Crisis: Bakker verkoopt brood van gister

brood van gisterGer Jaarsma, Telegraaf.nl | Bij mijn warme bakker verkopen ze sinds kort brood van gisteren. Met 35 procent korting. Maar waarom doet hij dat? Gaat het zo slecht met de zaak dat hij het niet verkochte brood niet meer weggooit, maar opnieuw in de verkoop doet? Of wil hij klanten, die last hebben van de crisis, een handje helpen?

Als het laatste zijn bedoeling is kan hij de broden beter schenken aan de voedselbank. Deze luidt al enkele jaren de noodklok dat fabrikanten scherper produceren en daarom minder hebben te vergeven aan de voedselbank. En wie koopt er nu brood van gisteren? Lees hier verder.

21 reacties

 1. Beste Ger Jaarsma,

  aangezien ik het zonde vind dat de Bakker de broden anders weg gooit en omdat ik moet rondkomen van een inkomen van 900 euro netto per maand. Vind ik het erg fijn om zo’n bakker te hebben.

  Zo heb ik voor een euro (bij mijn bakkertje) toch een lekker brood. En ik denk niet dat er veel mensen zijn die thuis een brood van 1 dag oud weg gooien of zelfs het verschil proeven tussen een brood dat 20 uur oud is of een die 34 uur oud is…

  Ik hoop (en ik denk duizenden met mij) dat er meer ondernemers (lees groente man, hifi, kleding zaak etc) zo slim zijn om hun wat oudere producten niet weg te gooien maar goedkoop te verkopen.

 2. @2
  HOL-land is een decadente maatschappij. Niet dat ik hiermee de crisis en graaien van de top ontken. Maar het is wel een decadent cultuurtje geworden. Sindskort mogen ook kromme komkommers en rechte bananen weer worden verkocht. En nu dan broden van een dag oud. Dat heet duurzaam.
  In Brazilië weet men al 500 jaar crisis te overleven. Nou helpt het klimaat hier ook mee. Maar die rennende HOL-landers weten zich geen raad als de tredmolen even een versnelling lager gaat.
  Strafkamp HOL-land BV, je chronisch en mentaal ziek rennen op de vierkante meter voor bank, baas, belasting en bilderbea.

 3. @5
  Dan moet ik wel een rare man zijn want ik doe dit al decennia.
  Maar ja, ik word niet voor niets verguist met name op NuJij…
  Zal je zien dat deze hippie nog gelijk gaat krijgen ook…

 4. Is niks mis mee hoor om brood van een dag oud te eten. Hier kun je broden kopen voor 25 cent. Zo kun je ook zelf wasmiddel maken. Omgerekend kost dan 60 liter 5,85
  Vroeger was dit heel normaal, Maar gemak dient de mens en klagers hebben geen nood.

 5. Je kunt Sunlight zeep gebruiken, te koop bij elke supermarkt. Deze moet je raspen totdat je vlokken krijgt.

  1 kilo marseille vlokken zeep kost 5,85 en je hebt een handje vol vlokken ( 70 gram) nodig voor 5 tot 10 liter water
  emmer vullen en roeren met 5 liter heet water en dan een nacht laten staan zodat de vlokken opgelost zijn. Het wordt net zo dik als vloeibaar wasmiddel. Het is zonder kleurstof en parfum.

  Marseille vlokken kun je ook via internet kopen, moet je even googelen op marseille vlokken.

 6. @10 moon
  Als ik ergens stinkwas van kreeg dan was het wel vloeibaar wasmiddel. Sinds wij weer over zijn op poeder ruikt de was weer fris. Geen idee waar dat aan ligt. Wij hebben allerlei vloeibare zeep en poederzeep geprobeerd. Wie het weet mag het zeggen.

 7. Itt tot veel minder rijke landen wordt er in Nederland toch procentueel bijzonder weinig aan eten uitgegeven.
  Ik vind eerlijk gezegd het voedsel in Nederland buitengewoon goedkoop, ten koste van boeren/dierenwelzijn/etc..
  Het meeste geld gaat toch op aan (zorg)premies, huis, belastingen, auto en andere luxe etc.?

