Crisis maakt mensen dikker

0


Mensen met schulden lopen een hoger risico op overgewicht. Dat blijkt uit een Duits-Brits onderzoek waarvan de resultaten vorige week zijn gepubliceerd. Er deden 9000 personen mee aan het onderzoek.

“De recente kredietcrisis zal gevolgen hebben voor de gezondheid van gezinnen”, zegt professor Eva Münster van de Universiteit van Mainz, die het onderzoek leidde.

Ongeveer 10% van alle deelnemers bleek schulden te hebben. 25% van de mensen met schulden had te maken met (medische) zwaarlijvigheid. Bij de resterende 8.318 onderzochte personen zonder schulden, was slechts 11% te dik. De studie hanteerde als grens voor overgewicht een BMI (Body Mass Index) van 25.

“Men gebruikt vaak inkomen, opleiding en beroep bij de definiëring van de socio-economische status, maar met schuldenniveaus wordt meestal geen rekening gehouden. Wij hebben aangetoond dat schulden in verband kunnen worden gebracht met de kans dat men aan overgewicht of obesitas lijdt, los van de andere factoren.”

Volgens de onderzoekers heeft het verband tussen schulden en overgewicht te maken met de hogere prijs van gezond voedsel en de neiging om troost te zoeken in eten als men zich ergens zorgen over maakt. “De keuze van het eten hangt vaak af van de financiële mogelijkheden”, zegt Münster. “Calorierijk voedsel, zoals snoep en vette snacks, is vaak minder duur in vergelijking met voedsel die minder calorieën bevatten zoals fruitsalades en groenten.”