Cryptomunten: over movers en shakers

0

‘Movers and shakers’ is de Engelstalige uitdrukking voor zij die markten kunnen beïnvloeden en bewegingen allerhande in gang brengen. Zo is het ook met de cryptowereld gesteld. Sommige zeer invloedrijke personen, bloggers, vloggers, hebben zoveel volgers dat ze bit- en altcoins in beweging kunnen brengen. Koersen naar boven zowel als naar beneden kunnen praten en schrijven. Hier volgen de grootste prominenten in deze.

CC0 Creative Commons Pixabay

Alert blijven is de boodschap

Met een opzienbarende tweet, een boude uitspraak in de sociale media, mening of voorspelling doen zij cryptomunten stijgen in waarde of dalen. Ze hebben een zekere reputatie opgebouwd in de loop der tijd, en soms vele honderdduizenden volgers ageren navenant. Er zijn ook movers en shakers die een hoax de wereld insturen, louter om er zelf beter van te worden. ‘Iedereen’ koopt dan bijvoorbeeld munt x en eens die hoog genoeg staat, verkoopt de verspreider van het valse bericht. Of omgekeerd. Aan dit soort malafide lieden gaan we hier geen aandacht besteden, maar we zijn met zijn allen wel gewaarschuwd dat het fenomeen bestaat. Ook wel boilerrooms genoemd. Daarom is het altijd best eerst uw eigen onderzoek te verrichten. En niet snel-snel iets te kopen of verkopen op instigatie van een ander, uit schrik anders de boot te missen. Want er komen altijd andere, nieuwe kansen op gewin. Een gewaarschuwd belegger is er twee waard, toch?

Niemand groter dan de markt

Maar volgende influencers zijn in principe wel te vertrouwen. Zij hebben een uitstekende reputatie te verdedigen en willen dat liefst zo houden. Wat niet wil zeggen dat ook zij er soms naast kunnen zitten! Natuurlijk is niemand groter dan de markt. Die doet namelijk wat ze wil, of wat de meerderheid wilt, en dan nog kan die ‘meerderheid’ er compleet naast zitten. Eén influencer of market mover kwam eerder al aan bod op de Crypto pagina van Biflatie, de genaamde John McAfee. Volgende 8 influencers zijn eveneens kenners, hebben navenante studies doorlopen en een ton aan ervaring opgedaan. Wat maakt dat ze de cryptomarkt en individuele cryptomunten beter kennen dan de doorsnee cryptofan.

Andreas M. Antonopoulos

Grieks-Britse universitair docent met meer dan 600.000 volgers op Twitter en YouTube. Schrijver van bestesellers en spreker en een autoriteit op het gebied van bitcoin en blockchain. Hier zijn website.

Josh Olszewicz

Amerikaans hoogleraar aan de John Hopkins University. Naar het schijnt verdient hij geld in goede én slechte cryptotijden.

Nick Szabo

Van deze Amerikaan, door velen als een cryptogenie geschouwd, wordt wel beweerd dat hij de Satoshi Nakamoto is die de bitcoin creëerde. Maar dat is en blijft vooralsnog een groot vraagteken. In ieder geval is Szabo ‘een begenadigd cryptospreker met ongelooflijke kennis van zaken.’   https://en.wikipedia.org/wiki/Nick_Szabo.

Tuur de Meester

Een Belg woonachtig in de VS die schrijver, econoom, spreker en investeerder van het eerste uur is. Heeft een kleine 200.000 volgers op Twitter.

Ian Balina

Een Oegandees die al vroeg naar de VS verhuisde en voor zichzelf en in zijn tijd als topwerknemer van IBM miljoenen verdiende. ‘Met honderdduizenden Twitter-, YouTube– en Instagram-volgers een absolute influencer. Volg ‘Diary of a Made Man’!’.

Wesl3y

‘De Zuid-Afrikaanse Wesley Warren Nolte (Wesl3y) is bijzonder actief op het sociale platform van eToro, waar hij eigenlijk alle vragen beantwoordt die medebeleggers stellen.’ Een van de meest gekopieerde cryptobeleggers.

Vitalik Buterin

‘De meest bekende oprichter van de Ethereum Foundation en het Amerikaanse blockchaintijdschrift Bitcoin Magazine is met net 24 jaar al een cryptogrootheid.’ Ook bekend van zijn opvallende gedaante én kledingstijl, zie hieronder:

CryptoYoda

Een slimme en invloedrijke technisch analist met meer dan 200.000 volgers op Twitter.

Ideeën over crypto en blockchain zat dunkt ons, voor als u het zelf even niet meer weet. Door de bomen het bos niet meer ziet, of door het bos de bomen niet meer, dat hangt af van het perspectief…

 

 

 

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.