Crisismoe, transformatie en lentegevoel

41

Na het enerverende jaar 2012 zijn de meeste mensen crisismoe, hebben geen zin meer in Europa, Griekenland, Spanje, de hanige president Hollande, de vertwijfeld kijkende premier Rajoy, dalende huizenprijzen, fiscal cliffs, of wat dan ook. Alles went en zeker als je niet echt direct zelf getroffen bent of wordt dan voelt het nog steeds als een ver van mijn bed show.

voorjaar in ons zelf

Het wordt weer lente

Los van wat wij mensen doen, trekt de natuur zijn eigen plan. Door het zachte winterweer zijn de eerste groene blaadjes al zichtbaar, een wilde drift om te ontspruiten zonder zorgen over vrieskou die zomaar kan binnenvallen.

Wat moet dat moet

De periode na de Tweede Wereldoorlog van herbouw en groei komt ten einde. Wat 65 jaar gewerkt heeft loopt op zijn laatste benen. Het is tijd om te ontslakken letterlijk en figuurlijk. Ja de werkloosheid zal nog een tijd toenemen en ook de onzekerheid zal blijven. Hebt u een koophuis dan zal de waarde ervan vast nog wel minder worden. Net als de natuur zullen wij als deel ervan ook weer moeten ontspruiten, oud blad afschudden, dode takken laten vallen, nieuwe wortels vormen, grijpen naar de maan.

Creativiteit en durf

Als wij Nederlanders in de spiegel kijken dan zien we een ontzettend aantal zeurpieten. Waarom staat buurland Duitsland vol met zonnepanelen, staan er ontelbare windmolens en biogascentrales? Waarom hebben ze in het land van Angela bloeiende autofabrieken, fantastische machinebouwers. Waarom boomt de huizenmarkt, praten ze over loonsverhogingen van 5% of meer? Nee, wat mij betreft is het geen ophemeling van Duitsland, ik woon er namelijk vlak bij, kijk elke dag Duitse TV, volg het land nauwkeurig en ben steeds weer blij in Nederland te mogen leven en wonen, omdat wij veel ongedwongener kunnen en mogen leven.

Slim en creatief zijn betekent dat je het goede van je zelf houdt en het betere van anderen kopieert of “kaapt”. In dat opzicht zitten wij Nederlanders met zijn allen te slapen, zijn we afgezakt tot het niveau van het NOS Journaal. Hebben we prietpraat uitgeroepen tot onze nationale schat. Als we maar zwaarder straffen dan komt alles goed volgens onze hotemetoten Opstelten en Teeven.

Biflatie als bron

Op Biflatie is inmiddels een schat een goede en interessante artikelen en reacties te vinden. Terug naar de eigen verantwoording van ieder. De belastingen flink omlaag. Afbouw van de overheid en de berg aan regels. Op naar welzijn in plaats welvaart. Geen of maar heel beperkte schulden. Als we de zorgkosten te hoog vinden dan wordt het hoog tijd voor de vraag waarom ze zo hoog zijn geworden. Niets komt zomaar, voor alles is er een oorzaak en het is aan ieder van ons om stop te roepen, kritisch te zijn, zelf initiatieven te ontplooien. Wie naar school mag om te leren moet ontzettend dankbaar en blij zijn dat dit kan in ons land. Natuurlijk moet daarbij talent worden gestimuleerd of dit nu met het hoofd of met de handen te maken heeft. Tegenover al dit mogen staat de plicht om meer dan je best te doen.

Mogelijkheden tot werk zijn er genoeg. In principe hoeft niemand werkloos te zijn. Dat dit nu wel zo is heeft te maken met de foutieve, eenzijdige opzet, van ons hele economische systeem dat volledig gebaseerd is op consumptie, wegwerpmentaliteit en economische groei, ook als dit ten koste gaat van van alles en nog wat.

Terug naar het bouwgevoel

Stel je voor dat je samen met je familieleden ineens op een immense open vlakte aan een rand van een groot wild bos wordt gezet. Wild huppelt in grote getale door de velden. De winter staat voor deur. Rond om je heen ligt een schat aan bouwmaterialen. Boomstammetjes, veldkeien, riet, stro en meer. Door blikseminslag is er een vuur ontstaan. Wat zou je dan gaan doen? Beginnen rond te rennen als een wilde, help roepen, of zou je na wat overleg al snel beginnen met het bouwen van een onderkomen, om droog en warm te kunnen zitten en slapen, om het vuur ook bij regen en wind brandend te houden en meer. Dat gevoel dat je dan samen zou hebben, de wil om te overleven, om te zorgen, veilig te zijn, dat gevoel en die wil hebben wij anno 2013 ook weer nodig. Passie, geestdrift, pioniersgeest het gevoel om samen te werken aan een toekomst voor degene die na ons verder zullen leven. Een toekomst die er anders uit moet en zal gaan zien dan de afgelopen 65 jaar. Voor het loslaten, het inslaan van nieuwe nog onbekende wegen, is durf nodig en creativiteit. Het wordt transformatie naar het nieuw of langzaamaan sterven terwijl je je aan het oude vastklampt. U en wij mogen zelf kiezen.