Crisis 2.0 in 2020 : “We zijn gered, de geldpersen draaien”

7

Een opbeurend artikel met de Pasen. Mag wel een keer toch? We leven in heftige tijd en we gaan zo maar met een pandemie de Pasen in. Een “papa,” pandemie met pasen, hoe bedenk je het. Hoe een christelijk feest wreed verstoord wordt door een virus. Zou straks met Pinksteren zomaar een echte opwekking kunnen geven. Een massale bekering tot het christelijke geloof die samenvalt met een moreel herstel van een samenleving die was verdwaald in de globalisering van de wereldeconomie. Dit hebben wij aardklootbewoners nog nooit meegemaakt. Dat we worden overvallen door een virus dat veel mensen doodt en ook de mondiale economie compleet lam legt.

Anti-globalisering

Wereldwijd wordt het woord crisis in de mond genomen. En overal spannen politici samen met centrale banken om de economie te redden. Ineens gaat het eigen land voor en wordt de globalisering opzij gezet. De wereldwijde economische en politieke integratie heeft afgedaan. Voordat het virus kwam zorgde de handelsoorlog tussen de VS en China al voor een kentering in de globalisering. In 2020 doet het virus er een schepje bovenop. Alle aandacht gaat nu uit naar het overeind houden van de eigen economie. Eigen volk eerst. Wie riep dat ook al weer?

Een depressie, wen er maar aan

Als we de boel tijdens de Paasdagen nu eens op een rijtje zetten, hoe ver zijn we dan in deze Corona-crisis. We willen hopen dat we over de helft zijn. We snakken weer naar  vrijheid. We willen weer naar voetballen kijken, naar het theater, naar de kapper en aan het werk. En naar de grote evenementen en onze verjaardagen vieren in gezelschap. Toch zal het openbare leven maar langzaam op gang komen, zo heeft onze minister-president al gewaarschuwd. Wen er maar aan. Deze weinig opbeurende woorden bevestigen mijn vermoedens. We beginnen langzaam te beseffen dat we in een echte crisis zitten. Geen periodieke recessie, maar mogelijk een heuse depressie.

Alles tegelijk

Niet alleen een pandemie dus, maar een economische crisis met alle varianten die daar bij horen. Werkloosheid die omhoog springt, lege winkelpanden, rem op krediet, ontelbare faillissementen met de VS voorop, mondiale bankencrisis en wat er allemaal nog meer volgt. In Amerika krimpt de economie in een tempo zoals nooit eerder is vertoond. Al 13 miljoen werklozen in nog geen maand tijd en lange rijen voor de loketten waar een uitkering kan worden aangevraagd. Ongekende taferelen spelen zich daar af. Analisten wijzen naar de beelden van de economische depressie van de jaren dertig in de vorige eeuw. Terwijl Amerika nog maar net kennis heeft gemaakt met Corona.

Geld gaat rollen

Hoe dan ook, het is alle hens aan dek. Voorspelden economen in 2019 dat we in 2020 wel eens in een recessie zouden kunnen belanden, nou ze hebben meer dan gelijk gekregen. En niemand die Corona zag. Of het moet Bill Gates geweest zijn. Hij verwachtte wel een pandemie en waarschuwde daarvoor in 2015. Inmiddels ondervindt de economie wereldwijd ongekende schade. Overheden en centrale banken toveren biljoenen dollars en euro’s tevoorschijn. Zo maar ineens. Om maar wat te noemen: De FED pompte 700 miljard in de handelshuizen op Wallstreet; koopt voor 2,3 biljoen dollar aan bedrijfsleningen op en injecteerde in maart 1,5 biljoen in de Repomarkt. Tegelijk ging de centrale rente met een vol procentpunt van 1,25 naar 0,25 procent. Trump wilde niet achterblijven en geeft een rondje aan alle Amerikanen met een laag inkomen. Zomaar 2 biljoen dollar. Als dit geen paniekmaatregelen zijn dan weet ik het niet meer. Ach ja, Amerika, altijd gul!

EU heeft geen helikopter

In Europa blijft de EU met zijn ECB niet achter. “Whatever it takes,” roept de ECB en pompt 750 miljard euro in de financiële markten. Met centrale rentetarieven op nul procent. Wat een weelde. De afzonderlijke EU-lidstaten willen niet achter blijven. Spanje 200 miljard, Frankrijk 300, Duitsland 500 en Nederland heel voorzichtig 50 tot 90 miljard euro. Kleine broertje toch? Duizelingwekkende bedragen worden rond gestrooid. Alsof het niets is. Wel een aanvraagformuliertje invullen hoor. De media spreken over de drukpers, maar dat is onjuist. Het Europese geld is geen helikoptergeld zoals die 2 biljoen dollars die door Trump worden uitgestrooid. Hier zijn het toezeggingen uit fondsen waarvoor de gelden worden geleend op de kapitaalmarkt en uit de verschillende schatkisten van 27 EU-lidstaten worden opgediept. Daardoor gaan de begrotingstekorten oplopen met de zuidelijke lidstaten als koploper.

Na Corona weer hosanna

Hoe dan ook, nu de nood aan de man is, is er ineens volop geld. Ongelooflijk veel geld wordt met grote spoed beschikbaar gesteld om de vastgelopen Europese economieën  weer vlot te trekken. Het komt zomaar overal vandaan. Dit gaat natuurlijk helemaal goed komen als we straks de straat weer op kunnen, aan het werk gaan en onze feestjes kunnen bouwen. Dat zal ongeveer het denkbeeld zijn bij de onnozele massa. Zelfs de beurzen zijn al weer aan een klim begonnen nu de miljarden de financiële markten overspoelen. Nogmaals, het kan gewoon niet op. Na Corona weer hosanna. Ik wil hopen dat het optimisme onder de beleggers overslaat naar de massa waar velen zonder werk raken en niet meer spenderen. Ook hoop ik dat alle consumenten en bankrekeninghouders die geld hebben overgehouden tijdens de lockdown straks massaal hun geld uitgeven. Alleen dan kunnen we gered worden van een faillissement van ons fiat geldsysteem dat mogelijk zeer nabij is. Helaas zijn mijn verlangens al vaker niet uitgekomen.

Ik ben gekke Gerrit niet

Al het strooigeld moet straks terug betaald worden met geld dat nog verdiend moet worden. Of het strooigeld nu ten laste van de begroting komt of geleend geld op de kapitaalmarkt, het is niet uit de lucht komen vallen. De benaming “helikoptergeld” is natuurlijk misleidend. De record hoge mondiale schuldenberg zal na Corona  zijn verdubbeld. Zijn we in staat om die enorme rente- en aflossingsverplichtingen de komende jaren synchroon terug te betalen? Om te voorkomen dat schuldeisers omvallen en er helemaal geen krediet meer “te koop” is? Dat kan alleen lukken als we bereid zijn al onze reserves in één keer beschikbaar te stellen aan ons failliete fiat geldsysteem. Het meest ondenkbare marshallplan, maar in feite de enige echte oplossing. Maar als monetaire beleidsmakers de dringende vraag stellen aan de massa om al hun geld in no-time uit te geven om ons fiat geldsysteem te redden, dan weet ik het antwoord wel. Veel minder dan de helft zal daartoe bereid zijn. Ik ben gekke Gerrit niet.

GW