigduizendvierhonderdachtenvijftigmiljard dollar. (Slik.) Dank aan een van onze trouwe lezers, die geregeld nu ets zeer zinnigs bijdraagt ook, de heer R. Voor de volgende plastische voorstelling:

$4 Miljard per dag schulden erbij

‘De staatsschuld van de VS (de officiële, niet de èchte met ‘liabilities’ die 4-5x zo hard oploopt) neemt inmiddels iedere 24 uur (!!!) met 4 milJARD $ toe zoals je weet (?). “Da’s wel veel ja !”, zal de gemiddelde Nederlander dan zeggen, zijn frikandelletje door de mayonaise halend. Maar om dat wat begrijpelijker te maken voor de Gewone Man: 4 miljard per dag is het aantal milimeters dat een auto die met 162km/u voortraast verrijdt, 24 uur per dag, en waarbij iedere milimeter 1 dollar is.’

Back to the future

Ten slotte nog iets echt visueel, dat wat misschien wel op termijn de VS te wachten staat. Dit is namelijk wat je gaat doen, moet doen wanneer je verslaafd bent aan geld drukken. We stellen u voor: het Honderd trillion Zimbabwean dollar biljet. Waarde: ‘Zimbabwe’s central bank allowed its citizens to exchange the country’s almost worthless currency for US dollars. Its 100trilliondollar note is worth just 40 U.S. cents.16 jun. 2015’…

De markt der cryptomunten, nauwelijks $200 miljard groot in haar totaal in dollar tegenwaarde, heeft de laatste maand vooral grote moeite zich van het negativisme los te maken. Wanhoop en angst die heersen door het zich immer nog uitbreidende Coronavirus. Persoonlijk menen we dat hier de laatste grote koopkansen van de komende decennia gecreëerd worden! Alle winst die bijvoorbeeld bitcoin verwierf in de maanden januari/februari 2020 is helaas verdampt, net vanwege die angst, die wanhoop. Voor hoe en waar het virus nog tekeer zal gaan. De misschien wel reusachtige economische impact voor heel de wereld. Want als die wereld vergaat (?), heeft niemand nog digitale of wat voor munten nogdig, ziet u? Helaas, of moeten we zeggen ‘gelukkig’. Wanneer de munt vroeg of laat, en o.i. eerder vroeg dan laat als een raket zal omhoog schieten? En alle schade geleden in een mum van tijd zal inhalen en méér? Jawel, dan maken wij heel opportunistisch gebruik van koersen die tijdens deze onverwachte solden worden weggegeven. Wat u?

1 REACTIE

  1. Waar ga je echter naar toe met een cryptomunt die een digitale straatwaarde heeft van duizenden ‘valuta’ als blijkt dat de dollar en euro (et cetera) niets meer waard zijn? Indien er een nieuwe wereldmunt in wordt gevoerd (wait for it), zal je hier dan toegang mee krijgen om je crypto wallet te transformeren in die nieuwe valuta? Ik kan me namelijk zo voorstellen dat dit feestje niet zomaar doorgaat. Het blijven immers ‘maar’ bits & bytes, geen bakstenen of metalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.