Cryptocurrency: is het geld, zijn het effecten of zijn het munten?

Als het kind maar een naam heeft. Wanneer we met z’n allen afspreken dat bitcoin en altcoins betaalmiddelen zijn. Wanneer we ze uitwisselen onderling tegen goederen en diensten dan heet dat betalen. Dus is het geld? Of noem het voor ons part een ruilmiddel. Daarin verschilt bijvoorbeeld bitcoin in niets van een Britse pond, een Japanse Yen of een Amerikaanse dollar. We nemen allemaal aan dat we ermee kunnen betalen. Deze kunnen ruilen voor goederen en diensten. Toch blijkt de naamgeving voor wetgevers van groot belang.

What’s in a name?

‘Bitcoin (BTC) friendly Czech crypto-anarchist movement Paralelní Polis has received a warning from the country’s central bank for issuing its own coins.’ Aldus Cointelegraph.com. De Tsjechische nationale bank (CNB) zegt een ‘monopolie’ te hebben op het gebruik van de term ‘coins’. Zo is het de genoemde beweging verboden een herdenkingsmunt uit te brengen in zilver. ‘“Czech National Bank sent us an official threat that if we continue to use the word ‘Mince’ (‘Coin’) on our site, we will be fined. The bank claims to have a #Monopoly on the word,” the Twitter post reads.’ De beweging staat gekend als pro bitcoin in het land, en dat zint de overheid duidelijk niet. Eén munt (die geen munt genoemd mag worden) zou een waarde krijgen van 0.01 BTC ($92). Wordt het straks ook verboden om een bitcoin een munt te noemen?

Wat zegt welke wet en waar

In het VK beslist de tax autoriteit op 3 november 2019 dat bitcoin et al. geen securities zijn noch een currency. Geen effecten en ook geen geld. ‘Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) states that it generally does not consider cryptocurrencies such as bitcoin to be either currency or “stock or marketable securities,” which largely exempts these cryptocurrencies from stamp taxes. However, tokens used in debt transactions are still subject to stamp taxes, according to the guidance.’ Een bedrijf als Ripple is al twee jaar aan het wachten of haar munt, XRP, nu een security genoemd moet worden of niet. Want dan gelden heel andere wettelijke regels waaraan het zal moeten voldoen.

Crypto rules!

We keren terug naar onze inleiding. Terwijl overheden de wereld der digitale munten en blockchain technologie nog steeds onder de loep nemen, ‘we move on’. De trein met aan boord deze revolutionaire technologie en dit nieuwe geld dendert gewoon voort. Die hele wereld rond. Wie wil en kan stapt aan boord. De achterblijvers, tja, ze heten niet voor niets ‘de achterblijvers’. En wanneer Argentinië nu besluit dat er geen bitcoin meer gekocht mag worden met kredietkaarten, het zal de cryptogemeenschap worst wezen. In plaats van de strijd aan te gaan met crypto, is dit misschien wel het laatste redmiddel voor een economie die ten onder gaat aan inflatie. Zie ook Zimbabwe. De cryptogemeenschap vindt altijd een uitweg. Wij betalen, of voor ons part: wij ruilen. En: ‘we’ move on. Crypto rules!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.