Hoe dieper een crisis zich ontwikkelt, hoe groter de onmacht wordt van politici en monetaire beleidsmakers. Onder invloed van de chaotische corona-taferelen die zich in de diverse EU-lidstaten afspelen is er geen sprake van eenheid. Ieder land doet zijn eigen ding. Vrij logisch eigenlijk want in een gezondheidscrisis waarin veel doden zijn te betreuren wil je snel handelen zonder eerst te moeten overleggen met EU-partners. Sinds de Corona-pandemie zich over Europa uitbreidde zijn veel EU-lidstaten in lockdown gezet, zijn grenzen afgesloten, en wordt er geruzied over de verdeling van hulpmiddelen over de diverse EU-lidstaten.

Pandemie zaait verdeeldheid

Er lijkt dus geen sprake te zijn van een hechte band zoals dat in de VS het geval is. Daar zijn de verschillende staten verenigd in een federale staat. In Europa was het ooit de intentie om vrij handelsverkeer over open grenzen toe te staan. Plus vrij personenverkeer en later kwam daar de muntunie bij waar nog altijd veel bezwaren aan kleven. Ook de frictie tussen de landelijke parlementen en het Europees Parlement(EP) geeft geen betrouwbaar gevoel. Steeds meer burgers willen af van de Brusselse dictatuur omdat de eigen parlementariërs hun invloed zien verdwijnen naar het centrale gezag. Nu is de EU overvallen door een pandemie die zorgt voor enorme economische schade die door een aantal lidstaten niet opgebracht kan worden uit eigen middelen.

Eerste noodgreep helpt niet

In tijden van nood moet de echte leider opstaan. Echter beschikt het centrale gezag in Brussel over zwakke leiders, zoals Ursula von der Leyen, die als president van de Europese Commissie(EC) weinig gezag uitstraalt. Ze is een stroman, o nee strovrouw, die haar positie heeft te danken aan Macron van Frankrijk. Na de Europese Parlementsverkiezingen zijn via een stoelendans de zetels in de EC verdeeld waarbij de leiders van de grote EU-landen veel invloed hadden. Pas wanneer er een crisis uitbreekt  zal de ware leider moeten opstaan. Echter heeft de EU meerdere leiders. Dat zijn de politieke leiders van de grote lidstaten die in een gezamenlijke beraad van de Europese Raad(ER) beslissingen moeten nemen. En dan komen de verschillende landsbelangen boven tafel. Hoezo EU? Nogmaals, de EU is geen Verenigde Staten. En juist in een crisis blijkt een unieverband niet te werken. Nu lopen de enorme tekorten bij de zwakkere broeders nog verder op. In een eerste noodgreep heeft de EC besloten om de begrotingsafspraak van max 3 procent tekort te laten vieren. Daarmee redden Italië en de andere zuidelijke broeders het dus lang niet.

Coronabonds

Nu komen dagelijks dramatische cijfers voorbij over enorme tekorten die door de arme landen niet meer zijn te financieren omdat de rente op hun staatsobligaties is opgelopen. Beleggers zijn bang voor risico en verlangen ook hogere risicopremies. Nu stellen de arme landen voor om zogenaamde “Coronabonds” in te voeren. Het zijn eurobonds waarmee de schulden van alle Eurolanden op één hoop worden gegooid. De benaming “Coronabonds” klinkt als volksverlakkerij. Daarmee speel je in op het sentiment van de burgers. Maar juist de schulden van alle EU-lidstaten op één hoop gooien was precies wat de noordelijke lidstaten nooit van plan waren. Die afspraak was ooit gemaakt in de eigen parlementen waar de volksvertegenwoordigers bang waren dat wij in NL zouden opdraaien voor de kastekorten van de zuidelijke broeders die al lang bestonden voordat we een unieverband aangingen. Nu alle EU-landen afzonderlijk hard worden getroffen is de nood overal hoog. Het afschuwelijke coronaleed in Italië wordt door de zuidelijke lidstaten ingezet om op het gemoed van de Europese burgers te spelen. Als nu coronabonds als Europese staatsobligaties zouden worden uitgegeven dan is het eind zoek. Overigens is er nog geen Europese Staat en zal de benaming ook om die reden juridisch niet kloppen.

Hulde voor Wopke

Nu is sprake van algehele verwarring binnen de EC en de Europese Raad van regeringsleiders. Zijn zuidelijke lidstaten boos op vooral Nederland. Onze minister van Financiën, Wopke Hoekstra, gooide als woordvoerder voor de noordelijke staten zijn kont tegen de krib en wees het voorstel van de Coronabonds af. Gevolg, boze regeringsleiders in Italië, Spanje, Frankrijk en ook België. Behalve Nederland zijn ook  andere noordelijke lidstaten mordicus tegen het voorstel. Er wordt een vies spelletje gespeeld om door middel van een pandemie de nette landen te laten opdraaien voor de slechte staatshuishouding van andere slordige landen. Veel inwoners van de noordelijke lidstaten hebben zich van begin af aan gekeerd tegen de invoering van de euro-muntunie. Hiermee is een transfer van goed geld naar kwaad geld op gang gebracht. Alle andere middelen om gezamenlijke financiële producten op te richten hebben tot gevolg  dat noordelijke lidstaten opdraaien voor de hogere schuldenberg en tekorten van de zuidelijke lidstaten. Let wel, die enorme zuid Europese kredietberg bestond er al voordat Corona zijn onaangekondigde intrede binnen de EU deed. Hoe achterbaks moet je dan zijn om een gezondheidscrisis aan te grijpen om daarmee een reeds bestaande financiële crisis op te lossen?

GW

19 Responses

 1. Op https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5072366/levering-van-verse-groenten-onder-druk-door-coronamaatregelen “Levering van verse groenten onder druk door coronamaatregelen”:

  Door de gesloten grenzen in Europa is er in veel landen een tekort aan arbeidsmigranten om groente en fruit te plukken. Daardoor staat de levering van verse groenten onder druk. “Consumenten hoeven zich nog geen zorgen te maken, maar bedrijven wel.”

  Duidelijk dat de Coronacrisis ook de voedselvoorziening in Europa in gevaar brengt!

  1. Dat zou ik niet denken. Het heeft wat tijd nodig om de voedselketen een tikkie anders in te richten. Wat minder van dit en wat meer van dat. Straks zijn er genoeg andere werknemers die open gevallen vacatures kunnen vervullen. Een heuse voedselcrisis is nu niet aan de orde.

   Ik denk dat we meer moeten focussen op de financiële ellende in de EU. De huidige ruzie tussen de lidstaten belooft weinig goeds. Een voedselcrisis ontstaat pas als EU-burgers over onvoldoende geld beschikken.

 2. Op https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/27/walgelijk-en-wreed-hoe-nederland-in-de-coronacrisis-vijanden-maakt-in-de-eu-a3995149 “‘Walgelijk’ en ‘wreed’: hoe Nederland in de coronacrisis vijanden maakt in de EU Nederland stelt zich onverzoenlijk op in de EU. Tegelijk verwacht het hulp met mondkapjes en patiënten. Gooit Nederland zijn eigen glazen in?”

  Op zich ben ik het wel met Rutte en Hoekstra eens, maar zij mogen naar Italië toe wel wat vriendelijker reageren.

  1. Je zou Italië best wat extra steun kunnen toezeggen net als bij natuurrampen. Wij zijn een vrijgevig landje als het aankomt op inzamelingen bij rampen. Maar het opzetten van Coronabonds is echt een ander verhaal. Met de uitgifte van Coronabonds worden de schulden van alle Eurolanden op één hoop gegooid. Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat de landen die hun zaakjes beter op orde hebben dan gaan meebetalen voor de verkwisting van anderen.

   1. Het is verreweg het beste om het ESM pas in uiterste nood te gebruiken, anders loop je een grote kans dat je vroegtijdig het kruit verschoten hebt en je helemaal niets meer hebt.

   2. Sommigen denken dat de ‘verkwisting’ in het zuiden juist goed is voor anderen om hun ‘zaakjes op orde te krijgen’ 🙂
    Politiek theater dus, waarin Mark en Jeroen, namens het nietige
    Nederland, nog nooit hun poot stijf hebben gehouden, wat ook nu van een
    zwetende Wopke niet mag worden verwacht.

 3. Wat een quatsch (vertaald: bullshit)! Europa bevindt zich in
  een echte noodtoestand, medisch, economisch, financieel en ecologisch. Vals geld spuit uit alle beschikbare kranen en maakt het geld met de dag minder waard. De Titanic zinkt. Redde wie zich nog redden kan. En dan zwaait hier de bovenmeester met het vermanende, Hollandse Dijsselbloem vingertje over een nog nooit aangehouden huishouddiscipline.
  Hoe noemt de eerste minister van Portugal dat?
  “Hypocriete Nederlandse misdienaars”.
  Gelijk heeft-ie, we zouden elkaar in alle opzichten moeten
  helpen. Uiteindelijk doet Den Haag toch wat Berlijn opdraagt.

 4. Op https://www.xandernieuws.net/algemeen/experts-waarschuwen-dat-internet-in-europa-op-rantsoen-kan-gaan-met-streaming-als-eerste/ “Experts waarschuwen dat internet in Europa op rantsoen kan gaan, met streaming als eerste”.

  Zie https://www.nowtheendbegins.com/internet-shut-down-covid-19-coronavirus-new-world-order-fear-panic/ “If The Internet Is Suspended Or Shut Down For Any Reason, That’ll Be All The Proof You Will Need To Know The Coronavirus Panic Is Engineered”.

  Er zijn bepaalde geruchten dat tussen 1 en 10 april het internet en de TV helemaal plat zouden gaan. Zie https://www.nowtheendbegins.com/internet-shut-down-covid-19-coronavirus-new-world-order-fear-panic/#comment-4835421701

  Wanneer het internet wereldwijd helemaal plat gaat, zal er ook geen handel bedreven kunnen worden en zullen er ook geen financiële transacties meer plaatsvinden. Is dat dan het moment om een nieuw wereldwijd financieel en monetair systeem in te voeren?

  1. Er wordt op het WWW enorm gespeculeerd met allerlei complottheorieën. Een virus leent zich daar uitstekend voor. Wees voorzichtig met al dat fakenieuws.

   1. Bedankt voor de tip. Maar wie bepaalt het verschil tussen ‘waarheid’ en ‘nep’?
    Had iemand nog geen half jaar geleden iets ‘voorspeld’ over de huidige pandemie en de gevolgen voor de mensheid, dan zou hij of zij hier ter plekke zijn uitgelachen, of als ‘ongepast complotterig’ zijn verwijderd.
    Niets is meer wat het lijkt. Alles is mogelijk. Zelfs serieuze lieden roepen openlijk om een sterke, centrale wereldregering om de
    grote wereldproblemen aan te pakken. Werd de ‘Nieuwe Wereld Orde’ niet ook ooit als
    een hoax uitgekreten?
    Sterker nog: zelfs atheïsten van naam en faam en beursgoeroes sluiten niet langer uit (!) dat de mensheid intussen in het laatste Boek van het Nieuwe Testament (de ‘Apocalyps’) verzeild is geraakt. Wie
    ben jij, wie ben ik?

  1. Er is al lang voor gewaarschuwd dat de grote verschillen in de begrotingen van de EU-lidstaten, en ook de enorme verschillen in staatsschulden, tot een wrijving gaan leiden. Zoiets openbaart zich pas echt als de tekorten gaan oplopen. We konden er op wachten. Dit gaat natuurlijk verder escaleren. En zoals ik al aangaf zal de pandemie worden aangegrepen om zielig te doen. Corona vergoot de kans dat de noordelijke staten uiteindelijk overstag gaan, puur vanwege het sentiment. De financiële ellende moet dus verdeeld worden. Maar in hoeverre zijn de inwoners van de (financieel) gezonde lidstaten bereid om op te draaien voor het roekeloze gedrag van de zuidelijke lidstaten? Dat stamt uit de tijd voor Corona. Er zal zeker veel verzet komen vanuit de oppositie.

   1. En dan vooral verzet vanuit de rechtse oppositie met PVV en FvD, die twee zullen samen met de SP veel garen bij spinnen.

 5. Op https://www.ad.nl/opinie/coronabonds-zijn-geen-oplossing-voor-deze-crisis~ae7fd8bb/ het volgende:

  Coronabonds zijn geen oplossing voor deze crisis

  CommentaarHet kabinet ligt onder vuur in Zuid-Europa omdat Nederland niet solidair genoeg zou zijn in deze tijden van coronacrisis. De Portugese premier noemde de opstelling van minister Hoekstra (Financiën) vorige week ‘weerzinwekkend’. Het is wat goedkope retoriek.
  Hans Van Soest 30-03-20, 08:26

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: