(uit: Cryptonieuwsbrief.nl) De belangrijkste mijners van crypto – meest bitcoin – in China staken hun business wegens de grote onzekerheid die de Chinese overheid heeft gecreëerd. De vijandigheid zelfs zeg maar, en u als lezer van de Cryptonieuwsbrief weet waarom. Niet alleen vanwege het extra stroomverbruik dat cryptomijnen vergt (even veel of even weinig als Noorwegen)… Niet alleen omdat er ook fraude en oplichting plaatsvindt d.m.v. digitale munten en de Chinese bevolking dringend moet beschermd worden… Maar vooral omdat bitcoin de komst van de digitale yuan in de weg zit. Die zal de overheid toelaten om letterlijk álle geldstromen te beheersen en controleren, de natte droom van elke dictatuur. Cryptomijner HashCow breidt alvast niet meer uit. BTC.TOP, een cryptomining pool, houdt ermee op. ´Cryptocurrency exchange Huobi on Monday suspended both crypto-mining and trading services to mainland Chinese clients, adding it will instead focus on overseas businesses

Bodem binnen?

´Stocks of Hong-Kong-Listed Companies of Huobi and OKEX Crash After Suspending Crypto Services´. Een cryptomijner business verhuizen gaat niet van dag op dag. Het zijn dan gigantische warenhuizen vol met gesofisticeerde en dure apparatuur. Maar toch is dat wat zal gebeuren; vooreerst richting Noord-Amerika en Canada. Ja, ja, het zou best wel eens kunnen dat op een mooie dag als vandaag, de ommekeer wordt ingezet. Dat de bodem in de cryptomarkt al binnen is. Geen beleggingsadvies! Mogen we niet geven! Just my 2 Satoshi´s opinion! Maar kom, leest u verder zo u wilt, beste lezer, beste lezeres…

Controversieel, elitair en discriminerend

Dat er afgelopen weekend nog een serieuze verkoopgolf heerste in de cryptomarkt, is dan ook geen wonder. Vrijdag 22 mei jl. kwam er dan nog bericht uit Hongkong, waar een controversieel wetsvoorstel op tafel ligt. Alleen zij die minstens 8 miljoen Hongkong dollars op hun rekening hebben (1 miljoen dollar, 840.000 euro) zouden nog in crypto mogen beleggen, handelen! Een begrip als ´geaccrediteerd belegger´ is ook overal elders bekend hoor. Bepaalde zogenaamde hoog-risicobeleggingen zijn ook in ons Westen alleen maar toegankelijk voor rijkere beleggers. In de VS is enkele maanden geleden de definitie van het begrip herzien, zijn de voorwaarden van geaccrediteerd zijn versoepeld om méér beleggers toe te laten in de aandelennarkt te participeren; the show on Wall Street must go on, u begrijpt… Maar dit voorstel is wel zeer extreem, beoogt net het tegengestelde, en zou in Hongkong 93 procent van alle marktparticipanten uitsluiten.

Dreigen volstaat

De retail investor, kleine belegger en trader zou volledig uitgesloten worden van in cryptocurrencies beleggen. Al vinden tech-savvy beleggers, zij die goed met technologie weten om te gaan, altijd wel een uitweg hoor. Het is in de praktijk zeer moeilijk ook dit deel der beleggers cryptobeleggen te ontzeggen. Maar het zijn vooral ook psychologische klappen die de cryptomarkt als geheel krijgt te verduren. Vanwege de Chinese overheid (die het meest ook in Hongkong voor het zeggen heeft, ondanks hevige weerstand van de meerderheid der burgers aldaar). Die, let op, nog geen enkele mijn effectief gesloten heeft! Het is tot noch toe ´slechts´ verhinderen zaken te doen, meedelen de mijners ´zeer streng te zullen monitoren´ etc. En dit volstaat al om de bitcoin koers te halveren, een bitcoin die dan zowat alle andere munten met zich mee naar beneden trekt en forser nog ook. 1 Trillion, biljoen dollar is in de afgelopen weken verloren gegaan aan waarde! Van 2,5 trillion naar 1,5 trillion dollar vandaag.

Op zoek naar evenwicht

Verkoopgolven, waarop herstelbewegingen volgen – dit zal blijven duren tot de cryptomarkt een zeker evenwicht tussen verkopers en kopers vindt. Die kunnen en zullen hevig en overwacht zijn, en alleen wie aan de juiste kant van de trade zit kan er flink aan verdienen. Voor de anderen blijft er maar over: alle cryptobezit verkopen en helemaal uit de markt gaan. Of hodlen; hebben gekocht in het verleden of op een of ander ´dieptepunt´van een koers, en vasthouden tot er beterschap komt.

Uit crypto…

Greenpeace stopt met het aannemen van donaties in bitcoin. Alles en iedereen die met milieu, klimaat en zo meer te maken heeft zal dit wellicht beginnen doen; tja, het zit er goed in hoor, in de hoofden, dat elektriciteitsverbruik…

…en in crypto

Een Schotse aannemer gaat dan toch tegen die beweging in en begint met het aannemen van ´Dogecoin, Bitcoin, Ethereum, Stellar and XRP as settlement for completed projects.´ Net als een cocktail bar in Kent, Verenigd Koninkrijk.

Spreiding van risico

Investeren in crypto, maar ook willen switchen naar beleggen in aandelen, ETF’s en edelmetalen? Ook dat kan tegenwoordig via één platform, namelijk Bitpanda. Zij bieden de mogelijkheid om tientallen aandelen te kopen zoals Alphabet, Tesla, Facebook, Netflix en meer, maar ook de grootste ETF’s zoals de iShares S&P 500 en edelmetalen zoals goud, zilver en platinum. Zo kan je alles onderhouden via één platform om het overzicht te houden. Want raad eens welke belegging goudgaren spint bij de recente neergang van de cryptomarkt? Inderdaad – de goudkoers! Don´t count gold out, schreven we nog elders, en dat hielden we vol gedurende het dik half jaar dat goudbeleggingen hun schittering verloren. En dit vanwege goldbugs die een uitstapje naar de cryptowereld maakten. Want was bitcoin niet evenzeer een safe haven, net als het gele edelmetaal? En steeg de koers van bitcoin niet veel en veel sneller dan de goudkoers

Fear = angst

Het sentiment onder goudbezitters, en ook onder bezitters van edelmetaal-mijnaandelen, was in maart/april 2021 op een echt dieptepunt beland. Dit zou nooit meer iets worden, het leek over and out voor de sector. Maar wat is heel specifiek voor dit soort toestand in de beleggerswereld? Net dan zie je een ommekeer. De prijs stijgt, de mijnaandelen stijgen. Waarom? Da´s heel eenvoudig – omdat al wie wilde verkopen dat effectief gedaan heeft. Alle verkopers hebben verkocht en zijn vertrokken. Rest nog in de arena: zij met sterke handen, die niet, nooit verkopen. Dat zagen we in de goudmarkt, en dat zullen we ook zien in de cryptomarkt. Kijkt u hier zo u wilt naar de Fear & Greed Index, helemaal terug sinds die opgericht werd en gemeten kon worden. De Index staat op 10, wat de Extreme Fear, uiterste schrik nadert die 0 voorstelt. Op 28 maart 2020 ging die nog iets dieper, tot 8, en dit betekende een halvering van de bitcoinkoers. In die regionen bevindt de cryptomarkt zich vandaag, maandag 24 mei 2021. Het sentiment is niet alleen slecht maar bar-bár-slecht. Ga als u wilt bij uzelf na, wanneer u cryptobelegger bent: 

Overweegt u ernstig om er maar mee te stoppen? Staat het u al flink tegen ermee begonnen te zijn ooit? Haat u het elke dag maar weer die rode koersen te moeten aanschouwen? Heeft u misschien al uw wallet geledigd, alle crypto´s verkocht? Wel beste lezer, beste cryptobelegger – dan is DIT het dieptepunt van de cryptomarkt. Het zal dan niet veel erger worden, en alleen maar verbeteren. Zij het met nog steeds grote ups and downs. Ondergetekende steekt hiermee wel zijn nek uit (nooit te beroerd voor, het leven is aan de durvers) maar maandag 24 mei 2021 zou best wel eens de start van een nieuwe stierenmarkt voor crypto kunnen zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: