Dalende vraag Europese winkelcentra, huur hoger

0

Door de beperkte beschikbaarheid van hoogwaardige winkelruimte in veel Europese winkelcentra zijn de vooruitzichten voor de tophuren op de meeste Europese markten stabiel, ondanks de onvermijdelijke vraagdaling bij de retailers in de laatste 18 maanden. Dat blijkt uit de nieuwste editie van Shopping Centre Rental Map van Jones Lang LaSalle. De Shopping Centre Rental Map, een ‘kaart met winkelcentrumhuurprijzen’ geeft een beeld van de marktcondities voor winkelcentra in een groot aantal Europese landen. De cijfers van Jones Lang LaSalle laten zien dat de hoogste winkelcentrumhuren in het eerste kwartaal van 2010 in Europa werden bereikt in het Verenigd Koninkrijk met €1.900 per vierkante meter per jaar, direct gevolgd door Frankrijk (€1.700) en Rusland (€1.500).

Door de schaarste aan toplocaties en de zwakke vooruitzichten zal het huurgroeipotentieel voor de beste winkelunits op kernlocaties volgens Jones Lang LaSalle zelfs nog iets stijgen. Belangrijke markten waarop Jones Lang LaSalle de komende zes maanden een sterke groei verwacht zijn Rusland en Finland. Over de Nederlandse situatie zegt Richard Dallinga, director Retail bij Jones Lang LaSalle Nederland:

‘In tegenstelling tot andere Europese landen kennen wij in Nederland geen grootschalige winkelcentra of ‘shopping malls’. In onze winkelstructuur ligt de focus op individuele retailunits op toplocaties. Hier zien wij een toenemende vraag en een aanhoudende, zij het lichte, groei van de tophuurprijzen van gemiddeld 2,8% per jaar. Doordat vrijkomende A1-locaties nog steeds schaars zijn in Nederland zullen de tophuren in Amsterdam en Den Haag ook de komende jaren licht blijven stijgen. Voor Rotterdam en Utrecht verwachten we op langere termijn een lichte daling te zullen zien.’

Via: Vastgoedmarkt