Over cryptomunten en de nieuwe economische crisis in wording

0

Business Insider stelt dat de volgende economische crisis een kantelpunt zal gaan vormen voor de acceptatie van cryptomunten door het grote publiek.  Dat zo’n crisis er aankomt, zeker in de VS, lijkt een gegeven feit. Sinds 1776 vonden er al 19 grote crashes, berenmarkten, crises en recessies plaats. Daarna herpakte de (wereld)economie zich wel telkens – dus waarom zou dat nu anders zijn? Wel, net omdat er vandaag ‘a new kid on the block‘ is. Een nieuwe ‘speler’, namelijk de snel groeiende markt van de blockchain en bijbehorende cryptomunten. Dit is potentieel valabel alternatief voor als of wanneer de Amerikaanse dollar zijn status van wereldmunt zou verliezen. Om deze reden wordt Bitcoin kopen steeds populairder onder de wereldbevolking. Maar niet alleen Bitcoin kopen is populair, ook Vechain en Chainlink is in populariteit stijgende.

crypto nederland

J.M.Keynes, dood maar nog altijd levend en wel

Volgens de Keynesiaanse theorie (J.M.Keynes, Brits econoom, 1883-1946) die nog altijd opgeld maakt in het Washington van nu, moet een regering spenderen. Geld uitgeven en blijven uitgeven tot een economie er uit zichzelf weer bovenop komt. Dat wil zeggen, doordat de consumptie aldus gestimuleerd wordt. Deze consumptieve gedragingen, alsmede het verlagen van de rentes, heeft in het verleden toch altijd gewerkt, toch? Ook het opkopen van ‘billions of dollars of toxic government backed mortgage assets’ en de aankoop van massive amounts of U.S. treasuries’ waren de beschikbare en ook gebruikte tools. Tot daar de theorie om uit een recessie te geraken. Door die stijgende consumptie krijg je hogere belastinginkomsten en raakt de opgebouwde schuld terug omlaag tot ‘normale’ proporties.

De volgende economische crisis wordt een schuldencrisis

Het probleem vandaag is dat we, en toch zeker in de VS, helemaal niet meer in een recessie zitten! De economische groei heeft zich herpakt, zo blijkt uit de cijers. Niemand die nog van enige crisis spreekt. Behalve dan een bepaald slag van politici dat de term als drogreden obstinaat blijft gebruiken om de ‘kleine man’ nog wat kleiner te maken. Maar dat is een ander issue, een andere discussie. Zowel particulieren, bedrijven als, niet in het minst, de Amerikaanse overheid hebben zich ondertussen begraven onder een immense berg schulden.

Federal Reserve heeft ruim 4 biljoen dollar schuld

De Federal Reserve heeft nu ruim 4 biljoen dollar schuld (bekijk hier de grafiek van de schuld van de FED) in de boeken staan. Rentestanden zijn zo laag dat ze bijna niet meer lager kunnen. In inder geval in een deel van de Westerese wereld.. En hoogst waarschijnijk zal met Trump als president die schuldenberg alleen maar stijgen. ‘(…) the Trump administration is about to do something completely unheard of in U.S. fiscal policy history‘…!

Monopoly met geld van anderen

Spenderen, geld blijven uitgeven, dat is nu het devies. Dit is wat je letterlijk noemt  Monopoly spelen met O.P.M., Other People’s Money. Wat politici natuurlijk altijd al gedaan hebben, daar niet van. Maar Trump is, in de korte periode reeds dat hij president is geworden, dit in het kwadraat aan ’t doorzetten! Hij beloofde ‘zuinig’ te zijn, niet zoals alle vorige presidenten. Maar we hebben geleerd niet te luisteren naar wat ze zeggen, maar te kijken naar wat ze doen. Hij doet namelijk het tegenovergestelde. Nog meer geld uitgeven, dat er niet is, dat er nooit was, en dat dus wéér bijgedrukt moet worden. Wat uiteindelijk, vroeg of laat, de Amerikaanse dollar waarschijnlijk de das om zal doen

Dollar of Crypto?

Dit artikel over dit onderwerp zou een roman, of toch zeker een novelle kunnen worden, wat wegens plaatsgebrek helaas niet mogelijk is. En dan eentje in de serie ‘True Crime’. Wie enigszins thuis is in de non-fiction literatuur zal zeker begrijpen wat we hier bedoelen. Dus om héél kort te gaan en de interessante stelling van Business Insider klaar en duidelijk te verwoorden: de FED heeft géén ammunitie meer wanneer het geloof in de dollar (dat nu al her en der tandend is) volledig verloren gaat. Om veel en gemakkelijk geld te verdienen kiezen veel mensen tegenwoordig voor crypto staken. Dit is een zeer lucratieve manier om geld te verdienen, echter is het wel belangrijk om hiervoor de Bitcoin koers verwachting in de gaten te houden.

Zal de meerderheid van de burgers, de consumenten, zich dan tot de Bitcoin of andere alternatieve cryptomunten wenden? Overheden, instituten, bedrijven, particulieren wereldwijd begrijpen, gebruiken en verdienen reeds aan de Bitcoin en tal van andere cryptomunten. Ze vertellen buren, vrienden, kennissen, relaties erover. De pers – een bepaalde, gespecialiseerde pers toch – staat er bol van. De key question is echter: zal de kennis erover, het gebruik ervan tegen de volgende (inter)nationale crisis reeds zo omvangrijk en ingeburgerd zijn dat die overstap inderdaad plaatsgrijpt…?

Kan crypto een rol spelen in de vorm van universele wereldmunt?

In één zin: kan de Bitcoin of kunnen andere cryptomunten vroeg of laat de plaats van de US Dollar innemen? Kan het een wereldmunt worden op een gegeven moment? Misschien wel met een catalysator, een serieuze financiële, monetaire, economische crisis van aanzienlijke omvang. De eerstvolgende economische (wereld)crisis zit eraan te komen. Daar wordt inmiddels steeds vaker over gespeculeerd, daar we ons in economische hoogconjunctuur bevinden. Zoals altijd kunnen we ook in deze besluiten: time will tell…