Crisis is nog niet voorbij

4

Ondanks de sterke marktverbetering in de tweede helft van vorig jaar, is de crisis nog niet voorbij. Dit zegt chief executive officer Alex Wynaendts van Aegon N.V. in een gesprek met Dow Jones. De financiele markten zijn nog steeds ‘heel snel volatiel’ als er iets onverwachts gebeurt, ‘zoals we hebben gezien met Dubai en Griekenland. Er is nog veel onzekerheid’, aldus Wynaendts.

‘De markten zijn vooruitgelopen op economisch herstel, maar dat is niet ongebruikelijk’, zegt de CEO. De economische situatie blijft volgens Wynaendts echter moeilijk, met een toenemende werkloosheid, terwijl de uitgaven van consumenten ‘blijven kwakkelen’. Zolang de economie niet stevig herstelt, zal Aegon verliezen blijven boeken op zijn obligatieportefeuilles, zegt de CEO, die onder andere rekening houdt met toenemende verliezen op bedrijfsobligaties.

Wynaendts verwacht dat de impairments in 2010 op een hoger dan gemiddeld niveau zullen blijven, hoewel ze hun dalende trend zullen voortzetten na de duidelijke afname in de voorgaande kwartalen. Op de meer risicovolle obligaties die Aegon bezit, zoals de mezzanine-tranches van Amerikaanse gestructureerde hypotheekobligaties, valt volgens de CEO inmiddels niet veel meer af te boeken, na de impairments van de voorgaande kwartalen.

Het risico dat Aegon loopt op staatsobligaties van Griekenland en andere ‘perifere’ landen in de eurozone die kampen met een krappe staatskas, zoals Spanje, Portugal, Ierland en Italie, is zo klein dat eventuele verliezen voor Aegon ‘niet substantieel’ zullen zijn.

Door afbouwen van kredietrisico’s in de VS, het afdekken van aandelenrisico’s door middel van hedges, en de versterking van de kapitaalbuffer is Aegon inmiddels goed beschermd tegen een mogelijke terugval van de markt, zegt de CEO.