Cryptobeleggen in de praktijk: Verdeel en heers!

Trader R. kennen we ondertussen ook op Biflatie.nl, toch? (´Trading Up. De crypto Wheeler Dealer´). Want hij verblijdt ons af en toe met een inzicht in zijn verschillende crypto trading strategieën. En hoe! Met klinkende resultaten die het laatje doen rinkelen, zo horen we toch. 61 Procent winst, 100 procent winst et al. – het kan weer niet op! Hoe doet-ie het toch, deze Biflatie-lezer-crypto-trader-correspondent-wheeler-dealer R.? Wel, zo bijvoorbeeld:´Het zijn inmiddels mooie tijden met mooie resultaten, na het dipje van september,. Maar mij hoor je helemaal niet kan klagen. Ik heb kansen gegrepen, en kansen gemist, maar dat is “all part of the game”. In september natuurlijk even een flinke totaal onverwachte dip, maar de eerste week van oktober was “vuurwerK” zodat ik weer bijna op de oude top van 100% rendement zit. Q3 had ik afgesloten met 61% rendement, dus zo snel kan het gaan. Hopelijk blijft het zo oook nog even doorgaan :-)´

Verdeel en heers

Jaren geleden leefde er eens een hele sluwe koning. Maar het land was ernstig verzwakt en werd van alle kanten aangevallen. Eigenlijk was het maar een heel armlastig landje…Toch wist deze koning er in te slagen om het tij te doen keren.

De tactiek die Flipje (nee niet die Flipje van de Betuwe, maar Philippus II van Macedonië) daarbij toepaste wordt ook wel “verdeel en heers” genoemd.

Philippus zou deze tactiek van verdeel en heers hebben toegepast tegen de Griekse stadstaten. Het bracht hem in ieder geval grote rijkdom en ook beschikte hij op het hoogtepunt van zijn macht over één van de grootste legers van de wereld.

Hoe interessant ook, maar hier stopt de geschiedenisles. De doorsnee lezer c.q. belegger zal ook niet geïnteresseerd zijn in macht en het hebben van een groot leger. Maar hopen we stiekem niet allemaal op grote rijkdom en aanzien? En wie droomt er niet over wat hij (of zij natuurlijk) allemaal wel niet kan gaan doen wanneer eindelijk die langverwachte grote klapper komt?

Laat ik u weer even mee nemen in mijn manier van beleggen waarin ik deze verdeel en heers tactiek verder uitleg. Met weinig tot niets beginnen, en dan een mooi kapitaal opbouwen!

Allereerst is iedereen het er wel over eens dat het niet verstandig is om al je geld op één muntje in te zetten. Je kan nog zoveel onderzoek gedaan hebben en het muntje gekozen hebben met de meeste kans op succes, maar garanties heb je niet!!! Veel mensen hebben dan wel een kristallen bol (bij mij thuis hangt er ééntje aan het plafond :-), maar niemand kan daarmee de toekomst voorspellen. Kortom hoog risico bij een hoog rendement. Het is daarom verstandiger om je geld te verdelen of te spreiden. We accepteren dan een minder hoog rendement maar dat dan wel met minder risico. Althans dat is de basisgedachte…

Dan is de volgende vraag: in hoeveel verschillende muntjes gaan we investeren? Nu heb ik vooral ervaring in het beleggen in aandelen. En daar was het advies van een bekend expert om tussen de dertig tot veertig verschillende aandelen in je portefeuille op te nemen. Dit moest je dan verdelen over verschillende branches en verschillende landen. Dit om een zo groot mogelijke diversiteit te krijgen met bijbehorend laag risico, maar toch een leuk rendement. Dus neem bijv. een bank in Nederland (ING) en een autofabrikant in de VS (Tesla), etc, etc. Nu zullen de meeste mensen wel een goed gevoel hebben om de (gewenste) diversiteit aan te brengen als het om aandelen gaat. Maar bij onze muntjes vind ik dat persoonlijk toch een stuk moeilijker

Als je van dieren houd dan kun je bijv. DOGE (hond), SHIB (hond), NYAN (kat), PANDA (reuzenpanda), BADGER (das), of TFL (dolfijn) in je portefeuille opnemen. Wie weet wordt je daar wel heel rijk en gelukkig van. Vanwege de diversiteit heb ik dan maar één dier genomen (DOGE), en dan nog zeven hele andere muntjes.

Kijk ik naar de mannen die achter het Crypto Index Fonds zitten dan zie ik dat zij een index volgen in de dertig grootste crypto-assets volgens marktkapitalisatie. En dat stellen ze dan iedere twee maanden bij. Dit is hoe zij het zelf formuleren. Zij maken er geen geheim van wat de samenstelling is van hun fonds, dus ik geef dan ook geen vertrouwelijke informatie bloot wanneer ik meld dat hun top acht (momenteel!) bestaat uit: ETH, BTC, ADA, SOL, DOGE, DOT, UNI, en LINK. Deze acht samen vormen dan bijna 75% van de index. De laatste plaats in de index wordt ingenomen door MKR met slechts 0,6% (Nooit van gehoord…..). Hoe ze dat dan precies doen, dat is dan natuurlijk wel hun geheim dan wel hun expertise, en daar heb ik dan verder geen inzicht in. Ze doen het zeker niet slecht, want had ik mijn geld aan hen gegeven dan zou ik nu (30 september 2021) een rendement hebben gehad van 33%.

Had ik zelf alles op één paard ingezet (BTC) dan had ik een rendement van 22% gehad.

Ook geen slecht resultaat als je nagaat dat ikzelf pas 8 maanden actief ben als muntenverzamelaar. Maar het laat zien dat verdelen beter is dan alles op één muntje inzetten!

De 7 dwergen. Reuzen.

Ik heb nu inmiddels acht verschillende munten in mijn collectie. Dat vind ik persoonlijk genoeg. Dat kan ik dan allemaal nog makkelijk overzien. En zo af toe wordt er wel eens eentje ingeruild voor een ander. Met meer muntjes ga ik mijn geld teveel versnipperen. En ik vind dat ik hiermee de beste afweging heb tussen verwacht rendement en risico.

“Welke muntjes ik dan zelf heb?” Wilt u dan wellicht weten. Geen advies natuurlijk hoor maar op dit moment zijn het: ADA, BCH, BTC, DOGE, ETH, LINK, SOL, en XRP. Maar eerder had ik bijv. ook COMP, DOT, ENJ, SUSHI, RVN, TRON. En heb ik muntjes als AVAX, FTM, MATIC, SHIB, QNT, en VET overwogen. Zegt u het maar, u mag zelf kiezen!

Ik ben klein begonnen, want ik was erg argwanend. Dat was op basis van eerdere ervaringen, en veel nieuws over malafide brokers en exchanges. Die zijn er helaas ook! Zelf was ik in begin 2020 in zee gegaan met wat later een duister Cypers bedrijf bleek te zijn. Ik had een klein bedrag (gelukkig slechts 500 Euro) gestort en wilde lekker zelf beginnen met beleggen in cryptoos. Bij het aanmelden werd ik nog netjes telefonisch geholpen. Maar toen begon de ellende. Ze belden me eigenlijk meteen al weer op om me te “helpen”. Of ik hen maar even toegang wilde geven tot mijn PC zodat ze me beter van dienst konden zijn (“hang op, klik weg, bel uw bank” dacht ik bij mezelf). Ook bood de beste man aan om mij te helpen met mijn eerste beleggingen, door dat voor mij te doen…Besloten om dit direct te stoppen, en mijn geld terug te vragen. Ik had al wel gelezen dat wanneer je niet had gehandeld dat je dan 50 Euro administratie kosten moest betalen. Maar ik had die 500 Euro eigenlijk al helemaal afgeschreven. Ik was toch nog een beetje blij dat ik na geruime tijd toch nog 450 Euro terug kreeg.

Later werd ik door een andere instantie gebeld om bewijs aan te leveren van deze handelingen die dus echt niet mogen van vrouwe Justitia. Helaas waren veel andere mensen wel (vaak heel veel) geld kwijt geraakt aan deze schurken…en ik hoop dat ze, met wat nu nog steeds (?) een slepende rechtszaak is, nog wat van hun geld terug zullen zien, maar ik ben er bang voor

Maar laat ik weer terug gaan naar het begin van dit jaar: voorzichtig begonnen met een kleine inleg van 500 Euro bij de, naar hun eigen zeggen, grootste exchange van Nederland.

Dat was een hele verademing! Transparant, duidelijk, en vooral heel makkelijk om van alles te kopen en te verkopen. Ook geld storten en opnemen (!) gaat razendsnel.

Dus begonnen met 500 Euro in ETH (iedereen zij toen dat dat de toekomst had en nog heeft).

Besloten om meer in te leggen, en nog wat in ETH gestopt en een tweede muntje BTC (The mother of all coins: hoeft geen nadere uitleg denk ik zo) erbij genomen, want ik wilde natuurlijk niet op één paard wedden! Ik wilde “verdelen” (spreiden) en “heersen” (verdienen)!

Dat ging zo lekker en smaakte naar meer, zodat ik nog meer investeerde, en ADA en RVN erbij kocht.

Zo groeide mijn muntenverzameling toch best wel lekker!

“Waarom nu speciaal die muntjes?” zal u volgende vraag zijn. Wel, en dat is dan gebaseerd op veel lezen en vergelijken. Wanneer veel analisten één en hetzelfde muntje aanprijzen, dan ga ik me daar verder in verdiepen.

Een muntje waar ik veel mee heb verdiend is RVN

Daarover las ik o.a.

De naam Ravencoin komt van de serie Game of Thrones. Het is een verwijzing naar de boodschappers van Westeros, de raven. Wist u dat? Vond u dat ook zo’n goede serie?

Dit vond ik zo grappig dat ik dit muntje in mijn collectie moest hebben. Ook vond ik het logo erg mooi… Als jochie had ik ook postzegels verzameld en toen had ik voor Indonesië gekozen, omdat die naar mijn mening de mooiste postzegels hadden. Maar dat is weer een ander verhaal…

In mijn archief zie ik nog dat ik RVN gekocht had voor 0.084 en uiteindelijk weer verkocht had voor 0,145. Dat was toch niet helemaal verkeerd gegaan, louter afgaande op een leuk verhaal en een mooi logo. Nu is RVN echter flink weggezakt tot 0,092. Dus ik was net op tijd weer uitgestapt.

Abracadabra: ADA CARDANO!

ADA is al lange tijd één van mijn topmuntjes. Daarover las ik onlangs nog:

Countries in Africa have always been early adopters when it comes to financial technology. Emerging tech has been at the forefront of major solutions across the continent. Most recently, IOHK announced its major projects as part of what it says is the biggest blockchain deal in history. IOHK has partnered with the Ethiopian government to transform the education system using their smart contract platform Cardano.

Voor mij reden genoeg om goed in dit muntje te blijven investeren.

Ik denk dat iedereen zo zijn of haar favoriete muntje heeft, en voor mij is dat dus ADA.

Bij het opmaken van mijn cijfers voor Q3 20212 zag ik dat ik een, in mijn ogen, fraai rendement heb behaald van 61% om precies te zijn. En een kwart daarvan komt op het conto van ADA!

“Goed, je hebt nu dus acht muntjes, en wat doe je daar dan verder mee?” wilt u dan uiteindelijk nog van mij weten. De vooruitzichten voor Q4 zijn momenteel zo dat veel muntjes zomaar ineens kunnen uitbreken. Ik ga dus niet meer, zoals ik eerder vaak deed “ruilen”. Ik heb veel vertrouwen in wat ik nu heb, en anders wordt het meer gokken, en van gokken wordt je arm zei mijn wijze oma vroeger tegen mij.

Nee, ik blijf deze acht muntjes vast houden, HODL-en dus, en ga eens kijken wat er dit laatste kwartaal gaat gebeuren. Er wordt vuurwerk verwacht!

Maar ik heb wel iets bedacht, want helemaal passief kan ik toch niet blijven weet ik van mezelf. Daar zal ik u een volgende keer over berichten. Wel kan ik u alvast verklappen dat ik daarbij een concept ga gebruiken dat in principe niet echt nieuw of vernieuwend is. Maar ik heb het dan weer net in een iets andere vorm gegoten, en daarbij maak ik dan gebruik van de door mij bedachte (virtuele) cyclocoin machine! Wordt vervolgd!!!

R.

 

Eén reactie

  1. Misschien een aardige tip voor de lezers: ook crypto’s zijn onder te verdelen. Voorbeelden: digitaal goud, smart contracts, interbancair verkeer, privacy coins, etc.
    Bij spreiden zou het aardig kunnen zijn tenminste over deze categorieën te spreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: