Cyprus: Nieuw voorstel voor de bailout

Bailout Cyprus | Na een enorme golf van kritiek over de manier waarop spaarders de dupe zouden worden van de bailout, hebben de Cyprioten een nieuw voorstel neergelegd bij de kredietverschaffers. In het nieuwe voorstel moet er €5,8 miljard opgehaald worden. Dit is het bedrag dat reeds is vastgelegd als voorwaarde in de bailout van €10 miljard die Cyprus krijgt van de trojka (ECB-IMF-EC). Nederland zal naar verwachting in totaal €600 miljoen gaan bijdragen aan de redding van Cyprus (of eigenlijk de redding van de Cypriotische banken).

Percentages aangepast

De Europese Ministers van Financiën zullen waarschijnlijk maandag nog een online conference call houden om de het nieuwe voorstel te bespreken. In het nieuwe voorstel worden de percentages van de spaarroof veranderd. In het eerste voorstel werd uitgegaan van 9,9% voor rekeningen boven de €100.000 en 6,7% op rekeningen met minder dan een ton. In het nieuwe voorstel willen ze rekeningen tot €100.000 met 3% belasten , 10% op tegoeden van €100.000 tot €500.000 en 15% voor tegoeden boven een half miljoen.

Putin: ‘Gevaarlijke ontwikkeling’

Volgens veel partijen gaan de maatregelen te ver. Ook het Europese deposito garantiestelsel blijkt dus niet echt waterdicht. Iedereen is boos, met name de Cypriotische burgers. ze hebben hun hele leven hard gewerkt en zijn zomaar een deel van hun spaargeld kwijt, zonder dat ze daar iets aan kunnen doen. Deze man hieronder staat zelfs al met zijn bulldozer in de aanslag om een bank binnen te rijden. Rusland is natuurlijk not amused. Putin noemt de deposit levy ‘oneerlijk’ en zelfs ‘gevaarlijk’.

Russische banken zijn de klos

Russische banken gaan waarschijnlijk grote verliezen lijden. In totaal hebben Russische banken zo’n €9,3 miljard bij Cypriotische banken ondergebracht. De waarde van de totale Russische zakelijk deposito’s komt volgens Moody uit op ongeveer €14,6 miljard. Pak daar even 10% tot 15% van en u weet wat de verliezen zijn. Ook worden Cyprische banken veel gebruikt om (zwart) Russisch geld te parkeren. Daar proberen ze dus ook een slaatje uit te slaan.

Zorgen om bankrun blijven groot

De ECB heeft laten weten dat de Europese centrale bank er voor zal zorgen dat de Cypriotische banken genoeg liquiditeiten beschikbaar zullen hebben op het moment dat ze weer open gaan. Het ziet er vooralsnog naar uit dat het vanaf aanstaande woensdag pas weer mogelijk is om in Cyprus geld op te nemen. De grote vraag is hoe lang de rijen voor de banken zullen zijn.

Krugman: ‘Dit is vragen om een bankrun’

De econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman heeft op zijn blog laten weten dat hij niet had verwacht dat spaarders zouden moeten gaan meebetalen aan een bailout. De Europese leiders vragen op deze manier om een bankrun, aldus Krugman. De mensen in andere zwakkere eurolanden, zoals Griekenland, Spanje en Italië, worden door deze maatregel wellicht bang dat een haircut als in Cyprus ook in eigen land zou kunnen gaan plaatsvinden. Hij schrijft:

The big problem is that it’s not just large foreign deposits that are taking a haircut; the haircut on small domestic deposits is a bit smaller, but still substantial. It’s as if the Europeans are holding up a neon sign, written in Greek and Italian, saying “time to stage a run on your banks!

Lees ook: Cyprus parliament to consider deposit tax; European stocks fall

Huishoudelijke mededeling: Sinds zondagavond heeft Biflatie.nl te maken met een vreemde storing door een nog onbekende oorzaak. Hierdoor is de website tijdelijk niet bereikbaar geweest. Er wordt momenteel nog aan gewerkt. Excuses voor de eventuele overlast.

14 reacties

 1. Als je toch miljardair bent, dan ge je toch ” afrekenen ” ? Of is het de bedoeling chaos te creëren ? Onze politici wil ik hartelijk danken voor het geweldige bestuur de afgelopen >30 jaar. Bedankt !

   1. Ja, ik weet het. Wrijf het er nog maar even in… Het feit dat spaarders op Cyprus in het spel worden betrokken wijst er op dat het einde van de capaciteit van de ‘core’ om Europa drijvende te houden in zicht is. Ook benieuwd waar de Russische spaarders straks heen gaan met hun $80 miljard op Cypriotische bankrekeningen… En wie DIE gaten moet gaan vullen!?!

 2. Heb vanmorgen voor de zekerheid toch maar even 1000 euro opgenomen. Geen zin om straks achteraan in de rij aan te sluiten.
  Het gekke is dat de mensen (het gepeupel) nog wel vertrouwen hebben in de Euro, maar niet in de banken.

  Straks nog even wat zilver kopen.

  Dit gaat volledig uit de hand lopen. Kan niet anders.

 3. Dit is dus precies de situatie waar ik al op gewezen heb. Als Europese Unie roep je maar wat. De meute reageert, maar accepteert de feitelijke situatie wel. Dan vervolgens pas je het aan met de ‘democratisch’ aangedragen alternatieven. Dit is politiek zoals die al jaren o.a. in Nederland wordt toepgepast. Zeker vanaf de tijd van Lubbers.
  Ik ben blij dat er bij sommige instanties nog zoiets als een vetorecht bestaat. Ik zou in ieder geval van dat recht gebruik maken als ik het had, want de Europese Unie en ook lidstaten maken hiervan al op subtiele manier gebruik. Een referendum met een duidelijk ‘nee’ wordt door hun vetorecht naar de prullenbak verwezen. En wij laten dat steeds maar toe.
  Hoeveel gekker kan het nog worden?

 4. Het hele probleem van Cyprus is de financiele sector! Hierdoor hebben ze nu 10 miljard gekregen, maar ook nog steeds een tekort van 5 tot 7 miljard. In plaats van het geld bij de banken te halen, halen ze een deel van de spaarrekeningen van de burgers, maar ook natuurlijk van de Russische banken. De effecten zullen woensdag of donderdag wel duidelijk worden. Nu ziet het er nog naar uit alsof het meevalt, maar de banken zijn dicht, dus dat is niet zo gek.

  Niemand gaat daar de banken toch weer vertrouwen? Dat wordt toch een massale bankrun wanneer de banken weer open gaan?

  1. Niet helemaal waar Dre. Cyprus maar ook Beyruth, Casablanca, Malta, Monaco, Liechtenstein, Zwitserland en zo zijn er nog tig voorbeelden zijn van oorsprong uit een soort van vrijhandelszones geweest. Dus dat zich daar banken vestigen is op zich niet zo vreemd. De westerse wereld wilde dit echter binnen hun invloedsfeer halen en daar zijn ze tot op heden redelijk in geslaagd.
   Maar je hebt naar mijn idee zeker gelijk als je stelt dat het vertrouwen in banken nu toch echt zou moeten gaan afnemen.

 5. He.he , het gaat eindelijk de goeie kant op…totale vernietiging van het huidige valse en oneerlijke financiële systeem!!! het werd tijd !!! Het moet allemaal nu echt gaan omvallen! dit belazeren en bedriegen en het alleen maar crëren van zogenaamd geld, door het uitgeven van Leningen, leningen en nog eens leningen moet nu eindelijk eens afgelopen zijn. De macht moet terug naar het volk, weg met de Elitaire rovers als banken en regeringen.

 6. Vanmiddag op Radio 1 een of andere pipo van de PvdA over het “recht” dat ze hebben om de burger mee te laten betalen voor de problemen. Angst zaaien door te roepen dat het systeem anders flinke deuken oploopt en volkomen terecht blablabla. En natuurlijk is dat in Nederland niet mogelijk etc… Allemaal populistisch geblaat van de politiek terwijl ze OF geen idee hebben waar dit over gaat en ze maar wat doen, OF ze weten dondersgoed wat er gebeurt en zij moeten de rust bewaren onder het volk en dat is dan ook het enige wat hun functie tegenwoordig nog inhoudt… Persoonlijk kies ik de laatste optie! En oh ja, dat wat nu in Cyprus gebeurt is eigenlijk helemaal niet erg hoor volgens die PvdA praatpop, want… is toch allemaal Russisch corrupt zwart geld….. Wat een dooddoener… Mijn vraag zou dan zijn: hoe is het mogelijk dat dit al die jaren mogelijk is? Maar daar worden geen vragen over gesteld… Schrijnend hoor… We blijven wachten…

 7. Pas een gesprek gehad met mijn vader over de algemene situatie in Europa. De man is 85 en geniet al 29 jaar van vut, aow en pensioen en maak zich over weinig dingen druk.
  Na mijn uiteenzetting over de gebeurtenissen in Europa was zijn korte antwoord “Jongen ze hebben gewoon weer een oorlog nodig…..”

  Ik denk dat hij gelijk krijgt….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.