Crisismoe, transformatie en lentegevoel

Na het enerverende jaar 2012 zijn de meeste mensen crisismoe, hebben geen zin meer in Europa, Griekenland, Spanje, de hanige president Hollande, de vertwijfeld kijkende premier Rajoy, dalende huizenprijzen, fiscal cliffs, of wat dan ook. Alles went en zeker als je niet echt direct zelf getroffen bent of wordt dan voelt het nog steeds als een ver van mijn bed show.

voorjaar in ons zelf

Het wordt weer lente

Los van wat wij mensen doen, trekt de natuur zijn eigen plan. Door het zachte winterweer zijn de eerste groene blaadjes al zichtbaar, een wilde drift om te ontspruiten zonder zorgen over vrieskou die zomaar kan binnenvallen.

Wat moet dat moet

De periode na de Tweede Wereldoorlog van herbouw en groei komt ten einde. Wat 65 jaar gewerkt heeft loopt op zijn laatste benen. Het is tijd om te ontslakken letterlijk en figuurlijk. Ja de werkloosheid zal nog een tijd toenemen en ook de onzekerheid zal blijven. Hebt u een koophuis dan zal de waarde ervan vast nog wel minder worden. Net als de natuur zullen wij als deel ervan ook weer moeten ontspruiten, oud blad afschudden, dode takken laten vallen, nieuwe wortels vormen, grijpen naar de maan.

Creativiteit en durf

Als wij Nederlanders in de spiegel kijken dan zien we een ontzettend aantal zeurpieten. Waarom staat buurland Duitsland vol met zonnepanelen, staan er ontelbare windmolens en biogascentrales? Waarom hebben ze in het land van Angela bloeiende autofabrieken, fantastische machinebouwers. Waarom boomt de huizenmarkt, praten ze over loonsverhogingen van 5% of meer? Nee, wat mij betreft is het geen ophemeling van Duitsland, ik woon er namelijk vlak bij, kijk elke dag Duitse TV, volg het land nauwkeurig en ben steeds weer blij in Nederland te mogen leven en wonen, omdat wij veel ongedwongener kunnen en mogen leven.

Slim en creatief zijn betekent dat je het goede van je zelf houdt en het betere van anderen kopieert of “kaapt”. In dat opzicht zitten wij Nederlanders met zijn allen te slapen, zijn we afgezakt tot het niveau van het NOS Journaal. Hebben we prietpraat uitgeroepen tot onze nationale schat. Als we maar zwaarder straffen dan komt alles goed volgens onze hotemetoten Opstelten en Teeven.

Biflatie als bron

Op Biflatie is inmiddels een schat een goede en interessante artikelen en reacties te vinden. Terug naar de eigen verantwoording van ieder. De belastingen flink omlaag. Afbouw van de overheid en de berg aan regels. Op naar welzijn in plaats welvaart. Geen of maar heel beperkte schulden. Als we de zorgkosten te hoog vinden dan wordt het hoog tijd voor de vraag waarom ze zo hoog zijn geworden. Niets komt zomaar, voor alles is er een oorzaak en het is aan ieder van ons om stop te roepen, kritisch te zijn, zelf initiatieven te ontplooien. Wie naar school mag om te leren moet ontzettend dankbaar en blij zijn dat dit kan in ons land. Natuurlijk moet daarbij talent worden gestimuleerd of dit nu met het hoofd of met de handen te maken heeft. Tegenover al dit mogen staat de plicht om meer dan je best te doen.

Mogelijkheden tot werk zijn er genoeg. In principe hoeft niemand werkloos te zijn. Dat dit nu wel zo is heeft te maken met de foutieve, eenzijdige opzet, van ons hele economische systeem dat volledig gebaseerd is op consumptie, wegwerpmentaliteit en economische groei, ook als dit ten koste gaat van van alles en nog wat.

Terug naar het bouwgevoel

Stel je voor dat je samen met je familieleden ineens op een immense open vlakte aan een rand van een groot wild bos wordt gezet. Wild huppelt in grote getale door de velden. De winter staat voor deur. Rond om je heen ligt een schat aan bouwmaterialen. Boomstammetjes, veldkeien, riet, stro en meer. Door blikseminslag is er een vuur ontstaan. Wat zou je dan gaan doen? Beginnen rond te rennen als een wilde, help roepen, of zou je na wat overleg al snel beginnen met het bouwen van een onderkomen, om droog en warm te kunnen zitten en slapen, om het vuur ook bij regen en wind brandend te houden en meer. Dat gevoel dat je dan samen zou hebben, de wil om te overleven, om te zorgen, veilig te zijn, dat gevoel en die wil hebben wij anno 2013 ook weer nodig. Passie, geestdrift, pioniersgeest het gevoel om samen te werken aan een toekomst voor degene die na ons verder zullen leven. Een toekomst die er anders uit moet en zal gaan zien dan de afgelopen 65 jaar. Voor het loslaten, het inslaan van nieuwe nog onbekende wegen, is durf nodig en creativiteit. Het wordt transformatie naar het nieuw of langzaamaan sterven terwijl je je aan het oude vastklampt. U en wij mogen zelf kiezen.

41 reacties

 1. Mij mening is dat de meeste mensen, niet de bewegingsvrijheid hebben om stappen te zetten.

  Het overgroten deel van de bevolking is afhankelijk van het geld dat elke maand binnen moet komen.

  Er zijn wel manieren om andere wegen in te slaan. Maar de sociale druk is vaak ook te groot om te veranderen.

  Ik denk dat de eerste stap is om bewust te worden van wat geld is.

  Dan kun je geld ook beter los laten.

 2. Ben, mijn geestelijke broeder, ik had het niet beter kunnen verwoorden! Grote Hulde wederom…!

  Iedereen aan het werken om muntjes te verdienen, en met die muntjes eten drinken en onderdak kopen…
  Kunnen we niet beter meteen werken aan een eet drink en onderdakvoorziening, zonder die muntjestussenstap?
  Over economisch handelen gesproken…

 3. Mooi stuk (al)weer! En idd passie, geestdrift en pioniersgeest toewenden voor het goede en juiste. Achter de angst ligt vrijheid

 4. Hulde trouwens voor dit NL-afkraak-artikel! We zijn idd een stel zeikerds. Overigens voornamelijk lafaards. Die lafheid maakt ons onverschillig. Dat noemden ze tot de jaren 90 ‘tolerant’, maar het blijkt onverschilligheid te zijn geweest.

  NL is te klein. Je komt overal constant ‘the usual suspects’ tegen. Zelfde deskundologen constant. En allemaal lafaards die in een zelfde stramien blijven praten. Net als die Sylvester Y-vinger van Me Judice (http://www.mejudice.nl/) met zn universitaire wereldje die keurig loopt te verkondigen wat de upperclass in NL wil horen.

  Oorzaak: impliciete sociale controle. NL is te klein. Dissonante geluiden worden de nek omgedraaid. En dat is ook de reden dat er geen innovatie plaatsvindt, want alle nieuwerwetse ideeen worden per definitie afgezeken in dit “doe normaal man”-land.

  Plus: iedereen heeft hier een lening van hier tot Tokyo. Dus iedereen staat schaakmat. Niemand volgt zn talent omdat iedereen zich onvrij heeft gemaakt door de eigen woning. Niemand durft daarom voor zichzelf te beginnen.

  Plus, allergrootste oorzaak: De giga bureaucratie. Een miljoen directe ambtenaren! Tel daar nog een paar honder duizend zzp-ambtenaren bij op. Plus de bouw en bijbehorende beroep die ook 100% afhankelijk zijn van de overheid. Das al snel 5 miljoen werkenden die afhankelijk zijn van de overheid. Plus een half miljoen werklozen, plus andere niet-werkenden: Half NL ligt aan het overheidsinfuus. En ik kan je 1 ding vertellen: Een overheidskantoor is GEEN creatieve omgeving…

 5. @ Dave ha ha wat een heldere blik heb je toch af en toe op deze wereld, inderdaad welkom in de wereld van het fiat geld, in een normale wereld zou je nooit zo een immens groot systeem van zombies/parasieten kunnen ontstaan.

  Zoals eerder gezegd banksters zijn gangsters

 6. @Dave je hebt het over laf. Je kunt het ook zien dat we in Nld total zijn gepacificeerd. Daarbij komt ook nog een andere factor, Nlders schijnen van alle Europeanen het meeste te geloven in wat politici zeggen. Wellicht dat er hier door de jaren heen een cultuur is ontstaan van vertrouwen in politici die alles regelden en dat, zoals algemeen gevoeld, ook redelijk deden. Denk echter dat met de opkomst van carriere politici ergens in de jaren 80 van de vorige eeuw de traditie dat iemand voor iets stond snel teloor is gegaan. Echter de bevolking lijkt nog steeds aan de gedachte te hangen van politici aan wie je alles kunt overlaten, dus kunt vertrouwen. Dat laatste woord was niet voor niets het toverwoord in de laatste troonrede.

 7. @ Ben, een mooi artikel, bedankt. Ik pak er even één punt uit: de alsmaar stijgende zorgkosten. Het CPB heeft nu een suggestie aan de hand gedaan om de solidariteit in de zorg niet teveel op de proef te stellen door de solidariteit als principe ter discussie te stellen, zeg maar gerust aan te vallen????? Het CPB heb ik natuurlijk al heel lang niet hoog zitten, maar deze elitaire praatjesmakers maken het met hun nauwelijks verholen politiek gekleurde adviezen wel heel erg bont. Wat een stelletje…..KLOOTZAKKEN.
  Die arme mensen met hun hoge inkomens moet minder betalen voor de zorg omdat ze gezonder zijn ( oh wat sneu ). Maar het slaat echt HELEMAAL nergens op. Ik denk dat vrouwen ook duurder zijn omdat ze sneller naar de dokter gaan, ouder worden, noem maar op. Waar of niet, iedereen snap wel welk punt ik wil maken. Och, waarom zou het niet terecht zijn dat allochtonen meer gaan betalen, die zijn immers ook minder gezond en gaan vaker naar de dokter, of mensen met hoog bmi. Het is echt een beetje dom ( ja, er zijn ook ernstig domme mensen met titels ). Het is een volstrekt irrationeel, willekeurig, asociaal, immoreel, van een laag IQ getuigend, elitair standpunt.
  Daar komt nog bij, om het totaal stompzinnige nog maar eens te benadrukken, dat je niet kunt uitleggen waarom iemand met een laag inkomen en een gezonde leefstijl ineens meer zou moeten betalen, en een volgevreten d’66 stemmer ( elitairder dan de vvd ) met een hoog inkomen juist minder mag gaan betalen????
  TOTAAL VAN DE POT GERUKT.
  Goed, nu de oplossing dan: Marktwerking uit de zorg, dus perverse prikkels eruit, hetgeen zal leiden tot minder onnodige operaties en andere medische handelingen, minder winst, minder excessieve topsalarissen, bonussen, minder bureaucratie ( veroorzaakt door een mengeling van marktwerking en overheidsregels en subsidies ). Iedereen betaalt dezelfde premie ( inderdaad de rijken niet meer dan de armen ) en de toptarieven voor de inkomstenbelasting gaan omhoog.
  De hele discussie is zo ongelooflijk bekrompen, door je nu te concentreren op zorgpremies etc. Het gaar erom dat de rijken de afgelopen jaren rijker zijn geworden met of zonder een hogere bijdrage voor de zorg. Wat maakt het of ze meer of minder voor de zorg betalen of meer of minder inkomstenbelasting. Het gaat toch om het hele plaatje? Het CPB, die stakkers van de VVD die het er natuurlijk mee eens zijn, en ongetwijfeld die landverraders van D’66 willen maar één ding en dat is de vernietiging van de solidariteit en de vestiging van een elitaire klassemaatschappij, met perfecte zorg voor de rijken, met toepassing van de meest dure technologie.
  DAT IS HET DOEL EN NIETS ANDERS, laat je niet gek maken.

 8. Wij zijn nog lang niet crisismoe! Ik hoop dat er steeds meer mensen om zich heen kijken en betrokken raken bij hoe we de wereld vormgeven. Een crisis is namelijk een goed moment om samen te komen op websites als deze en met elkaar de oorzaken en de gevolgen te bespreken en mensen te onderwijzen en zelf ook te leren over waar het fout is gegaan:

  – Nee, geld lenen en uitgeven is niet goed voor je portemonnee en niet goed voor de economie. Het is alleen goed voor Bankiers die je tepels uitknijpen totdat ze paars zien. Geld sparen en investeren is goed voor je portemonnee en voor de economie.
  – Weg met centrale banken! In communistisch Rusland werkte centrale planning niet en werkt ook niet in de westerse wereld. Centrale banken vern**ken ons geld en economie met kredietbubbels, inflatie, niet duurzume oplevingen in de economie die slecht zijn voor de lange termijn, schulden en hoge bonussen die zijn in hun zak steken zonder daadwerkelijk iets goeds toe te voegen aan de maatschappij en onstabiliteit.

 9. Debt serfs, als je geen schuld hebt, word je opgehangen aan andermans schuld. Schuld=groei. De fysieke lente treedt pas in na het uitzwaaien van de fascistische papieren winter. Na het einde van het bewust overgereguleerde papieren schuldenseizoen. Dromen zijn mooi. Dromen zijn bedrog.

 10. @VB
  Rustig, rustig… denk aan je hart.

  @artikel
  citaat: “Waarom staat buurland Duitsland vol met zonnepanelen” laatst las ik in de media dat Europa en/of de westerse wereld dat China [u]te goedkoop[/u] zonnepanelen konden leveren en dus moest er maar een invoerbelasting komen.

  Ja, kom zeg ! Stel je toch eens voor dat wij hier minder conventionele energie gaan gebruiken !

 11. India heeft vorig jaar nieuwe handelsverdragen afgesloten met Europa. Onderdeel daarvan was de aan India gerichte eis van Europa om niet langer merkloze (goedkope) medicijnen aan Afrika te leveren. Waardoor vele Afrikanen noodzakelijke medicijnen niet langer kunnen betalen. Patenten inc.

  Ongetwijfeld worden Afrikaanse landen gedwongen door het westen om bepaalde deals te sluiten aangaande grondstoffen om te ‘profiteren’ van financiele steun voor noodzakelijke medicijnen.

  Wie profiteert? Multinationals die zorgen voor werkgelegenheid. Werkgelegenheid met loonmatiging als constante factor is slavernij. De cirkel is rond.

 12. We leven in de omgekeerde wereld.

  Deze wereld, het systeem, is gecreerd door een kleine groep, ten gunste van zichzelf.
  We denken dat we vrij zijn om te kiezen maar die vrijheid is wat die kleine groep ons geeft terwijl ze hun plan om ons volledig te controleren aan het uitvoeren zijn.

  Daarom is het byzonder belangrijk dat wij wakker worden en beseffen dat de opgelegde zogenaamde vrijheid slechts geconditioneerde vrijheid is.

  Pas wanneer dat besef werkelijk tot ons doordringt kunnen we gaan werken aan echte vrijheid.

  De keuze tussen de rode pil of de blauwe…

  https://www.youtube.com/watch?v=zE7PKRjrid4

  De rode pil nemen, daar is moed voor nodig.
  Omdat het betekent handen uit de mouwen en jezelf onafhankelijk maken van het systeem.
  Voor jezelf gaan zorgen in je levensonderhoud. Buiten het systeem om.
  Dat is de enige weg naar echte vrijheid.
  Zelfvoorzienend worden. De aarde biedt ons de mogelijkheden.

 13. @18 Madman, “de wereld is gecreeerd door een kleine groep” Dus die arrogante klootzakken spelen voor God.
  “ten gunste van zichzelf” Dus stelletjes egoisten.
  “terwijl ze hun plan om ons volledig te controleren aan het uitvoeren zijn” Dus die parasieten gaan ons onderwerpen en uitbuiten.
  Enz enz.
  Je wil precies hetzelfde zeggen, maar je voorziet het alleen van een zweem van elitair, pseudo-intellectueel geleuter.

  PS neem die blauwe pil maar en ga jezelf maar is lekker te buiten, zal je goed doen.

 14. @20, ik ben niet boos, ik reageer omdat ik het niet eens ben met wat je zegt. Wat jij hatelijke frustratie noemt, noem ik oprechte boosheid en ongerustheid. Als socialisten opkomen voor de rijken en de armen in de steek laten noem ik het verraders. Noem jij het maar anders, en voel je verheven boven mij, ik noem het beestje bij de naam. Verhullend taalgebruik is aan mij niet besteed.
  PS ik doe ook mee aan discussie over verandering, maar dat laat onverlet dat ik het WEL belangrijk vind om je mening te uiten over de HUIDIGE gang van zaken. En ik geloof WEL dat dat een verschil kan maken, daar ga ik niet weer over uitwijden.
  En al ZOU het niet uitmaken, dan nog heb ik er lol in.

 15. @11 / Lberty : ” Centrale banken vern**ken ons geld en economie met kredietbubbels, inflatie, niet duurzume oplevingen in de economie die slecht zijn voor de lange termijn, schulden “

  (hééél) Goed gezien !

  -Reactie gewijzigd-

 16. @27, madman, het oude systeem dus omverwerpen. Nou ja, als het aan mij zou liggen. De geesten zijn nog niet rijp, komt nog wel. En al is het een droom, dromen is gezond. Wetenschappelijk aangetoond. Luister toch eens naar de wijze woorden van KTM, je kunt alles zeggen, maar hij doorziet dingen wel. En is, al ben ik het niet altijd met hem eens, wel een realist.

 17. @Madman (@VB)
  “ik zou eens graag met jou face to face willen praten”

  Naar ik, zo nu en dan heb gelezen op biflatie, zitten we in 2013 met z’n [u]allen[/u] (lees biflaten) op ‘de thee’ ! 😉
  Getver, nee geen thee ! Sinds de crisis drink ik geen whisky meer, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik een glaasje kan scoren bij ktm, aangezien die inflatie vrij leeft, als gevolg van de berg zilver waar ie op zit ! (grapje, ben niet bijzonder anti PM) Maar goed, als alcoholische versnaperingen niet getolereerd zullen worden, geen probleem. Dan zorg ik wel voor de koffie.

  min-of-meer-@artikel:
  Nou had ik laatst een discussie met een hoog-in-de-boom-bij-een-groot-ziekenhuis-zwager- die slimmer is dan ik (niet sarcastisch, gewoon een feit) ambtenaar. Het ging over het feit dat hij “beperkingen op top salarissen van mensen, die worden betaald door de belastingbetaler eigenlijk maar een ‘druppel op een gloeiende plaat is’…” (In de zin van: het zet geen zoden aan de dijk om hier te gaan korten)

  Vandaag in het nieuws: Een paar duizend ‘ambtenaren’ met een topsalaris, meer dan de Balkenende norm. Ik dacht: Die zwager heeft gelijk, het gaat [i]maar[/i] om een paar duizend, dat kan inderdaad niet veel zoden aan de dijk zetten, we leven immers met miljoenen Nederlanders !
  Toch nog even een rekenmachine erbij gehaald. Een paar duizend, salaris meer dan 2 ton. Pfff, kan nooit spannend zijn, hooguit praten we hier over miljoenen en dan ben je wel klaar.

  Nog 1 keer, een paar duizend, door de belastingen betaalde ambtenaren. Mijn calculator vertelde mij dat het om een bedrag gaat zo rond de 1 miljard !

  Ok, nou hebben we ons in een miljarden schulden gewerkt, dus die ene miljard kan er ook nog wel bij. Maar toch, 1 miljard dat wil ik toch niet echt een druppel op een gloeiende plaat noemen !

 18. Er gebeuren gelukkig ook goede dingen op deze wereld. Veel dingen lijken vanzelfsprekend, bijv in de zorg maar nog geen 100 jaar geleden was de sterfte onder mensen veel hoger dan nu. En ze zeggen toch altijd: gezondheid is met geen geld te betalen dus ja…….
  Een mooi voorbeeld van zelfvoorzienend leven zie je in Masdar, Verenigde Arabische Emiraten. Nog een mooi voorbeeld is het duitse dorpje Wildpoldsried.
  Ik ben een groot voorstander van Aardehuizen waar men zelfvoorzienend leeft in commune’s waar iedereen elkaar helpt en zijn talenten inzet om elkaar te steunen.
  Vroeg of laat klapt alles in elkaar en raakt europa verdeeld en krijgen we onze eigen soevereiniteit terug met nieuwe partijen en waar mensen veel bewuster in het leven staan als nu. Mensen die waarderen wat ze hebben en hoe het fout is gegaan.

 19. @R : Wat dacht je van de genationaliseerde ABN-AMRO ?
  Overgenomen door de NL-staat voor 30 miljard door Woutertje Bos eind 2008 ?

  En inmiddels nog slechts 10-14 miljard waard volgens onafhankelijke experts ?

  Kijk, daar heb je ‘weer’ 15+ [u]miljard euro[/u] die van de NL-bevolking is [u]GE-JAT [/u] !!!

  En Woutertje ?

  Wel, die [u]lul[/u] had ineens ‘meer tijd voor z’n familie nodig’ .

  [u]ZO[/u] werkt ‘ The Game ‘ ; mon-di-aal, dan hè ?
  Ploitieke ‘Man Power’- of ‘ Ranzigestad -‘ hoertjes op (K-)afstandsbediening !

  ALTIJD weer opnieuw dezèlfde ‘betalers’ en ‘ontvangers’ , hè ?

  Dàbbedoelik …

  @R : ikke nog steeds aan de whiskas … maar ook niet lang meer als het ‘zo’ doorgaat …

 20. @31, R, Die slimme hoog-in-de-boom zwager is wellicht slim, maar zijn opmerking is behoorlijk oppervlakkig.
  Dat zal lekker zijn. Omdat het om een relatief kleine groep gaat moeten we niet-solidair, elitair, egoistisch gedrag maar belonen.
  Ik dacht het van niet. Je hebt gelijk dat het toch nog om veel geld gaat, maar het gaat vooral om SOCIALE RECHTVAARDIGHEID en het voorkomen van een KLASSENMAATSCHAPPIJ.
  Ik snap maar niet dat dit soort lieden die argumenten van tafel denken te kunnen vegen met een rekensommetje die iedereen kan maken terwijl het daar dus helemaal niet om gaat. Echt ééndimensionaal gedacht.

 21. Kunnen jullie alsjeblieft die zweverige onzinnige wartaal van madman negeren en er niet langer op reageren? Hoe meer iedereen op die slappe zever reageert, hoe meer zweverige onzin die flapdrol verspreidt. Dat lijkt me niet de bedoeling van dit blog. Dank aan eenieder.

 22. @madman bedankt voor de documentatie. Ik ben benieuwd of een gemeente hier in NL een bouwvergunning voor zoiets zal geven. Als ik het goed heb gelezen zijn er in NL nog geen aardehuizen alhoewel in Olst ook duurzame huizen zijn gebouwd.

 23. Het enige doel wat goed is met geld/vermogen is zelfvoorzienend worden. Onafhankelijkheid van het systeem. Technieken in overvloed om dat te bereiken. Nu de moed nog…..

 24. Dames en Heren,

  Crisismoe?
  Dit is een wedstrijd die pas begonnen is.
  Veel mensen praten al weer over het gaat beter en……
  Ik wou dat het waar was maar weet dat dit niet zo is.
  Zodra weer meer mensen instappen in de beurs worden ze gepakt als een dief bij de nacht.
  Probeer alles wat je hebt te koesteren want je zult het nog hard nodig hebben in de toekomst.
  Investeer in jezelf door de ons bekende weg in zelfvoorziening.
  geluk in de eenvoud. en zo weinig mogelijk schulden/hypotheek.
  Maak van je bezit echt bezit wat ze niet af kunnen pakken.
  Beter nog investeer in spullen die echt waarde hebben.
  Moestuin, munten geel of zilver, huis, grond, gereedschap, kennis,
  Houd rekening dat je zelf je ouders zult moeten gaan verzorgen enz enz…. probeer er wat van te maken. en lees geschiedenis want hierin staat de toekomst.

  ps houd het grote plaatje in de gaten jongens af en toe kibbelen mag 😉

 25. @10 VB
  Jij zegt de marktwerking uit de zorg maar ik zeg de overheid uit de zorg. Overheid zorgt alleen maar voor regeltjes en geldverspilling… weg met die lui.
  De zorg moet helemaal in de private sfeer komen en dan kan ieder die veel geld over heeft voor zijn/haar geozndheid naar dure ziekenhuizen gaan en als je daar geen behoefte aan hebt ga je naar een geodkoper ziekenhuis.
  Maar dat is niet eerlijk voor de mensen met minder geld hoor ik mensen al zeggen……Niet eerlijk??? Ik wil ook graag de moeilijkste Econometrische wiskundige berekeningen maken maar mijn hersen pannetje kan dat niet aan, ook niet eerlijk toch. Het leven is niet altijd eerlijk maar we kunnen er wel voor zorgen dat we tenminste de vrije keuze hebben welk ziekenhuis/kwaliteit van de zorg ik voor mijzelf en mijn gezin wil.
  Die marktwerking is natuurlijk wol over de ogen trekken an de gemiddelde burger. Want met tienduizenden regeltjes is er absoluut geen marktwerking, gewoon een communistisch systeem die ziekenhuizen van ons.

 26. Ik vrees dat het einde van de crisis ook het einde van de derde wereld oorlog betekend. Het einde van het fiat geld betekend ook het einde van een hoop levens en een “burger oorlog”. wat denk u dat er gebeurt als de winkels leeg zijn in de randstad? Ik hoop echter wel dat men dan ook niet met “provincialen” te maken wenst te hebben. God behoede dit alles.

 27. @Bas35

  Net even de link beluisterd van joris luyendijk aangaande zijn mening over de mensen (banksters en kredietbeoordelaars) die de financiele crisis veroorzaakt hebben en nog altijd hun baan hebben.
  Nou goed, geen gevangenisstraf dus voor deze lui, alhoewel ijsland daar wel mee bezig is en er zijn dus grote gaten geslagen in bankbalansen en overheidsbalansen.

  Hangt er nog steeds een zwaardje van damocles boven de irreele en de reeele economie?

  Ja en nee. Zolang de centrale bank als laatste reddingsboei kan blijven fungeren verdrinkt de economie niet.

  Ik vraag me af waar de mogelijke reddingsboeien van de centrale banken ophouden.
  Wellicht de basel III akkoorden?
  Wellicht toch een rechtzaak in duitsland die de onrechtmatigheid zal aantonen van de financiele ondersteuning van onze zuid-europese broeders door de ECB?
  Of zit er op dit moment een ander addertje onder het gras die we in de collectieve hypnose show allemaal over het hoofd zien zoals bijvoorbeeld het ondersteunen en aanvullen van het eigen vermogen van de balansen van centrale banken omdat deze schuldpapier binnenkrijgen dat steeds risicovoller wordt en minder waard?

  Hoe meer problemen er komen in de financiele wereld hoe meer europa we er voor terugkrijgen.

  Ik denk dat we het financiele armagedon in 2008 wel zo’n beetje gehad hebben….
  Of zitten we nog maar in het oog van de financiele orkaan?

  Het wordt tijd om depressie-proof te worden.

  Has anyone suggestions? (dat laatste is engels)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.