  Hier in Thailand is zelfs basisvoedsel niet zo voordelig. Hangt er uiteraad wel af van wat je eet. Wat me hier opvalt, is dat (geimporteerd) tarwemeel goedkoper is dan (lokaal geproduceerd) rijstemeel?

  Weet iemand hoe dat kan?
  Wordt tarwemeel onder de kostprijs verkocht? Hoe kan een Amerikaanse boer dan nog bestaan?

 8. Wat ik ook altijd raar heb gevonden is dat in mijn Friese geboortedorp, dat omringd was met (melk)boeren, geen lokale (biologische) producten verkrijgbaar waren maar dat alle producten in de lokale winkel van grote bedrijven afkomstig waren en dat de boeren daar zelf hun boodschappen moesten doen.
  Dat kan toch heel anders? Dwz meer gemengde bedrijven (gecombineerd met bosbouw/natuurbeheer), zelfvoorziening door burgers en boeren.
  Zo’n maatschappij is toch op den duur onhoudbaar? Maar zo lang de olie relatief voordelig blijft…. (ook brandstof is in Nederland itt minder rijke landen en in verhouding tot inkomen niet erg duur).

 9. @8 Moon:
  [quote]Zo kun je ook zelf wasmiddel maken. Omgerekend kost dan 60 liter 5,85
  Vroeger was dit heel normaal, Maar gemak dient de mens en klagers hebben geen nood.[/quote]

  Zou je hier het recept voor zelfgemaakte wasmiddel willen vermelden hier?

 10. @12 hiriotapa (Japans?)
  Tsja… tarwe en rijst… typisch dat mensen dat voedsel noemen.
  Voor ons is voedsel vlees, vis, eieren, groenten, fruit, noten (kokosnoot), zuivel en dan pas een beetje brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta, aardappel, mais en mandioca (soort witte wortel als aardappel te bereiden).
  Mensen krijgen veel te veel koolhydraten binnen en te weinig vezel. In Brazilië zie je daarom ook veel obesitas en darmkanker (doodsoorzaak nummer één in onze omgeving).
  Wat ik begrepen heb is dat voedsel in Nederland ook duur is geworden, kwaliteitsvoedsel wel te verstaan. Verder is het relatief dat het daar een relatief klein deel van het budget uitmaakt. In Brazilië hoef je je huis niet te isoleren, warm te stoken of veel kleren te kopen. Dus ja, dan wordt het aandeel voedsel vanzelf groter. Komt nu bij dat veel voedsel hier gewoon uit de tuinen van de mensen komt. Er is teveel voedsel, het ligt altijd maar weg te rotten. Voedsel is hier het probleem niet. En vrijwel alle groente en fruit in die decadente supermarkten van jullie is oud, noodrijp en smaakloos. Ik krijg er darmproblemen van!

 11. @moin Nog een keer het recept om zelf wasmiddel te maken:

  Je kunt Sunlight zeep gebruiken, te koop bij elke supermarkt. Deze moet je raspen totdat je vlokken krijgt.

  1 kilo marseille vlokken zeep kost 5,85 en je hebt een handje vol vlokken ( 70 gram) nodig voor 5 tot 10 liter water
  emmer vullen en roeren met 5 liter heet water en dan een nacht laten staan zodat de vlokken opgelost zijn. Het wordt net zo dik als vloeibaar wasmiddel. Het is zonder kleurstof en parfum.

  Marseille vlokken kun je ook via internet kopen, moet je even googelen op marseille vlokken.

 12. Ho, ho er moet nog soda en borax bij.
  100 gr. sunlight.
  kop soda.
  kop borax.
  evt. baking soda aluminum vrij (arm&hamer) kop.
  Sunlight raspen met 1 liter water koken dan soda er bij oplosen.
  4 liter warm water er bij en borax en baking soda.
  Af en toe flink door roeren spoelen de was met azijn als wasverzachter

 13. Appie doet al jaren zijn brood weg met 35% korting na 6 uur dezelfde dag.
  De keus is wat minder.
  Mensen met minder weten dat soort dingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.