Crisis is nog niet voorbij

Ondanks de sterke marktverbetering in de tweede helft van vorig jaar, is de crisis nog niet voorbij. Dit zegt chief executive officer Alex Wynaendts van Aegon N.V. in een gesprek met Dow Jones. De financiele markten zijn nog steeds ‘heel snel volatiel’ als er iets onverwachts gebeurt, ‘zoals we hebben gezien met Dubai en Griekenland. Er is nog veel onzekerheid’, aldus Wynaendts.

‘De markten zijn vooruitgelopen op economisch herstel, maar dat is niet ongebruikelijk’, zegt de CEO. De economische situatie blijft volgens Wynaendts echter moeilijk, met een toenemende werkloosheid, terwijl de uitgaven van consumenten ‘blijven kwakkelen’. Zolang de economie niet stevig herstelt, zal Aegon verliezen blijven boeken op zijn obligatieportefeuilles, zegt de CEO, die onder andere rekening houdt met toenemende verliezen op bedrijfsobligaties.

Wynaendts verwacht dat de impairments in 2010 op een hoger dan gemiddeld niveau zullen blijven, hoewel ze hun dalende trend zullen voortzetten na de duidelijke afname in de voorgaande kwartalen. Op de meer risicovolle obligaties die Aegon bezit, zoals de mezzanine-tranches van Amerikaanse gestructureerde hypotheekobligaties, valt volgens de CEO inmiddels niet veel meer af te boeken, na de impairments van de voorgaande kwartalen.

Het risico dat Aegon loopt op staatsobligaties van Griekenland en andere ‘perifere’ landen in de eurozone die kampen met een krappe staatskas, zoals Spanje, Portugal, Ierland en Italie, is zo klein dat eventuele verliezen voor Aegon ‘niet substantieel’ zullen zijn.

Door afbouwen van kredietrisico’s in de VS, het afdekken van aandelenrisico’s door middel van hedges, en de versterking van de kapitaalbuffer is Aegon inmiddels goed beschermd tegen een mogelijke terugval van de markt, zegt de CEO.

4 reacties

 1. Hier ben ik niet helemaal mee eens, voorop gesteld ik ben geen econoom maar ondernemer.

  Dat de werkeloosheid nog stijgt zegt niets hoe gek het ook klinkt. Ook bij een kleine economische groei is het zelfs logisch dat de werkloosheid de eerste tijd nog groeit. Verder is een belangrijke graadmeter de Inkoopmanagersindex, citaat uit de index van het persbericht 1/3:

  ‘ De NEVI PMI® steeg van 54.8 aan het begin van dit jaar naar 55.2, en bereikte daarmee het hoogste niveau in achtentwintig maanden. Dit wijst op een duidelijke verbetering van de bedrijfsomstandigheden in Nederland’

  Verder sprak ik vrijdag iemand van 1 van de grootste rederijen van de wereld. Dit jaar is er voor het eerst in lange tijd een concrete stijging van het aantal ton/container bewegingen in Rotterdam. Ook dit is een belangrijke praktische graadmeter voor al dan niet herstel. Afgelopen aug waren er ook voor het eerst enige positieve geluiden, maar in de haven (van Rdam) was er sprake van een lichte daling.

  Tot slot merken wij het ook aan onze klanten en prospects die langzaam maar zeker met meer opdrachten komen om personeel te werven. Dit is nog beperkt, zie werkloosheid, maar zeker bij gezonde bedrijven verwacht ik later dit jaar maar zeker volgend jaar veel vacatures en zal de krapte op de arbeidsmarkt zelfs de economische groei kunnen remmen.

  Ik ben hierdoor redelijk positief al is niets zeker uiteraard.

  Marco P.
  marco@reccen.nl
  [url]http://www.reccen.nl [/url]

 2. Beste Marco, ik ben geen econoom en geen ondernemer, gewoon een geinteresseerde lezer. Ondanks de nieuwe opdrachten e.d., hoe zit het met de betalende klanten? Geen stijging van het aantal dubieuze debiteuren?

 3. Beste Emiel,

  Als je kijkt naar het betalingsgedrag van debiteuren zie je wel duidelijk dat de crisis erin heeft gehakt. De gem. betalingstermijn is flink gestegen en nabellen van facturen (om deb. te laten betalen) is meer regel dan uitzondering. Het aantal dubieuze debiteuren is ook zeker gestegen maar aantallen zijn bij mij niet bekend. Wel merken we dat er een groei van specifieke vacatures is en dan met name vacatures in de techniek. Een goed teken maar zegt niet alles uiteraard.

  Marco P.
  [url]www.reccen.nl[/url]
  marco@reccen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.