Crypto Biflatie Bulletin: Gaat Rusland voor Bitcoin?

0

Gaat Rusland de Amerikaanse dollar inruilen voor bitcoin? Zien de centrale banken een toekomst voor cryptomunten? Want de BIS, zowat de centrale bank der centrale banken, publiceert de resultaten van een bijzondere rondvraag! Wat zijn de 5 beste munten om te ‘hodlen’ tot 2020? Helaas ook minder goed nieuws maar dan niet rechtstreeks over de cryptomarkt. De echtgenote van een der rijkste mannen van Noorwegen werd ontvoerd. De kidnappers eisen, u raadt het al, losgeld in een digitale munt… U leest het allemaal en meer in het nieuwste Crypto Biflatie Bulletin.

Vijf om te ‘hodlen’

De term is reeds eerder uitgelegd in ons Crypto Nieuws. Een ietwat beschonken en teleurgestelde handelaar in cryptomunten zette zijn ongenoegen online op een forum. Moest hij nu blijven kopen en verkopen (buy and sell) met steeds maar verlies. Of zou hij niet beter BTC kopen en vasthouden. To hold dus. Maar hij schreef to hodl. Sindsdien is de uitdrukking een eigen leven gaan leiden. Wordt hij in allerlei variaties te pas en onpas gebruikt. Maar to the point nu. Welke zijn aan het begin van 2019 de vijf beste digitale munten om te houden. Alvast voor het komende jaar.

Het orakel spreekt

Volgens Oracletimes.com, een interessante realtime nieuwssite over cryptomunten en blockchain, zijn de volgende munten het meest belovend. Bitcoin (BTC). Omdat vroeg of laat ook institutioneel geld de cryptomarkt zal betreden. Wanneer dat inderdaad gebeurt, zal BTC wel de eerste en belangrijkste munt zijn die gekocht wordt. Dat lijkt ook ons een heel zinnige gedachtengang. Ethereum (ETH). Heeft lang op nummer twee naar marktkapitalisatie gestaan na BTC. Begin januari is dat de derde plaats geworden, omdat Ripple in omvang gegroeid is. Ethereum is nog steeds het meest gebruikte platform voor d’Apps (decentrale applicaties) hoewel EOS een grote concurrent is. ‘16 januari is een belangrijke datum wanneer de Constantinople-upgrade op de rol staat, door sommigen een opstapje naar Serenity, feitelijk Ethereum 2.0.’

Ripple, Litecoin en Stellar

Ripple (XRP) sluit de ene deal na de andere met grote financiële instellingen. Zoals net weer dertien nieuwe klanten voor betaaldienst RippleNet. Litecoin (LTC) is zowat het kleinere broertje van bitcoin. Flexibeler en verbeterd ook op tal van punten. Tenslotte wordt Stellar (XLM) als meest veelbelovende munt voor het komende jaar genoemd. Stellar Lumens is dan weer een variant op Ripple. In die zin dat deze voor grote financiële instellingen werkt, waar Stellar eerder particulieren en het MKB op het oog heeft.

Gaat Rusland voor bitcoin?

Rusland zal vlug de Amerikaanse dollar droppen en voor bitcoin gaan. Helaas is het geen officieel nieuws maar de verklaring van een Russische econoom die werkt voor een denktank. Professor Vladislav Ginko meent dat dit in kwartaal één van 2019 al gaat gebeuren! En voor minstens 10 miljard dollar tegenwaarde. Op zijn Twitter account staat onder meer het volgende. ‘Russian government I’m working for will invest in Bitcoin since Bitcoin is very popular among political elite to invest. Because of US sanctions Russia’s elite forced to dump US assets and US dollars and invest hugely into Bitcoins.’ En: ‘Chris, I believe sitting here in Moscow, Russia, that the real factor of Bitcoin apotion will be when Russian government I’m working for will start investing almost $470 billion reserves into Bitcoins. I expect that it’ll be at least $10 billion in the first quarter of this year.’ Beide tweets en de hele thread vindt u hier. Het zou de Amerikaanse sancties kunnen omzeilen en passen bij het groeiende anti dollarkamp aan landen. Fake news of een opzienbarende realiteit: we zullen het binnenkort weten…

Monero als losgeld

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen is reeds vermist sinds 31 oktober 2018. Uit de badkamer van haar huis nabij Oslo. Ze is de echtgenote van Tom Hagen, een schatrijke Noorse zakenman. Beiden zijn 68 jaar. Op moment van schrijven, begin januari 2019, wordt bekend dat ze gekidnapt is. Het losgeld dat wordt geëist is in Monero. Voor 10 miljoen dollar aan Monero. De onvoerders zijn duidelijk mensen met visie. Die een toekomst zien voor digitaal geld. En zeker een munt die ‘fast, private and secure’ is. Ja, het is in zekere zin ‘promotie’ voor cryptomunten, maar dan zeer ongewenste. We hopen met de familie Hagen op een goede afloop van deze zeer nare zaak. (We willen niemand op bedenkelijke gedachten brengen maar dit zou een precedent kunnen worden, u begrijpt…?)

‘Voorzichtig verder doen’

Oftewel zoals de titel luidt van de survey van de Bank for International Settlements (BIS): ‘Proceeding with caution’. U kunt deze hier zelf downloaden (pfd). 63 Centrale banken namen eraan deel. Waarvan 41 van groeilanden en de overige 23 van ontwikkelde industrielanden. Tezamen vertegenwoordigen ze bijna 80 procent van de wereldbevolking. Uruguay en Zweden en enkele emerging market economies staan het meest positief tegenover een cryptomunt. Ook het verst in hun research met o.m. pilootprogramma’s. In totaal is zo’n 70 procent van de centrale banken bezig met ‘work on CBDC’. Central Bank Digital Currency. Proof-of-Work (PoW), distributed ledger technologie; in ieder geval is het merendeel ‘ermee bezig’. Wat zeker niet betekent dat er al concrete plannen op tafel liggen. Veiligheid en efficiëntie zijn voor hen wel het belangrijkst. De meeste centrale banken zitten nog in het stadium van ‘leren over’ en ‘bestuderen van’.

Een voetnoot tenslotte nog van onszelf: de cryptowereld kan best niet zitten wachten tot een of andere centrale bank in actie komt. Maar het ging ‘m immers toch altijd om centralisatie, niet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.