‘Cryptomarkt is zoals de Nasdaq in 1974’

0

Het is een opmerkelijke uitspraak van Teeka Tiwari, uitgever van o.m. Palm Beach Confidential, een Amerikaanse beleggers-adviesbrief. Hieronder hoort en ziet u hem aan het woord over beleggen in cryptomunten.

Beurscrash

De beurscrash van 1973-1974 was een van de ergste in de moderne geschiedenis. De economie wereldwijd was al enkele jaren in recessie. Met het Nixon effect, de oliecrisis, het Bretton Woods systeem dat instuikte en de dollar gedevalueerd. Hoog tijd om in de cryptomarkt te beleggen dus, zegt Tiwari. Roekeloos of net uiterst intelligent? Want de Nasdaq index ging wel maal 133 van 1974 tot 2018…

CC0 Creative Commons Pixabay

2 redenen om bitcoin te kopen

Tiwari ziet twee directe redenen om vandaag (opnieuw) in bitcoin te stappen.  Hoewel ze voor de hand liggen, achteraf gezien, zijn ze toch opmerkelijk qua observatie. Ten eerste is BTC ‘de reservemunt van de cryptowereld.’ Dat klopt. Je moet bitcoin kopen om de meeste altcoins te kunnen aanschaffen. In die zin zegt hij dat bitcoin is als de dollar, voorlopig toch nog de reservemunt van de wereld. Waar je overal mee terecht kunt, zowat alles ter wereld kunt kopen. (Er zijn zelfs commentaren en voorspellingen die stellen dat de dagen van die dollar geteld zijn. Dat bit- of een van de altcoins, zoals bijvoorbeeld Chainlink en Vechain wel eens écht de nieuwe wereld-reservemunt kunnen worden, vroeg of laat.) Je merkt ook aan het feit dat ‘the first crypto-trading products that Wall Street is embracing are all bitcoin-based.’ Het is de eerste munt die ‘iedereen’ kent en de eerste die iedereen noemt. De meest populaire met de helft van de marktkapitalisatie van alle cryptomunten. Degene waarmee ‘de crypto revolutie’ startte ook. De eerste munt die zal profiteren van een nieuwe opleving van de ganse markt.

Tip:De beste Exchanges voor Bitcoin kopen zijn Bitvavo en Binance, op Binance heb je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid tot crypto staken.

The Lightning Network

De tweede reden om BTC te kopen is de komst van het Lightning Network. Er zijn duizenden bitcointransacties per dag en deze maken de blockchain traag. Die traagheid of ability to scale, is een van de problemen rond de munt die nog moesten opgelost worden. Tiwari vergelijkt de komst van dit nieuwe netwerk met de overgang van paard&kar naar een supersportwagen als de Bugatti Veyron. Supersnel dus. De kost van een transactie zal ook dalen van gemiddeld een dollar naar een miljoenste van een penny. Het is het oude technologische axioma, stelt deze uitgever. Maak iets populair (nog) sneller en goedkoper en de acceptatie door de markt schiet omhoog. Houdt hierom goed de bitcoin koers verwachting in de gaten.

Feiten & cryptomarkt 2019

Je zou kunnen zeggen: uitgevers als hij hebben er alle belang bij dat u (in crypto) gaat beleggen, of opnieuw instappen. De nieuwsbrief die hij runt kost 5000 dollar per jaar, dus… Maar dat de Nasdaq temidden van een zeer woelige periode uit haar as verrees om vervolgens een decennialange stijging aan te vatten, klopt. Nog een feit is dat hij recent aanwezig was op een private event gehost door Mike Novogratz. Daar doet hij een neutrale vaststelling, nog een feit. Meer dan 1700 mensen woonden de conferentie bij. Dat is een immens aantal voor een markt die net zowat gehalveerd is. (Afhankelijk vanaf welk begintijdstip genomen.) Er waren geldbeheerders aanwezig en managers van hefboomfondsen en andere grote partijen. Durfkapitalisten en grote privé investeerders. Jonge mensen ook, crypto ondernemers. Waar in 2017 377 blockchain deals werden afgesloten, zijn dat er tot zover in 2018 reeds 870. Het duidt alles op aanzienlijke interesse, wat je niet zou verwachten wanneer je de media erop nakijkt. Waar toch veel pessimisme heerst. De nadruk steeds nog vaak op de enorme daling van de cryptomarkt sinds december 2017. Maar is het glas halfleeg of…halfvol?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.