Coronavirus wordt Econovirus/Over deflatie en het halflege glas

28

De grote klappen beginnen nu pas te vallen. Zo ziet het er naar uit op de laatste dag van april 2020. En we hebben zo’n donkerbruin vermoeden dat we nog maar aan het begin staan van de afbraak van de wereldeconomie. Economische klappen dan, na de menselijke verwoestingen die het Coronavirus aanrichtte en nog. Met meer dan een miljoen besmettingen zijn de VS er nog steeds het ergst aan toe op dit vlak. Een Vlaams deskundige die er woont, meldde dat er hoogstwaarschijnlijk vijf tot tien keer dat aantal rondloopt. Maar het land moet open van de Trump administratie. De president dreigt zelf om staten die tegenwerken, financieel te straffen. De toestand van de wereld op het vlak van Coronavirus besmettingen en overlijdens dan. Last updated: April 30, 2020, 07:38 GMT. 3.222.468 Besmettingen en 228.270 overledenen. En wacht wat het virus nog zal aanrichten in de ontwikkelingslandenWe ain’t seen nothing yet. Want vergeten we niet dat heel wat productie hier plaats vindt. Ook dat veel van ons voedsel en onze grondstoffen precies daar vandaan moet komen!

Veiligheid voor alles?

Hoe kun je, hoe durf je veilig en gezond gaan werken, wanneer iedereen die je frequenteert besmet kan zijn? Nog in Vlaanderen zagen we een interessant initiatief. Een bedrijf met meer dan 2500 werknemers kocht een zogenaamde warmtecamera. Van iedereen die zijn shift start, wordt zo de temperatuur gemeten. Wie zelfs lichte temperatuurverhoging heeft komt er niet in. In Nederland heerst nog wettelijke onduidelijkheid over de toepassing. Valt het onder de privacywetgeving en is het in feite niet toegestaan. Of wordt het gezien als behorend tot de verplichting om de werkplek zo veilig mogelijk in te richten? Wij zouden zeggen: nood breekt wet. Iedereen moet zo veilig mogelijk kunnen werken. Wat u?

Ravage

De Franse economie krijgt de grootste klap na WOII. Het aantal jobaanbiedingen in tal van landen stuikt in mekaar: ‘The figures mean the UK continues to be the worst-hit when it comes to job vacancy reduction worldwide. The US is the second biggest casualty in the job market with a 50% reduction in advertised vacancies, as the US finds itself in the grip of the crisis. Australia is the third-worst affected market with a 48% reduction in vacancies after thousands of shops, restaurants, and small businesses were forced to close.’ Over kwartaal één krimpt de Amerikaanse economie met 4,8 procent. Welingelichtekringen.nl: ‘Die daling komt uitsluitend door de laatste twee weken van maart. Tot half maart groeide de economie nog. Voor het tweede kwartaal zal de neergang dus zeer veel groter zijn. De verwachtingen zijn dat de krimp groter zal zijn dan 20 procent.’ Duitsland verwacht dan weer een krimp van meer dan zes procent over 2020, al lijkt dat nog optimistisch.

In Nederland ondertussen

Nederland krijgt er danig van langs in het Franse Le Figaro. Twee vooraanstaande economen stellen dat ons land er veel erger aan toe is dan la douce France voorstaat. We werken te weinig, onze huizen zijn niet afbetaald. Plus we faciliteren (en niet alleen volgens deze economen!) een belastingparadijs. Dat is even slikken, nietwaar? Best is dat elk land naar de eigen toestand ziet. En vooral samenwerkt waar en wanneer maar kan. Denken we dat Nederland het ook in deze op zichzelf wel redt?

Het glas is halfleeg

‘It’s time to be honest – the glass is half-empty’ schrijft Scotsman.com. Het artikel doelt op de reisindustrie, waaraan nog niet gedàcht kan worden zelfs om die opnieuw op te starten. Maar we kunnen dit evengoed interpreteren als voor de wereldeconomie. Het ziet er meer en meer naar uit dat we het beste wel gehad hebben. Zij het dan nog op de pof. En dat het van hier af down, down, down wordt. ‘On a slippery slope’ zoals dat in het Engels heet ook. Af, naar beneden, op een glibberig pad. Tientallen miljoenen werklozen, honderden miljoenen, die weinig of niets meer extra te besteden hebben. Huizenhoge stocks, voor zover de productie wereldwijd al op gang komt. Minder productie zal dus het adagio worden, wat nog meer werkloosheid tot gevolg zal hebben. Een neerwaartse spiraal. Dan gaan we inderdaad, zoals Biflatie in vorige artikels al opperde, naar deflatie. Dan houden we ons beter goed vast, want dit is de érgste toestand die een economie maar kan voorhebben… In een volgend artikel zullen we veel dieper op het begrip deflatie ingaan. Naargelang de noodzaak zich daartoe aandient. (We hopen…zo’n artikel niét te moeten schrijven!)

Econovirus

Voor Mike Maloney staat het in ieder geval reeds vast. Deflatie is wat er aankomt! Vergeten we trouwens niet dat de afgelopen maanden, februari tot en met april 2020, reeds deflatoir waren voor de wereldeconomie…