Wanneer raakt een land in depressie? Dat is het geval wanneer een recessie langdurig aanhoudt en er op korte termijn geen uitzicht is op verbetering. Wanneer worden wij burgers door onze overheid ingelicht dat we in een economische depressie verkeren? Never, nooit, niet. We worden alleen gealarmeerd voor een stormdepressie wanneer flinke neerslag dreigt om het verkeer een halfuurtje lam te leggen. Of wanneer de dijken dreigen te bezwijken. Hiermee geef ik aan dat onze overheid alleen een fysieke bescherming kan bieden voor korte termijn onheil. Maar zijn wij als burgers ook gewaarschuwd door onze regering toen het een aantal jaren geleden al duidelijk werd dat we met z’n allen in een economische depressie zouden belanden?

depressie economie

Geen waarschuwingen

Nee dus, want paniek zaaien doet de overheid niet. Stel je voor dat onze overheid zijn burgers waarschuwt om met z’n allen de hand op de knip te houden en dat we moeten sparen voor later. Niemand die nog één euro uitgeeft, de economie stort in en we raken dus door toedoen van onze overheid in een zware recessie. Dan is Den Haag al gauw te klein voor de massale demonstraties van boze burgers die de schuld dan heel makkelijk bij de overheid kunnen neerleggen. Hadden Rutte en Samson de boel maar niet naar beneden moeten praten. Maar wat blijkt? Roepen de heren het tegenovergestelde dan gebeurt precies hetzelfde. Burgers reageren dan juist tegendraads en denken, ik zal zelf wel uitmaken wat ik uitgeef. Überhaupt heeft 5 jaar bestedingskrimp er voor gezorgd dat de meeste Nederlanders al minder uitgeven. Conclusie van dit betoog: de bemoeizucht van de overheid heeft een remmend effect op economische groei.

Misleiding

Het maakt in feite niets uit, als je als eerzame burger wel of niet gewaarschuwd wordt voor een economische depressie. De maatschappij met z’n menselijk gedrag gaat toch zijn eigen gang. En daar  wringt ‘m nou net de schoen. Waarvoor hebben we een regering? Toch om ons Nederlandje in goede banen te leiden en de burgers te beschermen voor allerlei rampspoed. Zowel economische- als natuurrampen. We gaan uiteindelijk niet voor niets naar de stembus om daarmee de beste regering te kiezen die we maar willen. Hoe voelt het dan om nu te moeten constateren dat we volledig aan ons lot worden overgelaten op een moment dat alles om ons heen in elkaar dondert. Lege winkels, lege bedrijfspanden, record faillissementen, record aantal werklozen. Er worden teveel records gebroken binnen onze maatschappij. Het ironische is dat het woord record “topprestatie” betekent.  Hier klopt dus iets niet in de manier van berichtgeving. Zo verpak je een slecht bericht in een positief lijkende boodschap. Dat lijkt op pure misleiding? Van waar dit soort vreemde nieuwsberichten?

Dieptepunt?

Geleidelijk aan komen we op het punt dat we onze regering kunnen beschuldigen van grove leugens en pure misleiding. We kiezen politici in de verwachting dat ze intelligent zijn en gewiekst in het oplossen van problemen. Hoe kan het dan bestaan dat “ze” zoals nu blijkt al jaren lang tekort schieten in het geven van juiste voorspellingen? Elk jaar horen we dat het dieptepunt is bereikt en dat het (waarschijnlijk) volgend jaar weer beter gaat. Is het niet een minister, dan wel het CPB of de DNB, of een bankeconoom. Stuk voor stuk heuse autoriteiten. Hoe kan het bestaan dat deze “ingewijden” al jaren er naast zitten? Wij burgers zien toch om ons heen dat de maatschappij al vele jaren achteruit holt. Zowel financieel gezien als ook in de persoonlijke beleving. Verruwing in het dagelijkse leven, individualisme en geen saamhorigheid meer. Genoeg signalen om daarin een causaal verband te zien.

Een niet beheersbare crisis

Het feit dat onze overheid en statistiekenbureaus er volledig naast zitten met hun voorspellingen over onze economische toekomst en het nemen van maatregelen geeft duidelijk aan dat we op een crisis aanstevenen die niet beheersbaar is. We weten allemaal dat we al jaren spreken over een crisis en de meesten halen de schouders op alsof het de waan van de dag is. We lijken er aan te wennen en mede aan het langzaam verergeren van deze crisis. We worden gehersenspoeld door onze overheid die zegt dat het allemaal vanzelf weer goed komt. Vanzelf, omdat echte maatregelen uitblijven. Met alleen een beetje van dit en een beetje van dat zoals het marionettenkabinet Rutte ons regeert zullen we echt niet uit deze crisis geraken. Het wordt tijd voor onconventionele maatregelen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar in een democratie zoals die van NL? Een zakenkabinet misschien? Gaat vast een keer komen maar onder het juk van Brussel zal ook zo’n kabinet ervaren dat er veel machtige instituten zijn binnen de EU, de ECB, ESM, aanstaande bankenunie etc, die het werkelijk voor het zeggen hebben. Onze democratie is in feite naar de knoppen. Gewoon fake! Wij burgers met ons gekozen parlement doen er niet meer toe. De democratie bestaat alleen nog voor de vorm. Nou ja, af en toe eens de maximumsnelheid aanpassen en alle winkels op zondag open. Kortom, één grote voorstelling. Beste mensen, we gaan er allemaal in mee, zonder het in de gaten te hebben. Naar mijn mening betekent deze hele voorstelling dat we met z’n allen in NL en in de EU, en wereldwijd zijn vastgelopen in de beklemming van de euro en de dollar, in het systeem van het fiatgeld.

Lawinegevaar

Geldcreatie vanuit schuldvorming door de banken heeft geleid tot een schuldenberg waardoor het lawinegevaar met de dag groter wordt. Veel economen weten dat. Veel regeringsleiders weten dat. Steeds meer burgers weten dat intussen ook. Maar niemand doet wat, althans niet dat wat moet. Dat heeft te maken met macht. De machtigen der aarde gebruiken hun marionetten om het systeem vol te spuiten met allerlei drugs om nog even te kunnen genieten. De weg van de minste weerstand. Maar zeg nu zelf, wat is een geldsysteem dat alleen nog in stand kan worden gehouden door het systeem vol te pompen met fantasiegeld door de FED, ECB, etc, etc. Een fiatgeldsysteem waarin geld nauwelijks nog bij burgers terecht komt. Een systeem waarin eerlijke handel, zelfvoorziening en vakmanschap naar de achtergrond zijn gedrukt door de financiële markten. Een systeem waarin alleen nog (grof) geld kan worden verdiend door speculatie en manipulatie. Een systeem waarin de banken (noodgedwongen) samenspannen met de overheid om de boel overeind te houden. Een systeem waarin de hard en eerlijk werkende mens een steeds kleinere rol speelt. Een dergelijk systeem is naar mijn mening gedoemd te mislukken. De mallemolen van de grote financiële elite heeft de maatschappij volledig in de houtgreep. De balans slaat door. Er komt dan een moment dat burgers dat inzien en het heft in eigen hand nemen omdat onze overheid door de grote verwevenheid van een volledig failliet systeem feitelijk machteloos is. Uiteindelijk zal het respect voor onze overheid hard minder worden met alle gevolgen van dien.

Gerrit Welbergen

35 reacties

  1. Een topartikel Gerrit!

    Komt waarschijnlijk omdat ik er precies ook zo over denk…

    Ik begrijp ook niet waarom we op een partij stemmen, zeker in ons land waar meestal 2, 3 of 4 partijen in een kabinet zitten. Waarom stemmen we niet op inhoudelijke politieke thema’s. Bv. Willen we eigenlijk als bevolking wel een JSF? Of moeten we uit de Euro stappen? Waarom houden we niet elke 2 jaar een referendum over dit soort thema’s? Op die manier is er in ieder geval sprake van een eerlijk proces. Hebben we geen last van oeverloos gelul van het formeren van een kabinet, wie met wie wil regeren en kunnen er snel en efficiënt knopen doorgehakt worden. Want het formeren van een kabinet kost inmiddels ook al miljoenen per dag.
    Wat mij betreft mag de opper Pipo Mark Rutte dan het volk dienstbaar zijn door deze democratisch gekozen besluiten op nederige wijze uit te voeren. Heb ik dan geen enkele moeite mee, mits het natuurlijk op correcte wijze gebeurt.

    1. Tja Errol, je haalt de woorden uit mijn mond.
      ”Waarom stemmen we niet op inhoudelijke politieke thema’s.”

      Dat is nu juist wat ”ze” niet willen. De politiek maakt al tientallen jaren gebruik van vele rookgordijnen, om het ontbreken van elke vorm van democratie te verhullen.
      Er is blijkbaar een geheime agenda, waarbij de wil van het volk niet welkom is.

      1. Een geheime agenda, ik denk daarbij aan de agenda van de Bilderbergrgroep die in het geheim allerlei plannen aan het bekokstoven zijn.

    2. Ik deel je mening dat er versplintering is van partijen, een kiesdrempel (zoals in Duitsland van 5%) kan hierbij helpen. Verder denk ik dat het niet praktisch is (en dat een groot deel van de bevolking er geen zin in heeft) om elke 2 jaar te stemmen over onderwerpen. Daarnaast is dit ook niet flexibel omdat onderwerpen zich ook actueel kunnen aandienen en er vele onderwerpen in twee jaar de revue passeren. Wel ben ik voorstander van een bindend referendum.

    3. Naar Zwitsers model dus! Grote maatschappelijke onderwerpen en/of keuzes voorleggen via een referendum aan de bevolking.

  2. Er is maar 1 partij die wilt werken aan een kleinere overheid en meer vrijheid voor de burger, dat is de Libertarische Partij.

  3. En wat lees je dan bijvoorbeeld vandaag op NU.nl: “UWV verwacht tekort van 5,4 miljard, dekkingsgraad pensioenfondsen weer gedaald, Harense Smid failliet, vertrouwen in banken verder afgenomen, S&P somber over NL-economie, etc, etc. Zomaar een opsomming van een aantal negatieve berichten op één dag. En toch de AEX 0,8 procent omhoog. Steeds meer maatschappelijke ellende maar wel winsten bij de speculanten. De reëele economie en de virtuele economie groeien verder uit elkaar. Dit is niet normaal meer. Hoe lang kan zoiets duren? Bestaan er economen die op basis van deze ontwikkelingen berekeningen kunnen maken waaruit duidelijk wordt wanneer het elastiek knapt? Dan kan ik tenminste op tijd mijn tuintje ombouwen tot groentetuintje…

    1. Als je dan tenminste nog aan je groente en fruit zaadjes kan komen 😉
      Monsanto heeft inmiddels patent op Broccoli gekregen binnen de EU. 🙂

      Maar verder, puik idee!

  4. De overheid is toch voor geen cent meer te vertrouwen. Als ik alleen al denk aan alle noodzakelijke maatregelen die genomen zijn om de huizenmarkt er wer bovenop te krijgen. Elke keer weer hetzelfde verhaal, natuurlijk komt het goed, nou echt niet.

    Het is natuurlijk ook een moeilijke baan. Ze weten stuk voor stuk dat het nog veel erger gaat worden, maar dit kunnen ze niet aan de grote klok hangen, want dan wordt de massa pas echt wakker en zal de hand nog verder op de knip gaan. Nog minder uitgeven, minder inkomsten voor de staat en economische krimp en nog meer bezuinigingen tot gevolg.

    Goed, we gaan nog wat meemaken biflaten.

  5. En om George Carlin nogmaals te citeren:

    Hardwerkende mensen met nobele bedoelingen blijven maar stemmen op de rijke heersende klasse alsof het wat uitmaakt… terwijl deze klasse geen ene **** om jou geven… Totaal niet, helemaal niets , en nog eens niks.

    Hoe wil je het hebben en hoe blind kun je zijn.

  6. Financiele vrijheid betekent voor veel mensen : zoveel geld hebben dat je vrij kunt leven…

    Er is echter nog een andere manier van financiele vrijheid…

    Zo zelfredzaam zijn dat je minimaal gebruik hoeft te maken van het fiat geldsysteem… het is maar hoe je het bekijkt.

    1. Maar om in deze westerse beschaving zelf redzaam te worden dien je eerst geld te hebben om je die vrijheid te kunnen betalen.
      Je hebt een zelfvoorzienend energiesysteem nodig (tenzij je genoeg hout hebt om op te kunnen koken en jezelf te verwarmen), dat kost geld.
      Je hebt een stuk land nodig om je eigen eten te kunnen verbouwen of je eigen dieren te houden.
      Je hebt een eigen wateropvang en -zuiveringssysteem nodig om aan je dagelijkse hoeveelheid vocht te komen.
      Dan dien je verplicht een zorgverzekering te betalen om mee te mogen blijven doen in de maatschappij (volgens mij zijn er weinig uitwegen?).
      Dan verwacht het land, provincie of staat nog een belasting voor riolering (is in veel landen aan regels verbonden, dus een septic tank of iets anders mag al niet meer), voor bezit van land en andere gemeentelijke of nationale belastingen.
      Etc. etc. etc.

      Al is er ook nog de keuze om te zwerven; uit de bossen, struiken en vuilnisbakken eten en drinken. Bedelen bij andere mensen etc etc.
      Of je aansluiten bij een groepering die grotendeels al los is van de maatschappij en deze voorzieningen al heeft opgezet.

      Zelfredzaamheid red je niet zonder eerst in kleine mate een redelijke pot geld bij elkaar te verdienen om dit te verwezenlijken.

      Dus
      Stap 1) Pot met geld
      Stap 2) Stuk land regelen
      Stap 3) Voorzieningen creëren om zelfredzaam te worden en blijven.
      Stap 4) Zorgen voor kleine inkomsten om de belastingen en heffingen te kunnen blijven betalen waar je niet onderuit kan.

      Vergeet vast en zeker een hoop, maar kort gezegd komt het hier wel op neer.

      1. Laten mijn mijn vrouw en ik ,dat nou net precies gaan doen vanaf 1 augustus… Op 11,5 HA land met eigen water, eigen riool, eigen bos (6ha).

        Wat een toeval…

        1. Lijkt me geweldig! Daar zou ik ook wel naar toe willen. Maar dan zal ik eerst voor stap 1 moeten zorgen 😉

          Jij hebt in feite al die vier stappen al verwezenlijkt, respect!

          Eigen riool, hoe moet ik dat zien? Ben zeer benieuwd.
          Mooi stukje bos. Is dat ergens in Scandinavië?
          Ga je eigen dieren houden of er op jagen?

          1. Eigen riool is een biotoilet, staat eral. Urine en poep worden gescheiden en poep gaat op de composthoop.

            Dieren houden idd, en op basis van permacultuur eten verbouwen.

            http://tcpermaculture.com/site/site-index/

            Jagen inderdaad, en vissen. Terug naar de basis.

            Daarnaast als fiatgeldaanvoer reparatiebedrijfje, zoals we hier ook al deden. Alleen de must is er af met een maandlast van een paar honderd euro aan vaste kosten.

            We hebben er heel erg moed op.

          2. Bedankt voor die link. Ik was zelf al de afgelopen maanden op de Nederlandse permacultuur site aan het rondneuzen inclusief een FB groep. Al zit ik puur en alleen nog in een research/bewustzijn fase dus daadwerkelijk met permacultuur bezig zijn, dat nog niet.

            Terug naar de basis ja, dat idee speelt bij mij ook al jaren. Al ben ik nog maar een broekie, net student af, dus nog veel te ontdekken en ervaren.

            Ja die moed mag je zeker hebben, dat klinkt als een solide basis om vanuit verder te werken. Zo lang je de mogelijkheden blijft houden (je weet nooit waar de lokale regering of nationale regering mee komt aanzetten) om te doen wat je allemaal noemt, dan zit je wel goed! Succes ermee. Zou het eigenlijk wel willen volgen, maar dat is waarschijnlijk iets voor jullie wat je niet openbaar stelt. 🙂

          3. Vincent als je wilt kunnen we contact houden hier, of per email. Dan kunnen we je op de hoogte houden.

          4. Lijkt me leuk Madman, maar heb hier nog geen account. En sta nu op het punt om te vertrekken voor twee weken vakantie in Denemarken/Zweden.
            Mail vind ik prima overigens.
            gmail en dan vosquad ervoor.

            Cheers!

          5. Lees eens wat boeken over survival technieken. En ga er niet vanuit dat alles zo gemakkelijk gaat. Je moet er echt wat voor doen. Ook boeken etc. over gifsoorten lijkt me echt niet overdreven. In je enthousiasme kun je heel makkelijk ook je eigen ondergang veroorzaken. Militaire handboeken hierover kun je genoeg op engelstalige sites vinden.

          6. Dick, je klinkt toch een beetje als mijn moeder, hihihi

            Maak je geen zorgen, we gaan niet in de bush wonen of zo hoor.

            We kiezen gewoon voor meer ruimte en vrijheid. We gaan er zelfs in luxe op vooruit in vergelijking tot hoe we nu leven.
            Het is geen beslissing over 1 nacht ijs. We hebben een grote collectie van wijsheid op papier en daarbij kennis via internet over wat de mogelijkheden zijn.

            Maak je geen zorgen, wij redden ons zeker.

            Ik zou eerder zeggen, zie eens voor jezelf wat je kunt doen om de komende storm goed door te komen..,

            Groeten van grizzly adams….

            http://www.youtube.com/watch?v=Dmzlx7fNsDM

          7. Was ook niet zozeer voor jou bedoeld Madman. Ik had je daar al op ingeschat, gezien je uitlatingen. Maar wat deze onderwerpen betreft heb ik al zoveel ellende gezien van mensen, die totaal onvoorbereid, of niet goed voorbereid dit soort stappen ondernemen. Er is een heel groot verschil tussen ergens met vakantie naar toe gaan en daar echt te wonen, werken en ook een gewaardeerd lid van de maatschappij daar te worden. En vaak blijf je, ondanks acceptatie door de gemeenschap daar, toch een vreemde eend in de bijt. Het lukt maar weinigen zich daar echt bovenuit te werken. Niettemin het kan wel en de echte doorzetters zullen wel slagen.

  7. Keer op keer heeft de geschiedenis bewezen dat politieke stelsels tot ondergang van beschavingen leiden (remember Romeinen, Maja’s etc etc) keer op keer doen we hetzelfde, wanneer doorbreekt het slavenvolk de Mensch deze cyclus?
    Deze cyclus gaat net zo lang door tot de Mensch het doorbreekt, de huidige beschaving staat hetzelfde lot te wachten als genoemden, de Mensch zal gedecimeerd worden, en dan?
    Gaan we weer hetzelfde doen, like a merry go round?
    Als dat zo is verdient de Mensch het niet meer om weer op te krabbelen want een Ezel is gebleken slimmer.

    Groet aan de gevallen, dat zij mogen opstaan en verder gaan met hun missie tot volbracht, dank aan de uitvoerende, hun taak is zwaar maar danig volbracht……

  8. De ‘wig’ ( = afstand of kloof) tussen ‘overheid’ (= politiek) en burger bestaat al veel langer dan de crisis.
    Onze democratie is een schijndemocratie, waarin de kiezer slechts de periodieke gang naar de stembus mag maken. Om een blanco volmacht te verstrekken aan een kleine minderheid, bestaande uit politieke poppetjes en belangenclubjes die de koek onderling verdelen.
    Regeren ‘bij u, over u, zonder u’, nog steeds overeenkomstig het regentschap tijdens de Franse overheersing, zonder een expliciet beleidsmandaat of een rechtstreekse invloed van de burger.

    In tijden van crisis wordt het falen van dit achterhaalde systeem nu extra duidelijk.
    Het desastreuze sloopbeleid, slechts gericht op het (vergeefs) terugdringen van het begrotingstekort ten laste van burgers en bedrijven, terwijl economische gevolgschade en kernproblemen domweg worden genegeerd.

    Het kabinet en het afbraakbeleid worden niet gedragen en rusten slechts op de coalitiemeerderheid in de Tweede Kamer. De meerderheid van de ‘volksvertegenwoordiging’ die – als zo vaak – voor iedereen duidelijk niet de mening van het volk vertegenwoordigt.

    Elders zou dit gegeven aanleiding zijn tot radicaal verzet vanuit de samenleving.
    In dit land veroorzaakt het ‘slechts’ een nog toenemende onverschilligheid van het grote publiek ten opzichte van de overheid.
    Waardoor uiteindelijk de opkomst voor verkiezingen zal dalen beneden een percentage dat niet eens meer representatief is voor een schijndemocratie.

  9. Ten tijde van 1923 tot 1931, verkeerde Duitsland ook in een periode van tig politieke partijen en incompetente regeringen.
    Er kon maar geen behoorlijk beleid uitgevoerd worden, met zoveel partijen in de regering.
    Hieruit is uiteindelijk de NSDAP van Hitler als winnaar uitgekomen, om de wereld te veranderen, waarin wij wij heden ten dagen nog in vertoeven.
    Als een volk niet duidelijk maakt wat het wil en dit afdwingt, zullen we weer in zo’n chaos terecht komen.

    1. Op 12 september 2012 heeft ‘het volk’ een tweede termijn van Rutte ‘afgedwongen’. En zie…: de chaos is compleet.

  10. ik citeer: “:We gaan uiteindelijk niet voor niets naar de stembus om daarmee de beste regering te kiezen die we maar willen.”
    Dit is klinkklare onzin! Je kunt in Nederland helemaal niet stemmen welke mensen in de regering komen!
    In Nederland mag je (net zoals in Rusland) op een PARTIJ stemmen. De partijen gaan dan onderling uitmaken wie met elkaar de regering gaat vormen.

    De uitslag van de verkiezingen zegt helemaal niets over welke partijen uiteindelijk in de regering terecht komen!

    Trouwens er heeft nooit een referendum plaats gehad in Nederland of wij wel zo’n PARTIJEN stelsel wensten, het Zwitserse model komt in de buurt van een democratie. In Nederland is er in de verste verste GEEN sprake van iets wat op een democratie lijkt.

    Maar omdat de media roept dat Nederland een democratie is, blaat iedereen dat braaaaaaf na!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: