Daling huizenprijzen versnelt: 6,3% op jaarbasis

Donderdag maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) de nieuwe huizencijfers bekend over het tweede kwartaal van 2012. De gemiddelde verkoopprijs van een Nederlandse woning daalde in het tweede kwartaal met 6,3% op jaarbasis. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal daalden de huizenprijzen 0,7%. Dit is de sterkste daling sinds het begin van de crisis! Wel nam het aantal transacties toe met ruim 20% ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit had echter, zoals we al eerder aangaven, alleen te maken met onzekerheid omtrent de overdrachtsbelasting. Normaliter zijn de verkopen in het tweede kwartaal ongeveer 12,6% hoger dan het 1e kwartaal. Een gemiddelde Nederlandse woning kost op dit moment €215.000.

Op dit moment staat een gemiddeld Nederlands huis ongeveer 10 maanden te koop. Slechts één op de drie huizen wordt binnen drie maanden verkocht. Het is maar de vraag of dit aantal zal gaan toenemen. De gemiddelde verkoopprijs daalt namelijk harder dan de gemiddelde vraagprijs. Sinds het begin van de crisis is de gemiddelde verkoopprijs met 12,9% gedaald, terwijl de vraagprijs met slechts 6,9% is gedaald. Over het afgelopen jaar komt hetzelfde beeld naar voren: Hoewel de verkoopprijs met 6,3% daalden, daalde de vraagprijs slechts met 3,3%. Dat er dus meer dalingen in het vat zitten blijkt duidelijk. Zodra verkopers hun woningen realistischer in de markt gaan zetten, dalen de prijzen vanzelf.

Tenslotte blijft de omzet op de woningmarkt eveneens belabberd. Dit kwartaal bleef de omzet steken op 5,3 miljard euro, dit is 19,8% lager dan het tweede kwartaal in 2011. Ondanks dat NVM-voorzitter Ger Hukker tevreden is met de cijfers stelt hij wel dat de situatie op de woningmarkt nog altijd zeer moeizaam is: “Dit kwartaal was een klein lichtpuntje, zo één die extra opvalt als het buiten heel donker is. We hebben geen indicatie voor een structureel herstel. Veruit de meeste seinen staan op rood.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: