Crypto- en bitcoin nieuws: over El Salvador, Sjoemel En Corruptie en stil gaan leven

(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) Nu El Salvador het goede voorbeeld gegeven heeft, op 7 september  2021… Ook Cuba berichtte, en eerder al, dat het zijn cryptowetgeving ging ´aanpassen´. Op 8 september jl. lag er al een Panamees wetsvoorstel (voor de tweede keer, de eerste maal lukte het niet) ter bespreking om nog veel verder te gaan dan El Salvador! Ook Ethereum en Cardano zouden een plaats krijgen in ´s lands financiën en economie! In Oekraïne worden cryptomunten nu ook als wettelijk erkend. (Leest u hier verder zo u wilt, want dit betreft een langer artikel…)

Sjoemel En Corruptie

De SEC, Securities and Exchange Commission, de firma Sjoemel En Corruptie noem ik ze ook wel binnenshuis. Ik leg uit. Die SEC heeft de handen nog niet genoeg gevuld met de zaak tegen Ripple Labs, Inc. en de munt XRP; daarom beslist zij ook Coinbase, de grootste cryptomakelaar van de VS en beursgenoteerd, ´aan te pakken´. Of liever: te dreigen. Coinbase moet beslist met zijn LEND programma stoppen, of…?! Ja, je moet dat begrijpen. Amerikaanse staatsobligaties, al niet zo erg in trek meer wegens de nationaal lichtjes (!) uit de hand lopende schulden, zien niet graag ook nog eens zoiets komen waarmee je 4 procent rente uitgekeerd krijgt op de USD. Om precies te zijn op de USDC, een stablecoin die de Amerikaanse munt imiteert en volgt in waarde. 

Something is rotten in the state of Denm… the United States

Met die SEC is er al een hele tijd iets dat…niet helemaal klopt zullen we maar zeggen. Intern dan vooral. Zij houdt vol dat de crypto/blockchain wetgeving kristalhelder is, en altijd geweest is, terwijl ze in de praktijk – vraag alle marktparticipanten er maar naar – zo ondoorzichtig is als…als…mijn kristallen bol zeg maar. En dat is allemaal aan het licht gekomen, overduidelijk geworden sinds de onbezonnen, ongegronde, onbegrijpelijke aanklacht tegen Ripple en beide executives, Larsen en Garlinghouse. We schrijven december 2020. Houd u bij het volgende, lieve lezers, vooral in het achterhoofd waaróm de SEC opgericht is. Dat was in 1934 en wel om de (Amerikaanse) consument en belegger te beschermen. Zodat elke beursgang voortaan strikt gecontroleerd zou worden. Een farce zoals de Grote Depressie (die vele oorzaken had hoor) wilde de Amerikaanse overheid voortaan vermijden. 

Twee uitzonderingen

Alles ging hunky dory tot…cryptocurrencies in the spotlight kwamen. In ernst in 2017. De Wetgever, bij monde van die SEC, moest hier beslist de nodige aandacht aan gaan besteden. Echter: de praktijk zou heel anders verlopen. In 2018 en in de loop van 2020 werd er nul, nada aan duidelijke regulering voorzien. Zijn ze daar lui geweest, vadsig, te traag of onwillig? (Of begrijpen ze het concept nog altijd niet?) Nam de Commission e.e.a. toch niet als ernstig of belangrijk genoeg op? Behalve! Behalve dan ETH, ethereum en BTC, bitcoin. Die benoemde de Commission wél. Namelijk als non-securities. Géén effekten. Dus vielen beide munten niet onder de bevoegdheid van de SEC en werden ze als ´wettelijk goedgekeurd´ bestempeld. 

Back to the future/WTF?

Da´s al dat, zou je denken, en de Commission heeft daar vast gegronde redenen voor, voor die kwalificatie. Maar in december 2020, out of the blue, kwam dan de aanklacht tegen Ripple Labs, Inc., en twee topmensen; de stichter en de CEO. De aanklacht luidde: in 2013 kwam XRP op de markt, en dát was dan wél een grove overtreding. Dit aanbod betrof wél een aanbod aan het grote publiek als ´security´. Zo had Ripple de munt dienen te laten registreren. Foutje? Misschien. Maar Ripple, Larsen en Garlinghouse houden vol dat XRP géén security, effekt is. Nooit geweest. Ook in andere landen niet zoals de Verenigde Arabische Emiraten, het VK, Japan, Singapore en net nog in Canada. Waar XRP als ´utility token´ is benoemd. Hmm… 24 Advocaten verdedigen het blockchainbedrijf en de twee executives sinds december 2020. De hele XRP gemeenschap (ook wel the XRP-Army genoemd vanwege de fervente steun) kon er ook niet mee lachen, met de bizarre aanklacht. Hoe luidde de exacte beschuldiging ook al weer? ´Ripple had moeten weten dat XRP een effekt was, in 2013. Heeft de munt met opzet zonder de nodige registratie in de markt gezet´, én, en…´de heren Chris Larsen en Brad Garlinghouse hebben zich op deze manier verrijkt´.

Rijk = slecht

´Verrijkt´; wat klinkt dat pejoratief, nietwaar? Dan zou je ook kunnen zeggen dat Elon Musk in 2013 Tesla aandelen in de markt zette en zich daardoor ´verrijkt´ heeft. Hmm, erg raar, nietwaar? Je zou je kunnen afvragen: met al de oplichting en fraude die er in de cryptomarkt plaatsvindt, jawel hoor; met 11.841 munten en tokens in de markt d.d. maandag 13 september 2020 – waarom zich dan als Commission, instaand voor en opgericht omwille van ´de consument, in het bijzonder de belegger te beschermen´, zich zo vastbijten in iets wat 8 jaar geleden al dan niet plaatsvond? Ook al en vooral: er wás geen adequate wetgeving rond cryptomunten – en die is er vandaag anno 2021 nóg niet! 

Beste lezer, beste lezeres. Hier zit veel, veel meer achter en zoals twee recente artikels die ik eraan wijdde stellen en denk ik bewijzen: dit zaakje stinkt! 

2 september 2021: ´Dubbele pech voor Ripple maar de koers van XRP stijgt/Stank´

11 september 2021: ´De Zaak SEC vs. Ripple Labs, Inc.: waarom Ripple (XRP) eigenlijk al gewonnen heeft!´

Wanneer Ome Joost met pensioen gaat

Het is natuurlijk weer géén financieel advies dat Ome Joost u hierbij geeft, dat begrijpt u. Mogen we niet doen, en iedereen is helemaal zelf verantwoordelijk voor zijn en haar beleggingsportefeuille/wallet. Maar ik ga u wel iets vertellen over wat ik zelf doe, en nastreef. Ome Joost wil namelijk met één klap binnen zijn. Binnen raken. Waarin? Nou ja, ´binnen´ dan in de zin van het lieve bedragje van 1 miljoen euro in eigendom hebben. Ome Joost heeft namelijk zoveel XRP verzameld dat áls de Ripple munt doet dat hij verwacht (hij en nog een slordige paar mijoen bezitters van XRP hoor), Ome Joost die som binnen 4 jaar ten laatste bezit. Ten laatste in 2025 dus. Nudge, nudge, know what I mean, say no more, weet u wel… Enfin, c´est vous qui voyez maar dán ga ik echt met pensioen. Dan ga ik stil leven (of behoorlijk ´luid´, know what I mean, nudge nudge?)

We vernoemen het laatste nieuws over crypto & blockchain nu ff staccato:

Authenticiteit = Echtheid van oorsprong

Om de authenticiteit van zijn producten te waarborgen zal de fabrikant van Zwitserse luxe uurwerken Max Finkel Moment ze allemaal in de blockchain zetten. Zo hoort het en te zijner tijd zal álles wat je kunt zien en vastpakken (inclusief aandelen, obligaties, vastgoed, edelmetaal en misschien zelfs de grootste financiële markt ter wereld, die van de derivaten, afgeleide financiële producten) in of op de blockchain raken. Het verschijnsel heet Tokenization en die beweging is al flink gestart trouwens…

Geld als water – ´t komt ook uit de lucht vallen

Een nieuw opgerichte firma of fonds, 10T Holdings, heeft 750 miljoen dollar verzameld om in crypto te beleggen. Achter 10T Holdings staat de Britse miljardair en hefboomfonds manager Alan Howard. 80 Procent van dat bedrag is reeds geïnvesteerd. Hoe makkelijk komen de miljoenen, tientallen, honderden miljoenen in ´t cryptobeleggen toch aanwaaien, of als water uit de lucht vallen, is u dat ook opgevallen, beste lezer, beste lezeres? Een omen van wat nog komen gaat? Sommige beleggers zijn ook al aan het uitkijken naar de volgende halvening, in 2024, naargelang de bron in januari of maart, en wat daarna komen zal of kan… Al lijken ze het er wel over eens dat we, ze, eerst doorheen een flinke berenmarkt moeten. De eerste twee jaar na een halvening zijn immers historisch de beste om in de markt te zitten, terwijl de laatste twee jaar altijd lager tot veel lager gegaan wordt. Voor zover de geschiedenis, het verleden, een leidraad is natuurlijk. Maar persoonlijk denk ik (wie ben ik?) dat ´t vanaf hoogstens nog een paar maanden flink bergaf zal gaan met bitcoin et al. Dat zou stroken met de geschiedenis van BTC, de grootste munt en nog meestal de gids of voortrekker. Zie ook het Stock-To-Flow Bitcoin Model van PlanB. Nog nooit tegengesproken sinds 2009, al wordt het nog handenwringen of bitcoin nog die voorspelde $100.000 gaat halen in 2021…

Tradingview

Blockfinest

Down Under

Meer en meer particulieren en professionele handelaars ondervinden tegenwerking van plaatselijke banken, gewoon al om een rekening er aan te houden en te kunnen in crypto handelen. Dit dan in Australië. Behoorlijk vreemd, deze duidelijke afkeer vanwege traditionele banken om handel in crypto toe te laten. Vreemd? Nou ja, niet echt, want ´t is als het Paard van Troje binnenlaten hoor. Voor je ´t weet worden banken obsoleet! (Onvermijdelijk, maar je kunt ze niet verwijten hun comfortabele lederen bureaustoel en gelambriseerde kantoor op te geven zonder slag of stoot, wat u?)

Uit de Bol

John Bollinger, jawel, van de technische analyse genaamd de Bollinger Bands uit de jaren ´80, wereldberoemd in middens van beleggers, investeerders, traders, is positief over…crypto! Jawel, temidden ook van de Fear & Greed (Index) die behoorlijk veel fear, angst weergeeft in de markt… Oh oh oh wat is die teruggevallen van de extreme greed, hebzucht van nog maar een week geleden…? Ook een omen, dunkt ons…

Als een raket and then some…

Net als Standard Chartered, een internationale bankengroep met hoofdkantoor in het VK, enorm bullish is, maar dan op de tweede grootste cryptomunt, en dat is ETH, ether, ethererum. Een jaar geleden nog te koop voor $1000 dollar, en dat leek al behoorlijk véél. Vandaag $3.500 en als we Standard mogen geloven wordt dat – slik – $26.000 tot $35.000 op de lange termijn…! Oh, en zijn ze dan niet bullish op bitcoin of…? Toch, toch, een mooie $100.000 nog dit jaar of begin 2022. Nou daar teken ik alvast voor, wat u? Maar ik had dit ook nog graag op papiér; ondertekend, met een certificaat van echtheid dan, in de blockchain misschien? …Veel dank alvast!

Niks voor niks

Mastercard koopt CipherTrace, een blockchain firma die de handel en wandel van crypto traceert. Doen ze ook niet voor niks, vast…

It´s all ´bout the money

En nú weten we waarom het IMF, en de Wereldbank, en zovele andere internationale instellingen met meest Amerikaanse invloed, zo´n opponenten waren en zijn van de monetaire (r)evolutie in El Salvador. ´t Is niet alleen omwille van minder of straks geen invloed meer, politiek en financieel-economisch te genieten over het midden-Amerikaanse land. Het gaat ook om de centjes, de dollartjes in deze. (Ach, gaat het daar per slot niet áltijd om…) ´El Salvador’s new bitcoin wallets could cost Western Union and similar companies $400 million a year´.

De markt ondertussen…

De totale marktkapitalisatie, van alle 11.841 munten en tokens (jawel!) tezamen, vergeleken met woensdag jl., 8 september 2021, bedraagt vandaag 2,066 trillion – biljoen – dollar (was 2,075 trillion.) 8 September was immers de laatste dag dat u van ons hoorde, want collega Harm moest het wegens omstandigheden afgelopen weekend laten afweten. Onze excuses daarvoor!

BTC noteert aan 44.674 dollar (was 45.932 dollar). 

De bitcoin dominantie is momenteel 40,68 procent (was 41,63 procent).  

Binnen twee dagen – op woensdag 15 september a.s. – is de Cryptonieuwsbrief weer bij u terug met meer crypto/blockchain nieuws.  Ik hoop dat we vlug weer dagelijks bij u kunnen komen – zou u dat leuk vinden? Ondergetekende in ieder geval wel. Love you! Greetz, Joost Bitcoin

4 reacties

  1. Als de Verenigde Staten zou zien wat de Verenigde Staten in de Verenigde Staten aan het doen is, dan zou de Verenigde Staten de Verenigde Staten binnenvallen om de Verenigde Staten te bevrijden. Kwestie van tijd. Yep.

  2. Als de Verenigde Staten zou zien wat de Verenigde Staten in de Verenigde Staten aan het doen is, dan zou de Verenigde Staten de Verenigde Staten binnenvallen om de Verenigde Staten te bevrijden van de tirannie van de Verenigde Staten. Kwestie van tijd. Yep.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.