Ik hoef je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat crypto een populaire belegging is geworden. Moet je er zelf in gaan investeren omdat het populair is? Neen, natuurlijk niet! Maar het is én blijft wel een sector waar veel potentieel in zit.

Daarom zal ik je in dit artikel uitleggen hoe jij ook jouw eerste cryptomunten kunt kopen. Bovendien zal ik je enkele tips meegeven, zodat je goed weet waar je op moet lettten. Daarnaast zal ik het ook nog hebben over het bewaren van crypto, want ook dat is een cruciaal onderdeel. 

Een broker vinden

Wie crypto wil gaan kopen, zal eerst op zoek moeten naar een crypto broker. Net als bij aandelen, is dit een partij die het handelen in deze munten mogelijk maakt. Een broker beschikt over een eigen platform, ook wel de exchange genoemd, waarop je crypto kunt aankopen.

Een goede broker vinden is alleen niet altijd even makkelijk. Bij het zoeken naar een geschikte broker, zijn er 3 zaken waar je goed moet op letten.

Ten eerste moet je kijken naar het platform. Het is belangrijk dat jouw toekomstige crypto broker beschikt over een uitgebreid en functioneel platform. Over het algemeen geldt, dat grotere brokers ook beschikken over een uitgebreid platform. Bovendien kan je ook niet op elk platform de koers van alle munten terugvinden. De Ethereum koers zal je bijvoorbeeld op de meeste plaatsen wel vinden, maar de Ripple koers niet altijd. Ripple is namelijk net iets minder populair.

Een tweede element, dat misschien nog veel belangrijker is, is de betrouwbaarheid van de aanbieder. Ga nooit in zee met één of andere onbetrouwbare partij die je snelle rijkdom belooft. Wees altijd kritisch ten opzichte van wat je leest en ziet. Zijn er veel negatieve reviews te vinden over een broker? Ga er dan zeker niet mee verder.


Ten derde zijn ook de transactiekosten van belang. Elke broker kiest zelf hoeveel hij zijn klanten aanrekent. Deze tarieven moeten wel steeds vermeld worden, zodat je weet waaraan je begint. Probeer een goede broker te vinden, die ook nog eens lage tarieven hanteert. Zo blijft er meer rendement over voor jou.

Crypto bewaren

Heb je cryptomunten gekocht? Dan moet je ze nu ook gaan bewaren. Soms is het mogelijk om jouw munten gewoon bij de broker te laten staan. Alleen is dit niet altijd even veilig. Een account kan namelijk vrij makkelijk gehackt worden, of een datalek zou ervoor kunnen zorgen dat jouw gegevens gewoon voor het rapen liggen.

Daarom is het belangrijk dat je jouw crypto gaat bewaren in een wallet. Ook hier kunnen we weer een opsplitsing maken tussen verschillende mogelijkheden. In feite zijn er twee soorten wallets. Hardware wallets en software wallets.

Wat is het verschil tussen hardware- en software wallet?

Wel, zoals de naam al doet vermoeden, is een hardware wallet een fysiek apparaat. Het ziet er een beetje uit als een USB stick, maar het is veel beveiligder dan dat. Wie munten bewaart op een hardware wallet, kan deze dus overal mee naartoe nemen. De wallet zelf bewaar je dan best op een veilige plaats. Zorg er bovendien voor dat je jouw wachtwoord nooit vergeet. Anders zal je de munten nooit kunnen recupereren.

Een software wallet daarentegen is niet fysiek waarneembaar. Het is een soort online kluis, waar je al jouw cryptomunten in kunt bewaren. Aangezien alles online verloopt, kan je overal ter wereld meteen over je cryptomunten beschikken.

Beide soorten wallets hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo heb je bij een software wallet het voordeel dat je ze nooit kunt verliezen. Aan de andere kant, is een hardware wallet wel nog een stuk veiliger. Welk type van wallet je neemt, hangt enkel en alleen af van je eigen preferenties. 

Daarnaast kan misschien ook het belegde bedrag een rol gaan spelen bij de keuze van je wallet. Een hardware wallet kan je namelijk alleen betalend aankopen. Kwalitatieve wallets kosten al snel tussen de 50 en 100 euro. Het zou dus maar een beetje stom zijn om voor een investering van 20 euro een hardware wallet aan te schaffen. Wil je er echter serieus voor gaan en voornamelijk investeren voor de lange termijn? Dan is een hardware wallet waarschijnlijk wel geschikt voor jou.

Denk erom, beleggen brengt altijd een risico met zich mee en je kunt je hele inleg kwijtraken. Dit artikel bevat helemaal geen beleggingsadvies, maar is geschreven om je te tonen hoe ik het persoonlijk zou doen. Denk steeds voor jezelf na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: