Coup de théatre: Brits parlement neemt Brexit dossier over

4

Weer een nieuwe verrassende wending dus in de never ending story die Brexit heet. Maar misschien wordt de naam van het toneelstuk (een drama) wel veranderd in Bremain? Want alles is nu mogelijk sinds maandagavond 25 maart 2019. Sinds het lot van Groot-Brittannië pas echt in handen is van…het volk? In ieder geval van haar vertegenwoordigers. Exit de Britse regering. Drie regeringsleden namen zelfs ontslag om de overname te kunnen stemmen. Here comes…? het Britse parlement en ditmaal in ernst.  

Premier, maar voor hoe lang nog?

Premier May wordt nu nog meer buiten spel gezet. Haar lot, dat ze zowat zelf verbonden heeft aan het verlaten van de EU op ordelijke wijze, is nog meer onzeker geworden. Er deden al geruchten en reëler nog, geheime documenten, de ronde over een geplande coup tegen haar. Die zijn o.i. met opzet gelekt hoewel dat onbewijsbaar lijkt. Mogen we het een mini-staatsgreep noemen, dit afhandig maken van het berichte dossier? Neen, want de toekomst van het land ligt nu volledig in handen van het volk. En te oordelen naar het miljoen demonstranten dat recent nog de straat op kwam, is dat volk van gedachten veranderd. Een draai met 180 graden zelfs. O.i. zal het blijven worden; niks geen domme Brexit maar een verstandig Bremain. Niet echt dus een greep naar de staat maar eerder naar de macht. Zeg een coup de théatre. Een nieuwe akt. Zonder inmenging van de Britse regering, kan het parlement nu over alle alternatieven stemmen.

Woensdag 27 maart B-Day?

Die alternatieven zijn dan: in de Europese eenheidsmarkt blijven. In de EU blijven tout court. Een uitstel nog later dan de overeengekomen datum met de EU van 12 april. Of… een nieuw referendum? Dat zou dan precies de uitslag geven zoals we hier op Biflatie al maanden geleden voorzagen. Let wel: Theresa May, tot nader order nog eerste minister, heeft al gewaarschuwd dat haar regering met de uitslag geen rekening zal houden. De EU van haar kant voert de druk in ieder geval nog wat op. ‘Een vertrek zonder akkoord is niet wenselijk, maar de EU is erop voorbereid’, aldus de Europese Commissie. Het wordt nog spannend, aanstaande woensdag. Maar we wedden er een Litecoin om dat de uitslag al vast staat. Brexit? Loop heen, het wordt vast Bremain…

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.