Bovenstaande woorden zijn door niemand minder dan de voorzitter van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann,  in een recent interview uitgesproken. Waar voorheen hij (en andere machthebbers) ons verzekerde dat “de crisis” voorbij  zou zijn, of toch bijna, houdt hij nu toch een slag om de arm. De crisis is toch nog niet voorbij. Niet zo gek met meer dan 26 miljoen werklozen in Europa. Wel te rekenen vanuit de potentieel wérkenden; want de kinderen en bejaarden zijn uiteraard (nog) exclusief.  Ook al probeerde en probeert Duitsland met zogenaamde mini-jobs die 450 euro per maand betalen een en ander te redden.

Werkgelegenheid sleutelrol

De kans is groot dat er nog veel méér werklozen bij gaan komen. Vrijdag 24 januari werd bekend dat er zomaar 12.000 banen verloren gaa, alleen al in Nederland!

Want wat zeggen de cijfers (waarbij politici in het algemeen zweren)? 23,5 %  jeugdwerkloosheid, dat betekent één op vier; variërend van 7,7% in Duitsland tot 57,3% in Griekenland en 56,5% in Spanje. Hoe los je dat op?! Hoe en vooral: wannéér? Want in de Zui-Europese landen, zit ruim de helft van jongeren te wachten op een baan. Die er niet is, momenteel, en die misschien ook nooit meer zal komen? Ook de economisch eertijds sterkere landen zoals Frankrijk hebben het hard te verduren. Wat lezen we immers in De Standaard: Franse werkloosheid zwelt aan, tot 3,29 miljoen zielen: “Achteruitgang in Frankrijk nogmaals bevestigd.  Een nieuwe raming bevestigde verder de sterke groei van de Duitse industrie en de achteruitgang in Frankrijk. De graadmeter voor de Duitse industrie verbeterde tot het hoogste niveau in 2,5 jaar (54,3). De productie nam toe in het sterkste tempo sinds mei 2011, waardoor ook de werkgelegenheid in Europa’s grootste industrie weer steeg.  De activiteit in de Franse industrie kromp in december in het sterkste tempo in ruim een halfjaar. De werkgelegenheid nam daarbij opnieuw af. Het aantal banen in de Franse industrie gaat al bijna 2 jaar onafgebroken achteruit”.

Amerika en Europa

Jawel, de Europese industrie in het algemeen groeit weer, op papier, in de cijfers, de statistieken; goed nieuws dus toch, na 5 jaar van achteruitgang.  Maar het zijn mini-banen, parttime jobs.  Geen hond die er kan leven van één; je moet er minstens twee verwerven om dan net nog of net niet rond te komen.  In dit opzicht hebben we opnieuw de Verenigde Staten gewillig en lijdzaam en bewonderend (?) gevolgd.  Alle nieuwigheden, alles modes komen altijd vanuit de VS naar West-Europa, met een vertraging van zes maanden – en zo ook deze! Binnenkort zullen we aldus ook in onze contreien starten met voedselbonnen (voor al 48,3 miljoen Amerikanen). Voedselbanken, voedselbedelingen kenden en kennen we hier reeds, al vele jaren, maar zoiets als voedselbonnen maakt het zo, eeuh, officieel hé, vindt u ook niet? Zo worden we pas écht vazallen van Noord-Amerika hé? Ook in deze, en wel tot het bittere eind! Wat zegt bijvoorbeeld Europa-nu.nl over de crisis :

“Verschillende eurolanden verkeren financieel in zwaar weer. Vooral landen in Zuid-Europa, zoals Cyprus, Griekenland, Spanje, Portugal en Italië hebben een enorm begrotingstekort en/of een flinke staatsschuld. Daardoor dreigen ze hun financiële verplichtingen niet meer te kunnen nakomen.  Om het tij te keren zijn op opeenvolgende Europese toppen noodmaatregelen genomen om een    faillissement van eurolanden te voorkomen en zijn afspraken gemaakt om problemen in de toekomst te vermijden. Zo zijn noodfondsen ingesteld voor landen die acuut hulp nodig hebben en zijn er maatregelen genomen om banken te versterken. Ook is een strenger toezicht op het begrotingsbeleid van eurolanden ingesteld.  Eerder genomen maatregelen en bezuinigingen hebben inmiddels geleid tot felle protesten in sommige Europese landen. Burgers gaan er soms flink op achteruit”.

Alles draait om geld

Noodfondsen? Het is als de blinde die de kreupele probeert nog te helpen. Want de eurozone, Europa, dat màg niet, mag nooit uiteenvallen! We zullen elkaar erdoor helpen! Hoe of wanneer? ’t Is vooralsnog allemaal heel onduidelijk.  Met geld, jawel, altijd met geld; geld brengt altijd de oplossing.  Of toch niet? Ditmaal? Want het is alleen maar bijgedrukt, bijverzonnen geld.  Euro’s in dit geval.  Maar overal elders doen ze ’t ook zo hoor.  Met dollars, yen’s, ponden en yuan’s.  Gooi er genoeg geld tegenaan en alles zal opgelost worden! Of…toch niet? Ditmaal niet? Want met al dat “drukken”, dat bij verzinnen van geld wat op niets, geen enkele economische activiteit gestoeld is, ondermijn je gewoon de koopkracht.  De waarde van dat geld.  Met als gevolg dat jouw burgers, zijnde Europeanen of Amerikanen, Britten of Chinezen, nog minder kunnen kopen.  Want dat alles duurder wordt.  Dat je nog minder economische activiteit krijgt want : niemand die jouw producten nog kan betalen.

De weg naar beneden

Beste mensen, het spijt ons het zo te moeten stellen, maar we gebruiken hier heel bewust de titel van een Amerikaanse bestseller (van John Mauldin): We krijgen te maken met de Endgame. We gaan naar beneden, met z’n allen; we hebben het lang kunnen rekken, uitstellen mààr ooit komt de dag dat het systeem in elkaar zal vallen. Afgelopen vrijdag gingen de beurskoersen voor het eerst in lange tijd heel hard onderuit, door waarschijnlijk angst voor wat komen gaat.

8 reacties

  1. De statistici poetsen de getallen wel weer eens een keer op, maar dan krijg je straks een zogenaamde jobless recovery. Dit is geen oplossing, maar het maskeren van het probleem. Ook de EU zal moeten beseffen dat ze met het tot op het bot geïntegreerde neoliberalisme een doodlopende weg is.

    Ergo. Ik denk dat verder doormodderen ook niet tot oplossingen leidt en alleen de boel verergeren. Dit financiele systeem is failliet en heeft een inherente groeidwang (geld als schuld), terwijl de resource schaarste (easy peakoil) en milieu problemen ons dwingen tot behoorlijke matiging. En heel het centrale banken en fiat systeem is gebaseerd op groei.

    Ik zie ook maar een oplossing voor heel het werkloosheidsprobleem en dat is het regionaliseren en het verduurzamen van de economie. Zo zouden veel regionale voedseltuinen op basis van permacultuur opgezet kunnen worden en die levert uiteindelijk ook weer voedsel op. Ook jongeren omscholen tot ambachten lijkt me inmiddels ook geen slecht idee, gezien dit in een beperktere economie deze ambachten weer belangrijk worden. Even ter inspiratie wil ik wijzen naar de power of community -> How Cuba survived peakoil. http://www.youtube.com/watch?v=UUWces5TkCA Hiervoor moet wel de mindset om en dat zal nog het moeilijkste zijn. Zeker omdat ze wordt voorgehouden dat als het verdelingsprobleem (extreme rijkdom vs extreme armoede) is opgelost alles weer het oude wordt en dat is wat ik ook betwijfel.

    Verder lijkt het me een goede zaak om collectief aan de slag te gaan om sterker te staan voor de zogenaamde End Game. Zit men stevig in de nieuwe duurzame en regionale economische structuur, dan kan de val van het oude niet zo veel schade meer aanrichten.

    Mijn oproep aan de leiders aan de getergde landen en de EU, doe een “Castrootje” en zeg. Neem het leegstaande land en verbouw je voedsel. Haal de deskundige binnen om de jongeren te scholen. En laat vooral zijn autoritaire manier van regeren wat het is, immers loodzware verticale staatssystemen zijn ook een faal en een gehersenspoede bevolking kan niet zelfstandig nadenken.

  2. Het zal mij niet verbazen dat deze (valuta)problemen in de BRIC-landen op korte termijn zullen leiden tot grote problemen in de Eurozone en het uit elkaar spatten van het huidige wereldwijde financiële, monetaire en economische systeem!

    En op http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/01/Hoe-een-aanslag-in-Sochi-het-Midden-Oosten-in-brand-kan-steken lees ik dat een aanslag tijden de Olympische Winterspelen in Sochi het gehele Midden-Oosten in brand kan zetten.

    Ik acht de kans heel groot dat veel kiezers tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement aankomende mei op rechts-nationalistische partijen zullen stemmen uit pure onvrede over de economische depressie, oplopende werkloosheid en dalende welvaart t.g.v. de bezuinigingen en lastenverzwaringen. En dat deze rechts-nationalistische partijen een groot blok zullen vormen in het Europees Parlement.

  3. En nu nog dit. Op http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/01/Griekenland-wil-werkloze-jongeren-naar-andere-EU-landen-exporteren? lees ik het volgende:

    “Griekenland wil werkloze jongeren naar andere EU-landen exporteren
    Xander 25-01-2014 16:09- in Economie, EU, Maatschappij

    Armoede EU explodeert, bijna 1/3 werklozen krijgt geen uitkering – Onderzoek: Spanningen binnen EU nemen toe, bezuinigingen werken averechts

    Spaans protest tegen de massale jongerenwerkloosheid, die met bijna 60% net zo hoog is als in Griekenland, en daarmee een tijdbom onder de samenleving is.

    De Grieken hebben een creatieve oplossing bedacht voor het vrijwel ontbreken van een exporterende industrie en hun jeugdwerkloosheid van bijna 60%: de werkloze Griekse jongeren moeten worden ingezet als ‘exportproduct’ naar andere EU-landen. In eigen land wil de overheid jongeren verplicht onbetaald laten werken, zogezegd om bedrijven te stimuleren hen aan te nemen. Feitelijk betekent dit voorstel, waarmee jongeren geen salaris meer krijgen maar toch moeten werken, dus pure slavernij. De cijfers uit de rest van de EU laten vergelijkbare dramatische ontwikkelingen zien.”

  4. Zo maar kans dat de boel binnen korte tijd in elkaar lazert. De aandelenmarkten stonden rondom de jaarwisseling op een hoogtepunt, een bubbel van jewelste natuurlijk. Het grote(gratis) geld wat z’n weg zocht naar rendement kon alleen maar in aandelen worden belegd. Iedereen deed dat immers. De rente op staatsleningen was te laag om wat mee te verdienen. De goudprijs werd gemanipuleerd, althans zo begint nu eindelijk duidelijk te worden. Het volgende schandaal na de Liboraffaire. Maar ondanks de enorme kapitaalkracht van de multinationals is er te weinig geïnvesteerd in de maakindustrie in de krimpende landen met als gevolg nog altijd toenemende werkloosheid. De spanning tussen de bovenkant(het kapitaal) en de onderkant(enorme werkloosheid en armoede) is groter geworden. Binnen dit spanningsveld gaan zich tegenstrijdige krachten ontwikkelen die er voor zorgen dat de spanning op een bepaald moment wordt ontladen. Gevolg: zware onweersbuien. Nogmaals, het kan zo maar gebeuren dat in korte tijd het vertrouwen in waardepapier geheel wegzakt. Onder beleggers zijn ook slimme beleggers die misschien ook op biflatie.nl lezen hoe de economie er werkelijk voor staat. Deze slimmeriken stappen op tijd uit zodra ze zien dat wereldwijd de valuta van teveel landen tegelijk onder druk staat. Ze volgen ook de Baltic Dry Index en weten donders goed hoe er tegenwoordig geknoeid wordt met economische data. Kortom, vertrouwen kan snel omslaan in wantrouwen met alle gevolgen van dien. Als beursindexen snel wegzakken zal dat catastrofaal zijn voor de onderliggende economie die totaal niet heeft geprofiteerd van de beurshausse in 2013. Een enorme kapitaalvernietiging zal banken en pensioenfondsen doen wankelen en de rest mag iedereen voor zich zelf invullen. Mevrouw Yellen van de FED zal het nakijken hebben wanneer een echte crash in gang wordt gezet. De balans van de FED die haar voorganger Bernanke heeft opgepompt zal haar zilvergrijze haren te berge doen rijzen, wanneer blijkt dat het oppompen van een lekke band niet meer helpt. En net als de eerste zwarte president van Amerika zal ook de eerste vrouw aan de top van de FED niet in staat zijn het fiat-geld-systeem te redden. In tijden van rampspoed gaat soms dingen samenvallen. Een zwarte president in de meest donkere tijd van de VS die samen met een vertegenwoordiger van het zwakke geslacht de Dollar en alles wat daar aan vast hangt moeten redden. Ik ben niet bijgelovig maar zou het zeker worden als mijn woorden bewaarheid worden.

    1. Ik heb ook de indruk dat de boel binnen enkele weken in elkaar dondert en er een veel ergere financieel-economische crisis komt dan die van 2008-2009 na de val van Lehmann Brothers! En dat er daardoor overal chaos en paniek op de straten is. Wat zal onze premier Mark Rute doen in zo’n situatie waar het een ongecontroleerde bende is?

  5. Op de Comex kent elke ounce goud 112 “eigenaren” as we speak. Op papier. Da’s niet zo’n probleem denkt de gemiddelde burger.

    Leuk wordt het pas als 112 mensen bij Albert Heijn hetzelfde blikje doperwten opeisen.

    1. Van ons eigen huis ook als je de berichten mag geloven. Misschien geen 112 zoals jij stelt maar toch…..meer dan je lief is.
      Ik vraag me wel eens af, wat er in zo’n situatie zou gebeuren. Ik sluit een deal met 1 tegenpartij. Dan lijkt het me dat geen van beide partijen die deal op rechtmatige manier mag en kan vervreemden, zonder volledige en onvoorwaardelijke medewerking van diezelfde tegenpartij. Toch is dit naar mijn idee dagelijkse praktijk. En zo ontstaan dat soort claims.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: