Daling van de aandelenmarkt ligt voor de hand

6

Als we naar de indicatoren van de onderstaande weekgrafiek van de S&P 500 kijken, lijkt de Amerikaanse beursindex aardig overbought. Ongeveer hetzelfde plaatje zien we terug in de dag-grafiek van de AEX-index.  Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

S&P overbought

Over de RSI

De Relatieve Sterkte Index, ook wel bekend als RSI, wordt in de Technische Analyse gebruikt om een koop- of verkoopmoment te bepalen. Het is vaak het geval dat wanneer de RSI boven de 70 á 80 uitkomt, er een daling in het verschiet ligt. Andersom werkt het ook zo dat wanneer de RSI laag staat, dit wordt gezien als een koopkans. De AEX-index staat momenteel rond de 370 punten. De laatste keer dat de RSI van de AEX op het huidige niveau stond, was begin 2013. In de periode daarna daalde de Nederlandse beursindex met zo’n 8%, klik op onderstaande afbeelding voor een grotere weergave.

AEX overbought

Goldman Sachs verhoogt koersdoel S&P

Ondanks dat de technische indicatoren er momenteel niet al te positief uitzien, heeft de Amerikaanse bank Goldman Sachs dinsdag 21 mei een nieuw koersdoel voor de S&P 500 afgegeven. Goldman verwacht dat de S&P 500 in 2013 zal stijgen tot 1.750 punten. Het huidige niveau ligt rond de 1.665. Ook de lange termijn targets werden door de beruchte bank aangepast. In 2014 zal de S&P volgens Goldman verder stijgen naar 1.900 punten en in 2015 zal de 2.100 punten worden bereikt. Eerst zien dan geloven, zullen we maar zeggen. Wat we inmiddels natuurlijk wel weten is dat de centrale banken de aandelenmarkten stimuleren. Dit gegeven zal de beurs wellicht naar hogere niveaus tillen.

Disclaimer: Dit artikel is informatief en is niet bedoeld als beleggingsadvies of een aanbeveling tot het kopen of verkopen van aandelen of andere financiële producten. Biflatie.nl is geen beleggingsadviseuren en kan niet aansprakelijk worden gehouden voor eventuele verliezen.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie