De aandelenmarkten herstelden afgelopen week. Goud zakte iets weg. Vorig weekend gaf ik aan dat de cycli op GLD nog niet omhoog stonden. Afgelopen week daalde GLD van $157,50 naar $154,73. Een min van 1,7%. De HUI, een mandje met goudmijnbedrijven, verzwakte eveneens met 0,4% de afgelopen week. Voor GLD en de HUI staan de cycli nog steeds naar beneden gericht. De cycli op GLD en de HUI projecteren een bodem op 13 juli 2012.

Onverwachte gebeurtenissen

Op het vorige artikel kwam een vraag over onverwachte gebeurtenissen en de cyclusanalyse. Mijn mening is dat de beurs minder nieuws gerelateerd is dan we allemaal denken. Als de cyclus omhoog staat wordt nieuws positief uitgelegd. Als de cyclus naar beneden staat wordt nieuws negatief uitgelegd. In juli 2011 keek heel de media naar het schouwspel in Amerika rond het schuldenplafond. Op 1 augustus was er een deal. Je zou verwachten dat aandelen omhoog zouden gaan vanwege het nieuws. Maar de S&P500 ging de dagen daarna nog met 13% onderuit. Een andere reden waarom ik niet veel waarde hecht aan nieuwslezen wordt uitgelegd in deze uitzending van VPRO Tegenlicht (vanaf minuut 34). Als particuliere belegger heeft u altijd een achterstand.

Australië doet het goed (AUD/USD)

In Australië gaat het op dit moment erg goed. Het valutapaar de Australische Dollar ten opzichte van de Amerikaanse Dollar, is een handige manier om te zien of men vertrouwen heeft. In de grafiek hieronder ziet u in groen en rood de AUD/USD op weekbasis en op de schaal ziet u een paarse lijn. De paarse lijn is de DAX. Het verloop van de AUD/USD en de DAX komen qua richting sterk overeen de laatste tijd. Daarom een cyclusanalyse op de AUD/USD op weekbasis.

Voor de bovenstaande grafiek is koersdata gebruikt van iedere dinsdag van 4 januari 1994 t/m 5 juni 2012. De zwarte lijn geeft de koers van de AUD/USD weer op weekbasis. De rode lijn is de cyclus op de AUD/USD. De rode lijn staat nog naar beneden. Dit betekent dat voor 26 juni een bodem te verwachten is. De AUD/USD sloot deze week met een stand van 0,99144. De EUR/USD schommelt rond de 1,25.

En dan Duitsland

De grootste beursindex can Duitsland is de DAX. Deze index bevat 30 grote beursgenoteerde Duitse ondernemingen. De Duitse DAX gebruik ik voor cyclische analyse vanwege het herinvesteren van dividend. De DAX sloot vorige week af op 6130 punten. Een plus van 1,3% in vergelijking met vrijdag 1 juni. Afgelopen maart zette de DAX de laatste top neer. Sindsdien staan we 14% lager. Is het tijd om de DAX te kopen? Hieronder ziet u een cyclusanalyse van de DAX. De zwarte lijn is de DAX op weekbasis. De rode lijn is de cyclus op de DAX. De rode lijn bestaat uit vijf cycli. De rode lijn staat momenteel naar benenden. Dit betekent dat een veilig moment om te kopen nog niet heeft plaatsgevonden.

H. Borghuis

Disclaimer: Bovenstaand artikel is puur informatief en is is niet bedoeld als beleggingsadvies of een aanbeveling tot het kopen of verkopen van aandelen en of andere financiële producten. Auteur heeft geen positie in GLD, HUI, AUD/USD en de DAX op het moment van publiceren.

2 reacties

  1. Ik vind grafiekjes leuke symptoom-analyse. Ofwel gevolg analyse. Leuke bezigheidstherapie.
    Begrijp me niet verkeerd. Er zit best wel leuke informatie besloten maar zo’n grafiek moet niet een doel op zich zijn. Ik merk dat te veel mensen zich blindstaren en een tunnenvisie ontwikkelen (de wens is de vader van de gedachte) met technische-analyse grafiekjes.

    Aangaande Duitsland en de DAX. Volgens mij kunnen ze alsnog een aantal economische luchtbellen volblazen met lucht en op die manier kunstmatig gecreeerde welvaart bewerkstelligen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: