Cryptomunten crashen – de feiten en oorzaken

Een nieuw Crypto Biflatie Bulletin, want de cryptomunten crashen. In de afgelopen weken daalden vrijwel alle cryptomunten aanzienlijk in waarde. In deze korte tijdspanne met positief maar ook negatief nieuws, verkozen beleggers en speculanten te focussen op dit laatste en de crypto market cap daalde fors. De gebeurtenis verklaren betekent terugblikken tot eind juli 2018, toen het sentiment begon te keren en verkopers de overhand namen. Weten is begrijpen is verwerken. De crypto nieuwsfeiten op een rij:

Een kredietkaart voor cryptomunten

Op 18 juli 2018 verkreeg Mastercard het patent om zowel fiat geld als cryptogeld te beheren met één kredietkaart. Het bedrijf bezit reeds tal van andere patenten, gebaseerd op blockchain-technologie.  Waarmee nog niet gezegd is dat bepaalde toepassingen ook gerealiseerd zullen worden natuurlijk, maar een conventionele financiele speler lijkt toch ook in crypto mee te daan doen om daar marktaandeel te behalen. Andere nieuwe spelers zijn daar al fors aan de weg aan het timmeren. Dit staat staat lezen in een voorgaand Crypto Biflatie Bulletin.

Serieus positief commentaar

Eind juli opperde de voormalige vice-president voor JPMorgans Noord-Amerikaanse business dat de blockchain-technologie wel eens de volgende globale financiële crisis kan afwenden. Blockchain is de technologie waarmee ook cryptomunten geconstrueerd worden. Hoewel “at a very early stage” zijn volgens deze kenner en insider van de financiële wereld de ontwikkelingsvooruitzichten voor blockchain “limitless“.

De koers van Bitcoin

In juli leek de Bitcoin koers terug op weg naar hogere regionen.  De 8000 dollar werd snel gepasseerd, wat een punt van technische weerstand betrof. Nog heel ver af van de 20.000 van eind 2017, maar het ging weer de goeie richting uit, inmiddels is de koers al weer fors teruggevallen en noteert op moment van schrijven rond de €5600,-

Eerste beursgenoteerde Crypto-bank

’s Werelds eerste Crypto-handelsbank noteert op 1 augustus op de Canadese TSX Venture-beurs. Een doorbaak en erkenning van formaat. Het kostte wel acht maanden van zwoegen, schipperen en adapteren voor Galaxy Digital LP uiteindelijk genoteerd werd, onder het symbool GLXY. De drijvende kracht erachter is voormalig Goldman Sachs partner and cryptofanaat Mike Novogratz. Dé man die verwacht dat de cryptomarkt uiteindelijk een omvang van $20 biljoen zal bereiken.

4,5 Miljard in crypto door Sillicon Valley Foundation

Volgens een recente financieel verslag houdt de Silicon Valley Community Foundation (SVCF) maar liefst een derde (4,5 miljard dollar!) van haar middelen aan in digitale munten. SVCF was trouwens een van de eerste Amerikaanse liefdadigheidsinstellingen die cryptomunten accepteerde.

Nieuw omvangrijk digitaal platform: BAKKT

Het moederbedrijf boven 23 internationale beurzen waaronder de Amerikaanse, uiterst prominente NYSE, heeft aangekondigd een ‘open en gereguleerd wereldwijd ecosysteem te ontwikkelen voor digitale assets en crypto’. Dit is groot, belangrijk nieuws voor de sector. Onder meer Microsoft en Starbucks werken eraan mee. Het project heet BAKKT, zo genoemd naar ‘backed’, geruggesteund dus. BAKKT wil ‘consumenten, verkopers en institutionele klanten’ de mogelijkheid geven ‘digitale assets te kunnen kopen, verkopen, opslaan en uitgeven’. Jeffrey C. Sprecher, oprichter, voorzitter en CEO van Intercontinental Exchange, genoemd moederbedrijf, spreekt volgende lovende, veelzeggende woorden:

In bringing regulated, connected infrastructure together with institutional and consumer applications for digital assets, we aim to build confidence in the asset class on a global scale, consistent with our track record of bringing transparency and trust to previously unregulated markets”

Nog 10% crimineel gebruik

Op 10 augustus komt het bericht naar buiten dat Bitcoin nog voor 10% gebruikt wordt voor illegale transacties en criminele activiteiten. Aldus het Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA). Ooit was dat wel 90%. Transacties met en identiteiten achter Bitcoin blijken redelijk makkelijk te achterhalen, vandaar dat malafide gebruikers overgestapt zijn naar Dash of Monero. Dit bezwaar dat grote en institutionele partijen konden hebben valt dus merendeels weg.

Lira versus crypto

De val van de lira doet Turken nog sterker richting crypto’s kijken. Hun eigen munt wordt nu immers gezien als nog minder stabiel dan de reeds zo volatiele digtale munten. Nu de inflatie fors oploopt stappen steeds meer Turken in cryptomunten, daar de waarde van hun munt momenteel harder daalt dan de cryptomarkt zelf.  Hoe lang de koersen van crypto blijven dalen is de grote vraag. Inmiddels nadert de crypto market cap 200 miljard en is de dominatie van bitcoin weer gestegen tot boven de 50% van de totale cryptomarkt.

loading…


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: