Cyprus: de op één na grootste bailout ooit

2

Terwijl de media momenteel alleen is gefocust op Spanje en Griekenland, is ergens anders in Europa de op één na grootste banken bailout in de geschiedenis gaande (relatief gezien). Cyprus, een kleine economie met een BBP van 18 miljard euro, is op dit moment een plan (PDF alert) aan het opzetten waarin de nationale banken €10 miljard zouden krijgen. Deze actie zou maar liefst 56% van het BBP kosten, waardoor deze bailout slechts nipt achter Indonesië (57% in 1997) blijft. Onderstaande grafiek van het IMF (PDF alert) toont aan dat het land daarmee de recente bailouts van Ierland en IJsland uit 2008 voorbij streeft.

bailout banken

Bankencrises zijn van alle tijden

De afgelopen decennia zijn er drie grote bankencrissisen geweest. Latijns Amerika in de jaren ‘80, de Aziatische financiele crisis in 1997 en de wereldwijde financiele crisis in 2008. Ondanks dat de landen en details veranderden, bleven de grote lijnen intact. Geld stroomde massaal in een economie en zijn bankwezen, waardoor activa stegen. Dit proces ging net zo lang door tot investeerders zich zorgen begonnen te maken over of de boom niet te ver was gestegen, waardoor de eerste beleggers hun geld terugtrokken. Vervolgens kwam de economie en activa in een neerwaartse spiraal terecht, wat ervoor zorgde dat banken in zware financiële problemen kwamen.

Hoe groter de bailout, hoe groter de krimp

Vervolgens schieten internationale organen als het IMF of de EU te hulp om verdere problemen te voorkomen. Toch heeft deze hulp niet altijd het gewenste effect. Onderstaande grafiek toont aan hoe landen in de drie jaar na de internationale steun zich hebben ontwikkeld. De voornaamste conclusie is dat, hoe groter de bailout, hoe groter de economische terugval. Toch vertelt dit niet het hele verhaal. IJsland heeft bijvoorbeeld de banken wel geholpen, maar liet internationale crediteuren in de kou staan, ten faveure van de eigen bevolking. Hierdoor was de initiële krimp groter, maar is het groeipotentieel inmiddels ook toegenomen. Dit terwijl Ierland, onder streng toezicht van het IMF en de EU, minder kromp, maar nauwelijks zicht heeft op vooruitgang.

bailouts banks

Steeds dezelfde fouten

Één van de grootste problemen is echter dat aan de oorzaak niets gedaan wordt. Ondanks dat het recept elke keer nagenoeg hetzelfde is, blijven instituten dezelfde fouten maken. Zelfs het IMF gaf recentelijk toe dat ‘capital controls’ mogelijk nodig zijn ten tijde van booms and busts. Het is voor het eerst dat een neoliberaal instituut als het IMF jarenlange ervaring boven ideologie kiest. Het is dan ook afwachten hoe lang het duurt voordat men doorheeft dat het huidige Griekse pad doodlopend is.