De grote klappen beginnen nu pas te vallen. Zo ziet het er naar uit op de laatste dag van april 2020. En we hebben zo’n donkerbruin vermoeden dat we nog maar aan het begin staan van de afbraak van de wereldeconomie. Economische klappen dan, na de menselijke verwoestingen die het Coronavirus aanrichtte en nog. Met meer dan een miljoen besmettingen zijn de VS er nog steeds het ergst aan toe op dit vlak. Een Vlaams deskundige die er woont, meldde dat er hoogstwaarschijnlijk vijf tot tien keer dat aantal rondloopt. Maar het land moet open van de Trump administratie. De president dreigt zelf om staten die tegenwerken, financieel te straffen. De toestand van de wereld op het vlak van Coronavirus besmettingen en overlijdens dan. Last updated: April 30, 2020, 07:38 GMT. 3.222.468 Besmettingen en 228.270 overledenen. En wacht wat het virus nog zal aanrichten in de ontwikkelingslandenWe ain’t seen nothing yet. Want vergeten we niet dat heel wat productie hier plaats vindt. Ook dat veel van ons voedsel en onze grondstoffen precies daar vandaan moet komen!

Veiligheid voor alles?

Hoe kun je, hoe durf je veilig en gezond gaan werken, wanneer iedereen die je frequenteert besmet kan zijn? Nog in Vlaanderen zagen we een interessant initiatief. Een bedrijf met meer dan 2500 werknemers kocht een zogenaamde warmtecamera. Van iedereen die zijn shift start, wordt zo de temperatuur gemeten. Wie zelfs lichte temperatuurverhoging heeft komt er niet in. In Nederland heerst nog wettelijke onduidelijkheid over de toepassing. Valt het onder de privacywetgeving en is het in feite niet toegestaan. Of wordt het gezien als behorend tot de verplichting om de werkplek zo veilig mogelijk in te richten? Wij zouden zeggen: nood breekt wet. Iedereen moet zo veilig mogelijk kunnen werken. Wat u?

Ravage

De Franse economie krijgt de grootste klap na WOII. Het aantal jobaanbiedingen in tal van landen stuikt in mekaar: ‘The figures mean the UK continues to be the worst-hit when it comes to job vacancy reduction worldwide. The US is the second biggest casualty in the job market with a 50% reduction in advertised vacancies, as the US finds itself in the grip of the crisis. Australia is the third-worst affected market with a 48% reduction in vacancies after thousands of shops, restaurants, and small businesses were forced to close.’ Over kwartaal één krimpt de Amerikaanse economie met 4,8 procent. Welingelichtekringen.nl: ‘Die daling komt uitsluitend door de laatste twee weken van maart. Tot half maart groeide de economie nog. Voor het tweede kwartaal zal de neergang dus zeer veel groter zijn. De verwachtingen zijn dat de krimp groter zal zijn dan 20 procent.’ Duitsland verwacht dan weer een krimp van meer dan zes procent over 2020, al lijkt dat nog optimistisch.

In Nederland ondertussen

Nederland krijgt er danig van langs in het Franse Le Figaro. Twee vooraanstaande economen stellen dat ons land er veel erger aan toe is dan la douce France voorstaat. We werken te weinig, onze huizen zijn niet afbetaald. Plus we faciliteren (en niet alleen volgens deze economen!) een belastingparadijs. Dat is even slikken, nietwaar? Best is dat elk land naar de eigen toestand ziet. En vooral samenwerkt waar en wanneer maar kan. Denken we dat Nederland het ook in deze op zichzelf wel redt?

Het glas is halfleeg

‘It’s time to be honest – the glass is half-empty’ schrijft Scotsman.com. Het artikel doelt op de reisindustrie, waaraan nog niet gedàcht kan worden zelfs om die opnieuw op te starten. Maar we kunnen dit evengoed interpreteren als voor de wereldeconomie. Het ziet er meer en meer naar uit dat we het beste wel gehad hebben. Zij het dan nog op de pof. En dat het van hier af down, down, down wordt. ‘On a slippery slope’ zoals dat in het Engels heet ook. Af, naar beneden, op een glibberig pad. Tientallen miljoenen werklozen, honderden miljoenen, die weinig of niets meer extra te besteden hebben. Huizenhoge stocks, voor zover de productie wereldwijd al op gang komt. Minder productie zal dus het adagio worden, wat nog meer werkloosheid tot gevolg zal hebben. Een neerwaartse spiraal. Dan gaan we inderdaad, zoals Biflatie in vorige artikels al opperde, naar deflatie. Dan houden we ons beter goed vast, want dit is de érgste toestand die een economie maar kan voorhebben… In een volgend artikel zullen we veel dieper op het begrip deflatie ingaan. Naargelang de noodzaak zich daartoe aandient. (We hopen…zo’n artikel niét te moeten schrijven!)

Econovirus

Voor Mike Maloney staat het in ieder geval reeds vast. Deflatie is wat er aankomt! Vergeten we trouwens niet dat de afgelopen maanden, februari tot en met april 2020, reeds deflatoir waren voor de wereldeconomie…

28 reacties

  1. Ach ja Joost, deflatie. Helemaal mee eens. Moet je eens opletten als straks de beleggers wakker worden en zien hoeveel ze gaan verliezen als de beurzen na verloop van tijd instorten. Als het eindspel nadert van de centrale banken en hun beleid van pappen en nathouden wordt doorzien. Dat economische groei wordt verhinderd door de door hun gecreëerde schuldenberg. Als dan de beurzen gaan crashen en ook de huizenprijzen meenemen. Dan is het deflatiehek van de dam, als ook de waarden van deze vermogenswaarden gaan dalen. Deflatie in het kwadraat. Pas dan volgen de stimulaties van de overheden. Helikoptergeld om daarmee het publiek tot consumeren te dwingen. Iedereen blijft in een deflatoir tijdperk op z’n geld zitten. De kredietberg drukt in een krimpperiode procentueel buitengemeen zwaar op het BBP en daar worden regeringen, met Trump voorop, nerveus van. Dus gaat men over tot gratis geldverstrekking om de kredietberg weg te inflateren. Dat is centrale banken met hun monetair beleid niet gelukt. Maar let op, als overheden zich daarmee gaan bemoeien dan gaat het mis. Schoenmaker hou je bij je leest. Monetair beleid hoort bij de centrale bank en fiscaal beleid bij de overheid. Daarom verwacht ik inflatie en hyperinflatie als de overheid met geld gaat strooien. Overigens schijnt dat bij wet verboden te zijn in de VS en in Europa. Maar wetten kunnen worden gewijzigd als de nood aan de man komt. Nood breekt wet, nietwaar? Het blijven spannende tijden.

  2. Ach ja Joost, deflatie. Helemaal mee eens. Moet je eens opletten als straks de beleggers wakker worden en zien hoeveel ze gaan verliezen als de beurzen na verloop van tijd instorten. Als het eindspel nadert van de centrale banken en hun beleid van pappen en nathouden wordt doorzien. Dat economische groei wordt verhinderd door de door hun gecreëerde schuldenberg. Als dan de beurzen gaan crashen en ook de huizenprijzen meenemen. Dan is het deflatiehek van de dam, als ook de waarden van deze vermogenswaarden gaan dalen. Deflatie in het kwadraat. Pas dan volgen de stimulaties van de overheden. Helikoptergeld om daarmee het publiek tot consumeren te dwingen. Iedereen blijft in een deflatoir tijdperk op z’n geld zitten. De kredietberg drukt in een krimpperiode procentueel buitengemeen zwaar op het BBP en daar worden regeringen, met Trump voorop, nerveus van. Dus gaat men over tot gratis geldverstrekking om de kredietberg weg te inflateren. Dat is centrale banken met hun monetair beleid niet gelukt. Maar let op, als overheden zich daarmee gaan bemoeien dan gaat het mis. Schoenmaker hou je bij je leest. Monetair beleid hoort bij de centrale bank en fiscaal beleid bij de overheid. Daarom verwacht ik inflatie en hyperinflatie als de overheid met geld gaat strooien. Overigens schijnt dat bij wet verboden te zijn in de VS en in Europa. Maar wetten kunnen worden gewijzigd als de nood aan de man komt. Nood breekt wet, nietwaar? Het blijven spannende tijden.

  3. Ach ja Joost, deflatie. Helemaal mee eens. Moet je eens opletten als straks de beleggers wakker worden en zien hoeveel ze gaan verliezen als de beurzen na verloop van tijd instorten. Als het eindspel nadert van de centrale banken en hun beleid van pappen en nathouden wordt doorzien. Dat economische groei wordt verhinderd door de door hun gecreëerde schuldenberg. Als dan de beurzen gaan crashen en ook de huizenprijzen meenemen. Dan is het deflatiehek van de dam, als ook de waarden van deze vermogenswaarden gaan dalen. Deflatie in het kwadraat. Pas dan volgen de stimulaties van de overheden. Helikoptergeld om daarmee het publiek tot consumeren te dwingen. Iedereen blijft in een deflatoir tijdperk op z’n geld zitten. De kredietberg drukt in een krimpperiode procentueel buitengemeen zwaar op het BBP en daar worden regeringen, met Trump voorop, nerveus van. Dus gaat men over tot gratis geldverstrekking om de kredietberg weg te inflateren. Dat is centrale banken met hun monetair beleid niet gelukt. Maar let op, als overheden zich daarmee gaan bemoeien dan gaat het mis. Schoenmaker hou je bij je leest. Monetair beleid hoort bij de centrale bank en fiscaal beleid bij de overheid. Daarom verwacht ik inflatie en hyperinflatie als de overheid met geld gaat strooien. Overigens schijnt dat bij wet verboden te zijn in de VS en in Europa. Maar wetten kunnen worden gewijzigd als de nood aan de man komt. Nood breekt wet, nietwaar? Het blijven spannende tijden.

  4. Ach ja Joost, deflatie. Helemaal mee eens. Moet je eens opletten als straks de beleggers wakker worden en zien hoeveel ze gaan verliezen als de beurzen na verloop van tijd instorten. Als het eindspel nadert van de centrale banken en hun beleid van pappen en nathouden wordt doorzien. Dat economische groei wordt verhinderd door de door hun gecreëerde schuldenberg. Als dan de beurzen gaan crashen en ook de huizenprijzen meenemen. Dan is het deflatiehek van de dam, als ook de waarden van deze vermogenswaarden gaan dalen. Deflatie in het kwadraat. Pas dan volgen de stimulaties van de overheden. Helikoptergeld om daarmee het publiek tot consumeren te dwingen. Iedereen blijft in een deflatoir tijdperk op z’n geld zitten. De kredietberg drukt in een krimpperiode procentueel buitengemeen zwaar op het BBP en daar worden regeringen, met Trump voorop, nerveus van. Dus gaat men over tot gratis geldverstrekking om de kredietberg weg te inflateren. Dat is centrale banken met hun monetair beleid niet gelukt. Maar let op, als overheden zich daarmee gaan bemoeien dan gaat het mis. Schoenmaker hou je bij je leest. Monetair beleid hoort bij de centrale bank en fiscaal beleid bij de overheid. Daarom verwacht ik inflatie en hyperinflatie als de overheid met geld gaat strooien. Overigens schijnt dat bij wet verboden te zijn in de VS en in Europa. Maar wetten kunnen worden gewijzigd als de nood aan de man komt. Nood breekt wet, nietwaar? Het blijven spannende tijden.

  5. Ach ja Joost, deflatie. Helemaal mee eens. Moet je eens opletten als straks de beleggers wakker worden en zien hoeveel ze gaan verliezen als de beurzen na verloop van tijd instorten. Als het eindspel nadert van de centrale banken en hun beleid van pappen en nathouden wordt doorzien. Dat economische groei wordt verhinderd door de door hun gecreëerde schuldenberg. Als dan de beurzen gaan crashen en ook de huizenprijzen meenemen. Dan is het deflatiehek van de dam, als ook de waarden van deze vermogenswaarden gaan dalen. Deflatie in het kwadraat. Pas dan volgen de stimulaties van de overheden. Helikoptergeld om daarmee het publiek tot consumeren te dwingen. Iedereen blijft in een deflatoir tijdperk op z’n geld zitten. De kredietberg drukt in een krimpperiode procentueel buitengemeen zwaar op het BBP en daar worden regeringen, met Trump voorop, nerveus van. Dus gaat men over tot gratis geldverstrekking om de kredietberg weg te inflateren. Dat is centrale banken met hun monetair beleid niet gelukt. Maar let op, als overheden zich daarmee gaan bemoeien dan gaat het mis. Schoenmaker hou je bij je leest. Monetair beleid hoort bij de centrale bank en fiscaal beleid bij de overheid. Daarom verwacht ik inflatie en hyperinflatie als de overheid met geld gaat strooien. Overigens schijnt dat bij wet verboden te zijn in de VS en in Europa. Maar wetten kunnen worden gewijzigd als de nood aan de man komt. Nood breekt wet, nietwaar? Het blijven spannende tijden.

  6. Ach ja Joost, deflatie. Helemaal mee eens. Moet je eens opletten als straks de beleggers wakker worden en zien hoeveel ze gaan verliezen als de beurzen na verloop van tijd instorten. Als het eindspel nadert van de centrale banken en hun beleid van pappen en nathouden wordt doorzien. Dat economische groei wordt verhinderd door de door hun gecreëerde schuldenberg. Als dan de beurzen gaan crashen en ook de huizenprijzen meenemen. Dan is het deflatiehek van de dam, als ook de waarden van deze vermogenswaarden gaan dalen. Deflatie in het kwadraat. Pas dan volgen de stimulaties van de overheden. Helikoptergeld om daarmee het publiek tot consumeren te dwingen. Iedereen blijft in een deflatoir tijdperk op z’n geld zitten. De kredietberg drukt in een krimpperiode procentueel buitengemeen zwaar op het BBP en daar worden regeringen, met Trump voorop, nerveus van. Dus gaat men over tot gratis geldverstrekking om de kredietberg weg te inflateren. Dat is centrale banken met hun monetair beleid niet gelukt. Maar let op, als overheden zich daarmee gaan bemoeien dan gaat het mis. Schoenmaker hou je bij je leest. Monetair beleid hoort bij de centrale bank en fiscaal beleid bij de overheid. Daarom verwacht ik inflatie en hyperinflatie als de overheid met geld gaat strooien. Overigens schijnt dat bij wet verboden te zijn in de VS en in Europa. Maar wetten kunnen worden gewijzigd als de nood aan de man komt. Nood breekt wet, nietwaar? Het blijven spannende tijden.

  7. Het ene na het andere bedrijf wordt gered door de staat, dit kan niet goed gaan lijkt mij:

    Het voortbestaan van IHC kwam in de afgelopen periode in het geding en er was vrees voor een overname door een Chinese branchegenoot. „Voorname factoren die hierbij een rol speelden waren opgelopen schulden en grote verliezen op enkele omvangrijke schepen die op maat voor klanten worden gemaakt”, schrijven minister Wiebes (Economische Zaken) en staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) aan de Tweede Kamer.

    De Staat stut IHC met de exportkredietverzekering om te zorgen dat enkele grote schepen worden afgebouwd en worden geleverd aan klanten van de scheepsbouwer. Een consortium bestaande uit industriepartners uit bagger en offshore markten, te weten HAL Investments, Ackermans & van Haaren, MerweOord en Huisman, nemen de aandelen over, in een zogeheten Stichting Continuïteit. Zij zullen nieuw kapitaal verstrekken. HAL is al aandeelhouder van onder meer maritiem dienstverlener Boskalis en oliewinning-en platformbouwer SBM Offshore. IHC zegt zelf in een verklaring dat ze ’als belangrijke Nederlandse maritieme speler met een sterke balans een nieuw toekomstperspectief’ krijgt door de nieuwe aandeelhouders.

    Voorwaarden
    „Allereerst wordt onder de exportkredietverzekering een voorlopige schade uitgekeerd van maximaal € 167 miljoen op schepen die nu in aanbouw zijn

  8. Het ene na het andere bedrijf wordt gered door de staat, dit kan niet goed gaan lijkt mij:

    Het voortbestaan van IHC kwam in de afgelopen periode in het geding en er was vrees voor een overname door een Chinese branchegenoot. „Voorname factoren die hierbij een rol speelden waren opgelopen schulden en grote verliezen op enkele omvangrijke schepen die op maat voor klanten worden gemaakt”, schrijven minister Wiebes (Economische Zaken) en staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) aan de Tweede Kamer.

    De Staat stut IHC met de exportkredietverzekering om te zorgen dat enkele grote schepen worden afgebouwd en worden geleverd aan klanten van de scheepsbouwer. Een consortium bestaande uit industriepartners uit bagger en offshore markten, te weten HAL Investments, Ackermans & van Haaren, MerweOord en Huisman, nemen de aandelen over, in een zogeheten Stichting Continuïteit. Zij zullen nieuw kapitaal verstrekken. HAL is al aandeelhouder van onder meer maritiem dienstverlener Boskalis en oliewinning-en platformbouwer SBM Offshore. IHC zegt zelf in een verklaring dat ze ’als belangrijke Nederlandse maritieme speler met een sterke balans een nieuw toekomstperspectief’ krijgt door de nieuwe aandeelhouders.

    Voorwaarden
    „Allereerst wordt onder de exportkredietverzekering een voorlopige schade uitgekeerd van maximaal € 167 miljoen op schepen die nu in aanbouw zijn

  9. Het ene na het andere bedrijf wordt gered door de staat, dit kan niet goed gaan lijkt mij:

    Het voortbestaan van IHC kwam in de afgelopen periode in het geding en er was vrees voor een overname door een Chinese branchegenoot. „Voorname factoren die hierbij een rol speelden waren opgelopen schulden en grote verliezen op enkele omvangrijke schepen die op maat voor klanten worden gemaakt”, schrijven minister Wiebes (Economische Zaken) en staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) aan de Tweede Kamer.

    De Staat stut IHC met de exportkredietverzekering om te zorgen dat enkele grote schepen worden afgebouwd en worden geleverd aan klanten van de scheepsbouwer. Een consortium bestaande uit industriepartners uit bagger en offshore markten, te weten HAL Investments, Ackermans & van Haaren, MerweOord en Huisman, nemen de aandelen over, in een zogeheten Stichting Continuïteit. Zij zullen nieuw kapitaal verstrekken. HAL is al aandeelhouder van onder meer maritiem dienstverlener Boskalis en oliewinning-en platformbouwer SBM Offshore. IHC zegt zelf in een verklaring dat ze ’als belangrijke Nederlandse maritieme speler met een sterke balans een nieuw toekomstperspectief’ krijgt door de nieuwe aandeelhouders.

    Voorwaarden
    „Allereerst wordt onder de exportkredietverzekering een voorlopige schade uitgekeerd van maximaal € 167 miljoen op schepen die nu in aanbouw zijn

  10. Het ene na het andere bedrijf wordt gered door de staat, dit kan niet goed gaan lijkt mij:

    Het voortbestaan van IHC kwam in de afgelopen periode in het geding en er was vrees voor een overname door een Chinese branchegenoot. „Voorname factoren die hierbij een rol speelden waren opgelopen schulden en grote verliezen op enkele omvangrijke schepen die op maat voor klanten worden gemaakt”, schrijven minister Wiebes (Economische Zaken) en staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) aan de Tweede Kamer.

    De Staat stut IHC met de exportkredietverzekering om te zorgen dat enkele grote schepen worden afgebouwd en worden geleverd aan klanten van de scheepsbouwer. Een consortium bestaande uit industriepartners uit bagger en offshore markten, te weten HAL Investments, Ackermans & van Haaren, MerweOord en Huisman, nemen de aandelen over, in een zogeheten Stichting Continuïteit. Zij zullen nieuw kapitaal verstrekken. HAL is al aandeelhouder van onder meer maritiem dienstverlener Boskalis en oliewinning-en platformbouwer SBM Offshore. IHC zegt zelf in een verklaring dat ze ’als belangrijke Nederlandse maritieme speler met een sterke balans een nieuw toekomstperspectief’ krijgt door de nieuwe aandeelhouders.

    Voorwaarden
    „Allereerst wordt onder de exportkredietverzekering een voorlopige schade uitgekeerd van maximaal € 167 miljoen op schepen die nu in aanbouw zijn

  11. Het ene na het andere bedrijf wordt gered door de staat, dit kan niet goed gaan lijkt mij:

    Het voortbestaan van IHC kwam in de afgelopen periode in het geding en er was vrees voor een overname door een Chinese branchegenoot. „Voorname factoren die hierbij een rol speelden waren opgelopen schulden en grote verliezen op enkele omvangrijke schepen die op maat voor klanten worden gemaakt”, schrijven minister Wiebes (Economische Zaken) en staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) aan de Tweede Kamer.

    De Staat stut IHC met de exportkredietverzekering om te zorgen dat enkele grote schepen worden afgebouwd en worden geleverd aan klanten van de scheepsbouwer. Een consortium bestaande uit industriepartners uit bagger en offshore markten, te weten HAL Investments, Ackermans & van Haaren, MerweOord en Huisman, nemen de aandelen over, in een zogeheten Stichting Continuïteit. Zij zullen nieuw kapitaal verstrekken. HAL is al aandeelhouder van onder meer maritiem dienstverlener Boskalis en oliewinning-en platformbouwer SBM Offshore. IHC zegt zelf in een verklaring dat ze ’als belangrijke Nederlandse maritieme speler met een sterke balans een nieuw toekomstperspectief’ krijgt door de nieuwe aandeelhouders.

    Voorwaarden
    „Allereerst wordt onder de exportkredietverzekering een voorlopige schade uitgekeerd van maximaal € 167 miljoen op schepen die nu in aanbouw zijn

  12. Het ene na het andere bedrijf wordt gered door de staat, dit kan niet goed gaan lijkt mij:

    Het voortbestaan van IHC kwam in de afgelopen periode in het geding en er was vrees voor een overname door een Chinese branchegenoot. „Voorname factoren die hierbij een rol speelden waren opgelopen schulden en grote verliezen op enkele omvangrijke schepen die op maat voor klanten worden gemaakt”, schrijven minister Wiebes (Economische Zaken) en staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) aan de Tweede Kamer.

    De Staat stut IHC met de exportkredietverzekering om te zorgen dat enkele grote schepen worden afgebouwd en worden geleverd aan klanten van de scheepsbouwer. Een consortium bestaande uit industriepartners uit bagger en offshore markten, te weten HAL Investments, Ackermans & van Haaren, MerweOord en Huisman, nemen de aandelen over, in een zogeheten Stichting Continuïteit. Zij zullen nieuw kapitaal verstrekken. HAL is al aandeelhouder van onder meer maritiem dienstverlener Boskalis en oliewinning-en platformbouwer SBM Offshore. IHC zegt zelf in een verklaring dat ze ’als belangrijke Nederlandse maritieme speler met een sterke balans een nieuw toekomstperspectief’ krijgt door de nieuwe aandeelhouders.

    Voorwaarden
    „Allereerst wordt onder de exportkredietverzekering een voorlopige schade uitgekeerd van maximaal € 167 miljoen op schepen die nu in aanbouw zijn

    1. Duidelijk signalen van deflatie. Iedereen zal genoegen nemen met minder. De angst regeert. Er zullen veel meer loonoffers volgen. Volgend jaar pensioenkortingen. Allemaal consuminderen dus. Deflatie in aantocht.

  13. Ach ja Joost, deflatie. Helemaal mee eens. Moet je eens opletten als straks de beleggers wakker worden en zien hoeveel ze gaan verliezen als de beurzen na verloop van tijd instorten. Als het eindspel nadert van de centrale banken en hun beleid van pappen en nathouden wordt doorzien. Dat economische groei wordt verhinderd door de door hun gecreëerde schuldenberg. Als dan de beurzen gaan crashen en ook de huizenprijzen meenemen. Dan is het deflatiehek van de dam, als ook de waarden van deze vermogenswaarden gaan dalen. Deflatie in het kwadraat. Pas dan volgen de stimulaties van de overheden. Helikoptergeld om daarmee het publiek tot consumeren te dwingen. Iedereen blijft in een deflatoir tijdperk op z’n geld zitten. De kredietberg drukt in een krimpperiode procentueel buitengemeen zwaar op het BBP en daar worden regeringen, met Trump voorop, nerveus van. Dus gaat men over tot gratis geldverstrekking om de kredietberg weg te inflateren. Dat is centrale banken met hun monetair beleid niet gelukt. Maar let op, als overheden zich daarmee gaan bemoeien dan gaat het mis. Schoenmaker hou je bij je leest. Monetair beleid hoort bij de centrale bank en fiscaal beleid bij de overheid. Daarom verwacht ik inflatie en hyperinflatie als de overheid met geld gaat strooien. Overigens schijnt dat bij wet verboden te zijn in de VS en in Europa. Maar wetten kunnen worden gewijzigd als de nood aan de man komt. Nood breekt wet, nietwaar? Het blijven spannende tijden.

  14. Het ene na het andere bedrijf wordt gered door de staat, dit kan niet goed gaan lijkt mij:

    Het voortbestaan van IHC kwam in de afgelopen periode in het geding en er was vrees voor een overname door een Chinese branchegenoot. „Voorname factoren die hierbij een rol speelden waren opgelopen schulden en grote verliezen op enkele omvangrijke schepen die op maat voor klanten worden gemaakt”, schrijven minister Wiebes (Economische Zaken) en staatssecretaris Vijlbrief (Financiën) aan de Tweede Kamer.

    De Staat stut IHC met de exportkredietverzekering om te zorgen dat enkele grote schepen worden afgebouwd en worden geleverd aan klanten van de scheepsbouwer. Een consortium bestaande uit industriepartners uit bagger en offshore markten, te weten HAL Investments, Ackermans & van Haaren, MerweOord en Huisman, nemen de aandelen over, in een zogeheten Stichting Continuïteit. Zij zullen nieuw kapitaal verstrekken. HAL is al aandeelhouder van onder meer maritiem dienstverlener Boskalis en oliewinning-en platformbouwer SBM Offshore. IHC zegt zelf in een verklaring dat ze ’als belangrijke Nederlandse maritieme speler met een sterke balans een nieuw toekomstperspectief’ krijgt door de nieuwe aandeelhouders.

    Voorwaarden
    „Allereerst wordt onder de exportkredietverzekering een voorlopige schade uitgekeerd van maximaal € 167 miljoen op schepen die nu in aanbouw zijn

  15. 240k dooien wereldwijd… Dat zijn mensen die we hadden kunnen redden! Lock down 4evar!
    Wat. een. onzin. Is natuurlijk een gotspe dat we voor dat onbewezen, bij elkaar gesprokkelde, al in in de laatste levensfase verkerende aantallen mensen wereldwijd onze vrijheden moeten afgeven aan overheden. De economie in de afgrond duwen. De financiele instellingen volledig vrijspelen van elk risico door eindeloos geld erin te pompen.

    Succes met gejank over corona en de bijbehorende sentimentele terreur. Niet mijn eiereten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: