CryptoValuta: een hype of een trend?

18

$110 miljard. Dat is vandaag de dag de omvang van de totale crypto valuta bij elkaar opgeteld. Enigszins een vertekend beeld daar de eerste bezitters van bitcoins nooit aan de huidige koers van $2.600 hebben gekocht. Of wat te denken van miners die enkel hebben geïnvesteerd in hardware om een veelvoud aan cryptocurrency te produceren.

crypto

Als de koers zal dalen door bijvoorbeeld een nieuwsbericht, zal een hoop virtueel bezit plotseling verdampen. In dit opzicht moet er geconcludeerd worden dat cryptogeld zoals bitcoin, litecoin of ethereum nog lang geen geld genoemd kan worden.

Kijken we nog een stap verder, en gaan we de altcoins nader beschouwen, dan komt er bizar veel speculatie om de hoek kijken. Grote exchanges verhandelen diverse altcoins zoals ethereum, litecoin, dash, iconomi of cofound.it, om er enkele te noemen. De meest volwassen munt, de bitcoin beweegt niet meer zoveel, en word stabieler. Degene die de boot gemist hebben kijken dan liever naar alternatieven. Maar liefst honderden altcoins staan cryptobeleggers toe te schreeuwen: ‘Koop mij!’.

Tussen de vele virtuele munten die als ‘trash’ afgedaan kunnen worden, begeven zich enkele juweeltjes die wel degelijks iets gaan bijdragen aan de herbouw van het internet.

Geen hype, maar een trend

En precies dat is waarom deze crypto-ontwikkeling geen hype is, maar een trend. Het grote publiek ziet cryptovaluta zoals ik het in de eerste alinea’s beschreef. Maar weinigen zien dat het huidige internet achterhaald is en herbouwd wordt met nieuwe technologie. Het tijdperk van servers die data centraal opslaan zoals het hosten van een website, de verwerking van geldtransacties of de uitwisseling van DNS gegevens, om slechts enkele toepassingen te noemen, is achterhaald. Blockchain is ‘de’ nieuwe vorm van dataverwerking, een technologie dat met de huidige internetsnelheden en, noem het maar ‘eindeloze opslag’, veel efficiënter, betrouwbaarder en sneller kan.

Heel veel startups springen als paddenstoelen uit de grond met een eigen blockchain waar zij hun diensten op bouwen. Daarbij hoort natuurlijk een cryptomunt waar tokenhouders recht op hebben die ze hebben verworden door deel te nemen aan de ‘Initial Coin Offering’. Deze coins worden vervolgens verhandeld op diverse exchanges.

Hoewel veel cryptomunten de markt op zijn gekomen door initiatiefnemers om maar een cryptomunt de wereld in te helpen, zijn er wel degelijk cryptomunten die een blockchain voeden waar serieuze diensten op worden aangeboden. Diensten met een toekomst. Deze crypto ’s zijn de reden waarom cryptocurrency geen hype zal zijn, maar een
trend – een niet te missen trend zelfs.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie