Afgelopen week heeft de Franse bank Société Générale al zijn banken in Ivoorkust gesloten. Het gaat om 47 filialen. De Franse bank heeft zo’n 230.000 klanten in het West-Afrikaanse land. Ivoorkust heeft momenteel twee presidenten. Ouattara won de verkiezingen aan het einde van november in 2010, maar Gbagbo accepteerde de uitslag niet en weigerde op te stappen als president. Sindsdien heeft Ivoorkust te kampen met een zware politieke crisis. De crisis heeft al aan zo’n 300 mensen het leven gekost. Nu ook de banken zich terugtrekken uit het land, lijkt de situatie nog verder te escaleren. Ook andere banken, zoals Citibank. Standard Chartered en BNP Paribas staakte eerder hun dienstverlening.

Sinds vorige week komt er vrijwel geen geld meer uit de pinautomaten. Het gevolg: lange rijen voor de banken die nog wel open zijn. De verlaging van de opnamelimiet van de banken heeft weinig zin. Het geld dat nog op de rekening van de Ivorianen staat willen ze hebben. Helaas voor de mensen in Ivoorkust hebben de banken veel te weinig geld om aan alle opnameverplichtingen te voldoen. De ‘oude’ president Gbagbo heeft als reactie de kantoren van de banken die zijn gesloten in beslag genomen. Gbagbo wil de banken nationaliseren zodat hij de salarissen van zijn amtenaren kan uitbetalen. Een groot deel van de ambtenaren ontvangt hun loon, via één van de inmiddels gesloten banken.

Het belangrijkste exportproduct van Ivoorkust is cacao. Sinds de verkiezingen, die eind november plaatsvonden, is de prijs van cacoa al met zo’n 25% gestegen. De prijs van cacao staat momenteel op het hoogste punt in de afgelopn 32 jaar. Dit komt mede door het exportverbod. Dit heeft de ‘nieuwe’ president Ouattara ingevoerd, om zo de inkomstenstromen van de ‘oude’ president Gbagbo stop te zetten. De cacao future voor mei steeg vrijdag met 1,8% tot $3,50 per metrische ton (1000 KG).

Volgens de Wereldomroep zijn de Nederlandse ondernemers in Ivoorkust bezorgd. Het wordt steeds steeds onveiliger in Ivoorkust. ‘Christiaan Oldenkamp, directeur van het bedrijf Expat Preventive, is actief in het West-Afrikaanse land. Hij ziet de corruptie groeien. ‘De ambtenaren worden niet meer betaald. Mensen zijn op zoek naar geld’, zegt de Nederlander.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: