Daling werkloosheid vooral onder laagopgeleiden

In het eerste kwartaal van 2011 lag het aantal laagopgeleide werklozen 33.000 lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarmee namen zij twee derde van de totale afname van de werkloosheid in deze periode voor hun rekening. Het aantal werkloze lager opgeleiden bedroeg in het eerste kwartaal van 2011 bijna 140.000. Dit is een aanzienlijke daling van 33.000 ten opzichte van een jaar eerder. Ook het aantal middelbaar opgeleide werklozen nam af, met 15.000. Er zijn daarentegen nauwelijks minder hoogopgeleide werklozen. Het werkloosheidspercentage lag onder laagopgeleiden in het eerste kwartaal van 2011 op 7,7%. Eén jaar eerder was dat nog 9,9%. Bij hoogopgeleiden bleef het werkloosheidspercentage in deze periode onveranderd op 3,9%.

Het grootste deel van de afname van het aantal laagopgeleide werklozen komt voor rekening van mannen. Hun aantal nam in een jaar tijd met 22.000 af. Het aantal werkloze vrouwen met een lage opleiding daalde met 10.000. Maar het aantal laagopgeleide vrouwen in de werkzame beroepsbevolking steeg met 58.000. Er zijn daarmee veel laagopgeleide vrouwen aan het werk gegaan die voorheen niet tot de werkloze beroepsbevolking hoorden. Het aantal mannen in de werkzame beroepsbevolking nam met 25.000 toe.

De netto-arbeidsparticipatie is het hoogst onder hoogopgeleiden met ruim 83%. Dit aandeel is de laatste jaren vrij stabiel. Onder laagopgeleiden is de arbeidsparticipatie recent wel licht toegenomen. In het eerste kwartaal van 2011 was de arbeidsparticipatie onder laagopgeleiden ruim 47%, bijna 1,5 procentpunt hoger dan een jaar eerder. Dit alles blijkt uit gegevens van het CBS.

2 reacties

 1. Een overbodige manager ontslaat altijd eerst een broodnodige werknemer en verhoogt daarmee de managersbonus.

 2. hyperinflatievkblog
  Laat ik er dit van zeggen:
  Absoluut en relatief altijd leuk mee te stoeien, feit is dat de hoogopgeleiden de minste werkloosheid kennen en dat ook daar een daling.
  Maar in lijn met jouw gedachte:
  MANAGEMENT ist:
  wenn 5 Mann
  fur das bezahlt werden,
  was drei billiger und
  schneller erledigen,
  wenn sie nur zu zweit sind
  und davon noch einer krank ist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.