De goudprijs zette in september 2011 een top neer. Sindsdien is goud weggezakt. Maar daar komt wellicht verandering in. We kunnen mogelijk omhoog. Op maandag 4 juni liet ik in een weekgrafiek zien dat GLD nog niet klaar was voor een beweging naar boven. Sinds 1 juni is GLD met 0,15% gestegen tot nu toe. In de afgelopen dagen heeft goud vooral uitschieters naar beneden gehad. GLD is echter per saldo vlak blijven liggen. GLD is een goud ETF (Exchange-traded fund).

Hieronder ziet u een cyclusanalyse op GLD met het slot van donderdag 14 juni als laatste punt. Het gaat om koersdata op dagbasis sinds 2004. Op maandag 18 juni 2012 bodemt de cyclus. De cyclus is de rode lijn in de grafiek. Deze bestaat meerdere cycli. Het betreft de volgende cycli: 10, 18, 26, 30, 43, 88 dagen. De zwarte verticale lijn geeft precies de cyclusbodem weer.

Een groot gedeelte van de beleggers gebruikt technische analyse om beslissingen te maken. Zelf vind ik dat de dalende lijn precies overeen komt met de cyclusbodem. Hieronder ziet u een grafiek van GLD van de afgelopen maanden. Naar mijn mening kan GLD bij een slot boven de 158,3 USD vanaf maandag verder omhoog. Uiteraard zal dan ook de HUI-index gaan stijgen.

H. Borghuis

Disclaimer: Bovenstaand artikel is puur informatief en is is niet bedoeld als beleggingsadvies of een aanbeveling tot het kopen of verkopen van aandelen, grondstoffen en of andere financiƫle producten. Auteur heeft geen positie in GLD of de HUI op het moment van publiceren.

11 reacties

 1. Ik sta op het punt om weer een aankoop te doen. Maar of het nu goud of zilver moet worden ben ik nog niet over uit.

  Iemand advies?

 2. Beste Gangpaed,

  Er is NIEMAND die weet wat wijs is. Dus neem zowel de ene als de andere. En bouw in beide ongeveer evenveel waarde op.

 3. Ik denk dat zilver momenteel een betere deal is. De ratio zilver:goud staat met 56,5 aardig hoog, wat betekent dat zilver te goedkoop is t.o.v. goud.

  Zodra de edelmetalen gaan stijgen, zal je zien dat zilver een flinke inhaalslag zal maken, denk ik.

  Goud is in de aardkorst 15x zo schaars als zilver, en historisch is een ratio van 1:15 dan ook gebruikelijk. Met die ratio zou zilver nu 41427/15 = 2762 euro per kilo moeten kosten. Die 1 op 15 zullen we niet snel aantikken, maar richting de 1:30 is zeker mogelijk. Dat betekent dat zilver gewoon meer groeipotentie heeft.

  Maar het is tegelijkertijd wel volatieler, dus je zult stalen zenuwen moeten hebben. Mijn advies: als je nog niet genoeg in edelmetalen zit, gewoon fysiek kopen en wegleggen. Als je al een aardige buffer hebt, dan zou ik nog even wachten tot het echt paniek wordt op de beurzen. Een daling van 10-30% is dan te verwachten i.v.m. hoge liquidatiedruk etc..

  Tenzij de centrale banken volgende week met duizenden miljarden gaan strooien, ga ik ervan uit dat er nog flinke paniek gaat komen binnen nu en een paar maanden.
  Mochten ze overigens wel direct de “nucleaire optie” gebruiken, dan schieten zilver en goud als een raket omhoog en ben je te laat c.q. moet je zo snel mogelijk instappen.

  Maarja, de balans van de ECB laat het momenteel niet toe om dat soort bedragen in de markt te pompen, denk ik.. Zeker niet als ze 400 miljard van de kredieten aan Griekenland af kunnen schrijven volgende week. De ECB staat er al een stuk slechter voor dan Lehman Brothers in 2008, qua hefboomratio..

  P.S. Wel grappig dat vanuit de analsye de bodem voor goud precies 1 dag na de Griekse verkiezingen valt.. Ben benieuwd! Ik heb zelf een beetje twijfels of dit soort analyses nog goed werken in dit soort unieke, volatiele omstandigheden. Zeer veel hangt af van hoe de Grieken stemmen, en hoe de centrale banken reageren, hoe de politiek reageert, etc. Zou me verbazen als je dan met lange-termijn-analyses hier iets over kunt zeggen. Bij Technische Analyse zie je in ieder geval dat Bas Heijink flink belachelijk gemaakt wordt de laatste tijd op iex.nl . Hij kijkt puur en alleen naar zijn grafieken en niet naar de politieke realiteit en die duwt de markten alle kanten op die ze maar willen.
  We gaan het zien! Ben benieuwd!

 4. @St Pierre, goeie genade, da’s nog eens even goed uitgelegd! Ik zal straks even nog wat meer filmpjes bekijken. Something major is headin’ our way!

 5. Eerst maar eens wachten tot de comex is doodgebloed. Dan pas ga ik me verdiepen in de waarde van goud en zilver. De prijs van goud en zilver is m.i. niet interessant.

 6. De WAARDE. Daar gaat het om. Purchasing power. Hoeveel olie, brood, grond, vastgoed kun je kopen met goud en zilver. Hoeveel aandelen Facebook. De hele papieren markt is compleet ‘verneukt’. Trap daar maar niet in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: