Gevolgen van uit balans gebrachte economische cyclische patronen

Het komt overal in de natuur voor: cyclische patronen. In de jaargetijden hebben we de zomers en de winters, in ons sterrenstelsel hebben we eens in de zoveel tijd de volle maan of de sterrenregen welke altijd halverwege augustus ’s nachts in onze hemel te bezichtigen is.

Daarnaast bestaan er de nog wat complexere cyclische gebeurtenissen die zich een stuk minder regelmatig aan de oppervlakte vertonen. De ijstijd zou hiervan een voorbeeld kunnen zijn of de activiteit van de zon die in bepaalde periodes meer zonnevlammen loslaat dan anders. Toch kunnen we niet alle verschijnselen toeschrijven aan cyclussen.

cyclische patronen northern-lights-over-water

Af en toe hoor je een bericht dat we te maken hebben met de grootste sneeuwval in 20 jaar of de koudste dag in 70 jaar tijd, maar… wanneer men te maken krijgt met de warmste maand in 5000 jaar, dan mag je je beginnen af te vragen of er misschien niet iets anders aan de hand is. Wellicht dat er dan iets goed uit balans ‘gebracht’ is.

Cyclische patronen en economie

En zo wordt het misschien eens tijd om te kijken naar de cyclussen in de economie. Want ook daar bestaan cyclussen waarin bullmarkets worden opgevolgd door stierenmarkten. We zien het in aandelen, grondstoffen of vastgoed waarin vraag en aanbod elkaar bespelen. Ook op de obligatiemarkten zijn dergelijke cyclussen een algemeen fenomeen. Sinds wanneer is het de norm dat men geld uitleent en er ver in de toekomst minder voor terug zal ontvangen?

Als u 20 jaar geleden tegen uw economieleraar zou zeggen dat dit in de toekomst op grote schaal gebezigd zou gaan worden, zou u waarschijnlijk hard uitgelachen worden. Maar dan toch, voor het eerst in de geschiedenis, nog nooit eerder voorgekomen, hebben we de eerste publieke onderneming te pakken die obligaties op de markt brengt met negatieve rente! Henkel and Sanofi mocht voor dit onderdeel op de financiële spelen geschiedenis schrijven.

En hoe vaak al lezen we de afgelopen jaren “voor het eerst”, “de eerste keer dat”, “een nieuw hoogterecord” etc. En niet in slechts één sector, beste lezer! Centrale banken die negatieve rente voeren, aandelenbeurzen vestigen record op record, vermogende particulieren die moeten betalen voor het parkeren van hun vermogen, gouddepots die plotseling geen fysiek meer kunnen leveren… Er komen steeds meer nieuwe onderdelen in deze woelige financiële spelen waar record op record gezet gevestigd wordt.

volcano-eruption

Als we nu iedere dag een volle maan hebben, we geen eb meer hebben maar enkel nog vloed, het elke dag warmer wordt, en de zomer op het noordelijk halfrond niet meer stopt en de winter op het zuidelijkhalfrond niet meer eindigt, de as (helling) van de aarde elke dag door de Federal Reserve wordt bijgesteld, en de werking van het natuurlijk magnetisch veld op de polen die ons behoeden voor schadelijke stallingen van de zon, door onze grootbanken wordt verstoord met nieuw geld, dan mag u eigenlijk eens gaan beginnen met het trekken van conclusies.

De kikker laat zich langzaam dood koken daar hij de geleidelijke aanpassingen van zijn omgeving niet zal waarnemen. We blijven met zijn allen zitten en kijken totdat ons klimaat niet langer leefbaar is – het begeeft. En die dag zal komen, en ú bent gewaarschuwd.

Door Richard de Feber voor SlimBeleggen.com

14 reacties

 1. Je had gisteren naar Willie moeten luisteren… Niets aan de hand.. We zijn sterker uit de crisis gekomen.. Alles gaat naar wens…

 2. Als we de gouden eeuw van Nederland als ijkpunt nemen die eindigde rond 1680 waarna het over was.
  1789-1796 Franse revolutie.
  Eerste wereld oorlog 1914-1918.
  Tweede wereld oorlog het gevolg van dat 1e volgens de opdrachtgevers (rockenfeller) niet goed was uitgevoerd, nl Russische tsarenrijk overmeesteren.
  Heden de crisis vanaf 2007.
  Dan valt er iets overduidelijk op dat er om de 100 jaar er grote problemen komen met de wereld economie en politiek en banken.

 3. “We blijven met zijn allen zitten en kijken totdat ons klimaat
  niet langer leefbaar is – het begeeft. En die dag zal komen, en ú bent
  gewaarschuwd.”

  Dat het huidige economische klimaat op termijn gaat eindigen, lijkt me zeer aannemelijk.

  Hier is de mens zelf volledig verantwoordelijk voor.

  De wezenlijke veranderingen door de mens van de aarde zijn eigenlijk verwaarloosbaar.
  De aarde zelf, zorgt voor de grootste wezenlijke, geografische, atmosferische veranderingen.
  Mensen op aarde, zijn niet meer dan mieren op een landgoed.

  Een aantal mensen denken boven alles te staan door hun financiële middelen, maar dat is een grote misvatting, het blijven gewoon mieren op een planeet die doet wat hij moet doen.
  En daar is gelukkig geen almanak voor beschikbaar.

 4. zolang de muziek blijft spelen kan er gedanst worden…lang leve het gratis fiat geld !!!! Lekker printen alsof er geen morgen is !!!…..Kicking the can down the road…

 5. ik plak hem maar onder deze, het target 2 verdrag, ik ben helemaal verbaasd; een artikel in het nrc wat nog hout snijdt, nu lees ik al zeker 2 jaar geen volkskrant en nrc meer maar gebruik trefwoorden op internet, daarom kwam ik dit nrc artikel tegen: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/09/de-verborgen-eurocrisis-4213623-a1520644 Het kwartje wil maar niet vallen in de politiek wij verkopen nog steeds goederen en diensten aan het zuiden en krijgen er digitale beloftes voor terug, kortom ‘Im Westen nichts Neues ‘ er gloort wel hoop, het nrc heeft nadat dit al jaren geleden een discussiepunt was op alternatieve media het target 2 verdrag ondekt

  1. Precies, ze hebben het eindelijk ook “ontdekt” na zo veel jaren achter de kapitalisten aanlopen.

   Wat me nu nog het meeste verontrust, is het feit dat ze nu plotseling 180 graden omdraaien in hun berichtgeving.

   En dat luid meestal het definitieve verval van een berichtgever in op termijn.

 6. ‘Conclusie’? Duidelijk. Wij hebben de ‘cycli’ en het ‘evenwicht’ onomkeerbaar in het honderd geschopt. In alle taklken van sport. Gemanipuleerd en geëxperimenteerfd. Op zoek naar gouden kalf en heilige koe.
  En nu? ‘Voorbereiden’ op de ‘big bang’ of gewoon doorgaan? Omdat er teveel mis is, op teveel gebieden. En omdat wij er toch niets meer aan kunnen veranderen.

  1. Wie bedoel je met ‘Wij’.

   Iedereen zoekt wel naar iets.
   Hadden die koeien of kalveren een besmettelijke ziekte?

   Wat zoeken wij dan feitelijk?

   1. ‘Wij’ = wij, de welvaartsconsument, onze leiders, onze economie, onze (westerse) way of life.

    Kijk om je heen en je weet wat we zoeken (en zullen vinden).

    Het artikel staat niet voor niets in het teken van de afrekening. Niet alleen financieel-economisch, maar ook ecologisch.

    (met Lehmann Bros. 2 – in Europa! – voor de deur heeft ontkennen weinig zin)

    1. Als jij denkt, dat je tot de welvaartsconsument behoort, dan heb je op zich persoonlijk niets te klagen.

     Alleen, 80% van de mensheid denkt, of zijn er van overtuigd dat het hen niet toekomt of voor hun weggelegd is.

     Elk mens heeft recht op voorspoed en geluk, dat is vastgelegd in het geboorterecht.

     De meeste mensen zijn daar van af gedreven en worden tegen gewerkt door een selecte groep.

     Alles is er, je moet alleen weten hoe je er bij kunt komen.
     En dat is niet alleen beperkt tot financiële voorspoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: