Coronavirus: welke landen waren voorbereid en welke niet?

Besturen is vooruit kijken. Niet alleen van dag tot dag beslissingen nemen en dealen met de problemen. Voorkomen is beter dan genezen, zegt het aloude spreekwoord. We hebben niet alleen nood aan loodgieters (problemen fixen nadat ze zich voordoen) maar vooral aan zieners. Dat betekent vandaag ook weer: rekening houden met het onverwachte. De uitbraak van een epidemie bijvoorbeeld. Of een pandemie zoals het Coronavirus onomstotelijk is. Wie toonde zich een goede huisvader, bestuurder van zijn of haar land? Kon je je überhaupt voorbereiden op deze crisis? Visualcapitalist toont ons de pre Corona situatie op dit vlak. Nederland staat hierbij op een zeer mooie derde plaats. Een pluim dus voor onze bestuurders! Maar…wanneer de VS op nummer één stonden, staan, hoe komt het dan dat ze er daar toch niet veel van bakken in de praktijk?! De Trump administratie komt in ieder geval ook op dit gebied als bijzonder amateuristisch over. De Commander in Chief sloot naar verluid twee jaar geleden al de kernvoorzieningen ingeval van een gezondheidscrisis?!

6 reacties

 1. Dat we ALLEMAAL amateurs zijn op het gebied van de coronabestrijding is geen wonder en mag worden vergeven.
  Maar niet dat we er een versnipperde, wereldwijde chaos van maken, waardoor de pandemie, zelfs nog maanden na het ontstaan, vrij spel heeft.

  We hebben steeds de mond (en sites) vol over China en Amerika, kijk naar de puinhoop in Europa. Ook daar gaat het aanmatigende vingertje al gauw naar de ‘achterlijke aanpak’ in het zuiden. Zelfs binnen de EU zijn er nog steeds geen afspraken over de noodzakelijke eenheidsaanpak; elk land rommelt binnen de eigen ‘grenzen’ maar wat op eigen houtje.

  Zo ook Nederland, met het -naar de gebruikelijke zelfoverschatting- ‘beste gezondheidssysteem van de wereld’ en een funest gedoogbeleid. Waarbij nu door de autoriteiten wordt toegegeven dat de ’telling’ van het aantal besmettingen niet klopt, een groot tekort bestaat aan mondkapjes en beschermende kleding, aan ziekenhuisruimte,
  personeel en (IC) bedden (het kleine België heeft standaard drie maal meer IC-plaatsen dan Nederland) en geen centrale coördinatie was voorzien voor de verdeling van ziekenhuisopnames over het land. En de stuitende omstandigheden van onderling ruziënde en afwijzende ziekenhuisdirecties en de uiteindelijke verplaatsing van honderden zwaar zieke (IC) patiënten naar alle uithoeken van het land, zelfs met de hulp van het leger.

  Eerst de situatie bagatelliseren en vervolgens de noodtoestand uitropen? De mooie, tranentrekkende toespraken van blazers en bobo’s kloppen niet. Het virus heeft de oorlog gewonnen, en dat weten ze.

  1. En vandaag zullen de wegen naar de kust weer verstopt zijn als op een hete zomerdag, doen bouwmarkten goede zaken en kun je in de recreatiegebieden over de hoofden lopen. De boel gaat op slot en dat zal echt tot 6 april zijn maar tot halverwege mei.

   1. Nog even en we krijgen hier weer distributiebonnen. Gelukkig hebben (gesloten) restaurants al gauw het gat in de markt ontdekt door het aan huis leveren van maaltijden. Of ze ook toiletpapier leveren weet ik niet.

    1. Mensen zoeken en vinden creatieve oplossingen. Ook bij de meeste snackbars kan je een bestelling via internet plaatsen en even later ophalen. Dit zijn prima oplossingen en houden het leven voor veel mensen nog enigszins dragelijk. Als dit nog langer aanhoudt zullen de supermarkten moeilijker bevoorraad kunnen worden omdat de grenzen naar elders in Europa grotendeels dicht zijn en de productie in sommige landen ook op slot gaat. Wat ik wel vreemd vind is dat er allerlei medicijnen beschikbaar zijn die het ziektebeeld van dit virus kunnen verlichten. Waarom wordt dit niet onmiddellijk toegepast totdat er een vaccin is? Dit voedt complottheorieën.

  2. Volkomen juist. Vooral het dagelijks afgeven op het Amerika van Trump moet maar eens afgelopen zijn. Zeker inzake Corona is dat hypocriet.

   In Nederland wordt politiek steeds geprobeerd om kool en geit te sparen. Daardoor verliezen wij beiden, de zorg én de economie. Uiteindelijk zullen weer goedwillende vrijwilligers moeten trachten om de schade desondanks voor de burgers te beperken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: