Cryptomarkt wacht belangrijke beslissing op 21 mei 2019

2

Op die datum zal de Amerikaanse beurscommissie SEC beslissen over de exchange-traded fund (ETF) aanvraag vanwege VanEck/SolidX. Zo’n ETF, in dit geval voor bitcoin (BTC), is een tracker die de koers volgt. Er waren in het verleden al tal van dergelijke aanvragen. Die steeds werden afgekeurd, of waarover de beslissing is uitgesteld. De cryptomarkt hoopt zoals steeds op een goedkeuring. Want die zou de bitcoin koers weer een flinke push omhoog moeten geven. Institutionelen zouden al zeker grote klanten worden. Maar ook omdat bij een ETF de onderliggende waarde gekocht moet worden, door de managers van het fonds. Vooraleer het instrument uitgegeven kan worden. Het wordt een spannende dag voor de cryptomarkt!

Drie scenario’s

Het lijkt op een open deur intrappen maar er zijn inderdaad drie mogelijkheden. De waarschijnlijkste is dan: opnieuw uitstellen. Het jawoord in deze zou een primeur zijn. De deur ook openen voor andere ETF aanvragen, denk aan ethereum, ripple, enzovoort. Na alle hordes die bitcoin reeds genomen heeft in zijn tienjarig bestaan? Zou je dan niet denken: een instrument meer of minder, met tal van mogelijkheden reeds om in BTC te investeren? Toch hecht de cryptomarkt hier erg veel belang aan. Een afkeuring zou de koers van bitcoin (en de meeste altcoins) terug een heel stuk naar beneden zetten. En dit na de (meer dan) verdubbeling in koers van de laatste maanden.

Extreme effecten

In de koers van BTC (schommelend rond 8000 dollar tegenwaarde op 20 mei 2019) en de belangrijkste altcoins zit alvast géén goedkeuring ingebakken. Van een echte ontgoocheling kan dus in theorie weinig sprake zijn. Toch zullen we in het slechtste geval een redelijk negatief effect op de koersen zien. O. i. zijn dat dan eerder koopmomenten, eens de markt stabiliseert na een eventuele terugval. ‘However, it is important to keep in mind that markets are less dependent on a Bitcoin ETF than they were beforehand. After several hours or days, we may be back to business.’ Een goedkeuring daarentegen zou dan de cryptomunten hoogstwaarschijnlijk in vuur en vlam zetten. FOMO zou weer naar boven komen en dit big time! Een opstoot naar het psychologische niveau van 10.000 dollar tegenwaarde zit dan zeker in de kaarten.

Invloed van ‘Crypto Mom’

SEC commissaris Hester Peirce zal op die 21ste mei een toespraak houden voor de Commissie. Zij is uitgesproken pro bitcoin en cryptomunten, vandaar haar bijnaam. Misschien heeft zij haar invloed wel aangewend ten goede, voor een positieve beslissing? Het wordt in ieder geval spannend. Tientallen miljoenen cryptohouders zullen wel gekluisterd voor hun schermen zitten…

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.