Het is Christopher Giancarlo die de Digital Dollar Foundation heeft opgericht. Tot in 2019 was hij voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Zijn bijnaam ‘Crypto Dad’ dankt hij aan zijn immer favorabele houding tegenover cryptomunten en blockchain. De Digital Dollar Foundation is een non-profit thinktank. Waarschijnlijk merkte hij dat hij meer kan betekenen buiten het gevestigde systeem. Om zo praktisch werk te verrrichten en een digitale dollar gestalte te geven. Zoals Giancarlo zelf zegt gaat hij bestuderen hoe de dollar om te zetten in een digitale versie gebaseerd op de blockchain. “The digital 21st century is underserved by an analog reserve currency,” says Giancarlo. “A digital dollar would help future-proof the greenback and allow individuals and global enterprises to make payments in dollars irrespective of space and time.”

Ondertussen in China

China is in deze al mijlen verder gevorderd. In de zin dat haar digitale yuan eigenlijk elk moment live kan gaan. Er is een tijd geweest, nog niet zo lang geleden, dat de VS immer eerst waren met de allernieuwste technologie. Dat is eigen aan een marktleider; hij wordt gemakzuchtig. Denkt dat de status quo voor altijd verworven is. Maar dat is dan toch buiten de Chinese waard gerekend. En zeker in een verkiezingsjaar (Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020) gaat er veel aandacht naar waar die het minst nuttig is. Zo is bijvoorbeeld geweten dat verkozen vertegenwoordigers van het Amerikaanse volk, zoals voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, het grootste deel van hun (werk)tijd besteden aan trachten herverkozen te worden. Het Amerikaanse kiessysteem is van het meest archaïsche dat je je maar kunt voorstellen. Maar eventuele verandering zal van binnenuit moeten komen, en dat zit er dus niet in…

ODL

Wie deze historie en ontwikkelingen niet goed gevolgd heeft, zeker de afgelopen twee jaar, 2018/2019, vraagt zich misschien af: waarom die heisa? Waarom moeten per se yuan en dollar en…digitaal worden? Wel, dat heeft te maken met snelheid, de omloopsnelheid van geld. Dat moet vlugger, sneller allemaal afgehandeld worden. Het credo is ODL, on demand liquidity. Liefst à la seconde moet geld verstuurd kunnen worden en arriveren overal ter wereld. Het zal een nieuwe, positieve injectie geven aan het economisch verkeer. Waar het nu nog dagen kan duren vooraleer geld ergens arriveert, kan dit met digitale munten al binnen enkele seconden. Denk aan Ripple’s XRP. Overheden willen dit ook kunnen, dus vandaar. Plus de blockchain waarop e.e.a. verstuurd wordt, geeft een waterdichte zekerheid dat alles ook correct verloopt. Elke transactie komt immers in het gedecentraliseerde digitale grootboek, voor betrokkenen altijd in te zien en te controleren. Geen verliezen meer, geen fouten, geen gesjoemel meer en vooral ook geen tijdverlies. Gigantische kapitalen die nu nog dagenlang vastzitten soms, worden meteen beschikbaar voor gebruik. De impact, eens allemaal gerealiseerd, zal enorm zijn. Ideaal, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: