Cryptomunten: de laatste grote koopkans?/”Te veel paniek om te weinig redenen”/Lessen van Warren Buffett

Wat hebben cryptomunten en blockchain technologie met het Coronavirus te maken? Edward Snowden denkt er in ieder geval over om al zeker bitcoin te kopen. De beroemde klokkenluider is ‘famous for disclosing top-secret documents that revealed the extent of American and British global surveillance operations’. Dit is wat hij tweet op 13 maart 2020: “This is the first time in a while I’ve felt like buying bitcoin. That drop was too much panic and too little reason.” Te veel paniek om te weinig redenen. Dat zegt het eigenlijk helemaal. En ondergetekende? Die heeft verschillende cryptomunten gekocht. En zal dit deze maand maart nog herhalen. (Want dan pas komt er meer fiatgeld ter beschikking om te investeren.) Gewoon rustig bijkopen en hodlen. Waar we die kalmte en sereniteit vandaan halen? Daarvoor kijken we naar de Fear and Greed Index. Die staat op ‘extreme fear’. Daarmee brengt de angst van de meerderheid-der-cryptobeleggers ons rust en nog meer zelfzekerheid. 

Contrair handelen

Hoe meer de teller naar 0 helt, hoe meer angst en paniek er in de cryptomarkt zit. Hoe meer naar 100? Dat is dan weer extreme hebzucht en inhaligheid. In het eerste geval verkoopt de meerderheid haar cryptobezit. In het tweede koopt iederéén of heeft reeds ingekocht. De kunst is om precies tegen het marktsentiment in te handelen. Dan ben je een contrarian. Verkopen wanneer ‘iedereen’ optimistisch is. De cryptomunten gaan tot in de hemel stijgen, naar de stratosfeer (nee hoor!) En kopen wanneer iedereen verkoopt of heeft verkocht. Want crypto’s gaan recht naar het putje (niet waar!) Dat ogenblik…was gisteren, 12 maart 2020. Er is nog tijd hoor, de cryptowereld heeft net een uppercut gekregen van jewelste. Voor nop dan nog! Niet dat cryptocurrencies en de blockchain technologie in een vacuüm opereren. Dat is wel duidelijk gebleken. Waar de concensus al begon te neigen naar ‘crypto als een safe haven’ te beschouwen… Hebben we ons daarin vergist! In tijden als deze, met het Coronavirus dat nog lang niet is uitgewoed buiten China, bestaan er duidelijk even geen safe havens meer. Geen ‘veilige havens’. Zelfs goud, safe haven bij uitstek, liet gisteren en eerder vandaag een flinke dip zien. Op moment van schrijven, vrijdagmiddag 13 oktober 2020, lijken beide een herstelbeweging te tonen.

De meerderheid heeft altijd ongelijk

Waarom zou je contrair handelen? Waarom tegendraads doen? Is het niet beter met de meerderheid méé te doen? Te kopen wanneer zij koopt, en te verkopen als zij dat doet? Zoals de afgelopen dagen en weken? Ja, maar wilt u mee verliezen met die meerderheid? Want weet: slechts een kleine minderheid verdient écht geld met beleggen. Op langere termijn, we spreken niet van toeval of een gelukkige omstandigheid. Iemand als een van de rijkste mensen en beleggers ter wereld, Warren Buffett, heeft ook die rust en zelfverzekerdheid over zich. Iemand met 70 jaar ervaring die zowat àlle watertjes doorzwommen heeft. Want wat is één van zijn belangrijkste motto’s:

Luchtvaartmaatschappijen

Inderdaad, dààr halen wij de mosterd vandaan! Alleen door net niét met de massa mee te doen, word je rijk. Verdien je (bijna) altijd geld. Soms zelfs zoals in zijn geval ook verschrikkelijk veel. Weet u waar hij momenteel mee bezig is? Met aandelen die door iédereen uitgespuwd worden. Waar nu echt niémand meer van wil weten. Die het raam zijn uitgekieperd aan spotprijzen. Wat zijn de érgst getroffen bedrijven door het Coronavirus? Inderdaad: aandelen van luchtvaartmaatschappijen! Wel, dié vindt Warren nu eens interessant, zie! Waarom? Omdat ze spotgoedkoop genoteerd staan. Omdat net niemand ze nog wil. Maar iemand als Buffett ziet vooruit. Die ziet waarde, ver vooruit. Altijd verder dan een ander. Hij wéét dat de luchtvaartsector, vandaag zeer zwaar gehavend, zal herstellen. Vroeg of laat. This too shall pass. Ook het Coronavirus zal bedwongen worden. En dan? Dan gaat iedereen weer het vliegtuig nemen. Dan…gaan dergelijke aandelen weer topkoersen halen. Iedereen zal ze (weer) willen kopen. Maar Buffett bezit ze dan al. Begrijpt u?

Laatst lachen

Met digitale munten is het net zo. Gingen munten honderden, duizenden keren omhoog, zoals in december 2017? Dan had je er al moeten bezitten. Worden ze nu (diezelfde!!) afgeslacht met min twintig, dertig, vijftig procent? Dan is het tijd om in te kopen. (Geen financieel advies uiteraard.) Dàt is contrair handelen. Niet makkelijk! Helemaal niet. Het vergt strikte discipline. Zelfbeheersing. Het rigoureus scheiden van emoties en rede, instincten en verstand. Je voelt je op zo’n momenten de domste mens ter wereld hoor, écht! Alsof jij met een enorme wallet vol munten zult overblijven. Want al die anderen, die goochemerds hebben al lang verkocht! Maar je zult gelijk krijgen, heb vertrouwen. Jij (ik, wij) zult het laatst lachen…

2 reacties

  1. Meneer Buffet bevindt zich in een ‘contraire’, ‘coronaire’ en ‘stationaire’ ontkenningsfase. Gezien zijn ‘positie’ en zijn leeftijd is hen dit niet kwalijk te nemen.

  2. Ook crypto is geen product van menselijke overlevingsdrang, maar van menselijke henzucht. Met alle gevolgen van dien. Is dat nog steeds niet duidelijk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: