Cryptovaluta en goud, een goede combinatie?

Soms worden cryptovaluta’s en met name Bitcoin ook wel het digitale goud genoemd. Er zijn zeker enkele vergelijkingen tussen de twee te vinden maar ook zeker enkele verschillen. Wat deze precies zijn kan u hieronder lezen.

Veel gelijkenissen

Het klinkt alsof crypto en edelmetaal twee compleet verschillende investeringen zijn en ergens is dat natuurlijk ook zo. Cryptovaluta’s worden gezien als investeringen voor de korte termijn waar snel rendement op wordt behaald en die snel stijgen en dalen. Aan de andere kant staan edelmetalen die juist als erg veilig worden gezien en waarin vaak voor de lange termijn in wordt geïnvesteerd.

Toch zijn er opvallend veel gelijkenissen tussen de twee terwijl dat dus in eerste instantie niet zo lijkt. Veel beleggers proberen het risico van hun investeringen zoveel mogelijk te spreiden. Dit doen ze zodat wanneer de markt minder is en de koersen dalen, er andere investeringen zijn die de verliezen beperken. Als we kijken naar de traditionele beleggingsportefeuille, worden zowel crypto als edelmetalen gezien als diversificatie mogelijkheid hierop.

Als we naar de bekendste cryptomunt (Bitcoin) en naar het bekendste edelmetaal (goud) kijken valt ook op dat er van beiden maar een maximale hoeveelheid beschikbaar is. Er komen namelijk maar 21 miljoen Bitcoin beschikbaar en deze hoeveelheid kan niet verhoogd worden. Bij goud is het lastiger te voorspellen hoeveel er maximaal van beschikbaar is. Toch is er maar een bepaalde hoeveelheid goud die jaarlijks uit de grond komt. Dit omdat de goudvoorraden wereldwijd afnemen en het goud wat momenteel nog in de grond zit, lastiger te bereiken is dan voorheen.

Ook veel verschillen

Ondanks de gelijkenissen zijn er ook veel verschillen te vinden tussen de twee. Goud en edelmetalen staan namelijk bekend als er waardevaste investeringen terwijl crypto’s vaak enorm volatiel zijn. Goud wordt vaak gezien als veilige investering omdat de goudkoers niet zomaar veel zal dalen zonder aanleiding. Bij crypto’s zien we als we naar de koers kijken veel meer pieken en dalen waardoor beleggen hierin dus wat risicovoller kan zijn. Hierdoor wordt goud vaak aangekocht voor de lange termijn. De goudkoers zal niet zomaar van de ene op de andere dag veel stijgen of dalen terwijl dit bij crypto’s wel het geval kan zijn. Meer risico maar dus ook meer potentiële winst.

Ook zijn er financiële toezichthouders die waarschuwen voor de gevaren van investeren in crypto’s terwijl overheden juist investeren in edelmetalen. Door het risico en omdat er nog onduidelijkheden zijn rondom cryptovaluta’s, adviseren financiële toezichthouders om op te passen met het investeren hierin. Echter laat de praktijk zien dat de consument zich hier weinig van aantrekt en de markt groter en groter blijft worden. Ook de prijs van Bitcoin laat zien dat investeren hierin onverminderd populair blijft aangezien deze veel gestegen is.

Aan de andere kant zijn er veel centrale overheden die momenteel veel investeren in goud. Voorbeelden van landen die momenteel veel in het edelmetaal investeren zijn China en Rusland. Door veel in goud te investeren, hebben deze landen een appeltje voor de dorst voor wanneer het economisch gezien weer minder gaat. Natuurlijk kan het ook zijn dat door de toenemende vraag naar goud de goudprijs blijft stijgen.

Verwachting

Wat u kan verwachten van crypto’s en edelmetalen is niet te voorspellen wat eigenlijk voor bijna iedere markt geldt. Hierdoor neemt iedere investering risico’s met zich mee. Zoals u heeft kunnen lezen, is de ene investering alleen met een lager risico dan de andere. Toch loont het altijd om uzelf goed te laten informeren voordat u daadwerkelijk gaat investeren. Zo vermindert u het risico en verhoogt u de kans op mogelijk rendement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: