De belangrijkste en meest opvallende uitspraken van Davos 2019

Onzekerheid, ongerustheid, bezorgdheid. Dat beschrijft het best de sfeer die heerste tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum. Het Zwitserse bergdorp en skiresort Davos verwelkomde van 22 tot 25 januari 2019 opnieuw zo’n 2500 mannen en vrouwen. De elite van de politieke, economische en academische wereld kwam weer samen om te debatteren over tal van onderwerpen. Vooral het klimaat, de nakende Brexit en een eventuele groeivertraging van de wereldeconomie kregen veel aandacht.  

Machtigste man afwezig

Het lijkt enorm, 2500 personen, maar daarin zijn wel alle journalisten, lobbyisten, en assistenten voor de personaliteiten begrepen. Opvallende afwezige was de president van de VS, die tevoren zijn bezoek annuleerde. ‘Because of the Democrats intransigence on Border Security and the great importance of Safety for our Nation, I am respectfully cancelling my very important trip to Davos, Switzerland for the World Economic Forum. My warmest regards and apologies to the WEF!‘ twitterde hij op 10 januari. Wie waren wel aanwezig om de uitdagingen van de toekomst te bespreken?

Klimaat hot topic

‘Het WEF is in 1971 opgericht door Klaus M. Schwab, een Zwitserse hoogleraar en zakenman. Het hoofdkantoor bevindt zich in Genève waar het geregistreerd staat als non-profit stichting,’ schrijft Wikipedia. Op de agenda voor 2019 stond bovenaan het klimaat, climate change, waarover onder meer Sir David Attenborough sprak. “The Garden of Eden is no more.” Karl-Petter Thorwaldsson, president van The Swedish Trade Union Confederation wijst erop dat de lasten van de overschakeling naar een ‘fossil-free and climate smart’ economie gelijker verdeeld moeten worden. Jawel, we zijn rijker geworden de afgelopen decennia, maar die welvaart is ook heel ongelijk verdeeld. We riskeren meer ontkenning van klimaatverandering en rechtste politieke stemmen als er niet meer gebeurt om inkomen eerlijker te verdelen, aldus de president.

Beloften en mooie woorden

We hopen dat het niet bij het bovenstaande blijft. Zoals ons persoonlijk motto en gezegde luidt: luister niet naar wat ze zeggen, maar kijk naar wat ze doen! De Japanse premier beloofde van klimaatactie een topprioriteit te maken. De G20 zal later in 2019 plaatsvinden onder voorzitterschap van Japan. Het land zal onder meer werk maken van de verwijdering van plastic in de oceanen. Jammer, zeer jammer toch dat het land zijn verantwoordelijkheid niet neemt in de walvisjacht. Daaruit blijkt dat economisch belang toch altijd nog boven natuurbescherming komt…

Globale risico’s

Dan is er natuurlijk nog het Global Risks Report 2019 dat elk jaar opgesteld wordt in samenwerking met het WEF. U kunt dit desgewenst hier aanvragen. Het is in feite een rondvraag onder 1000 beslissingsmakers en beleidsverantwoordelijken. Welke zijn de grootste risico’s die de wereld bedreigen? Wat is de waarschijnlijkheid dat een of meer daarvan zal plaatsvinden en wat is de impact? Als grootste zorg staan bovenaan spanningen en fricties tussen grootmachten. Het teloorgaan van economische en internationale verdragen ook. En wat verwacht wordt te gebeuren staan zijn extreme weersveranderingen. Tezamen met het niet aanvaard worden of niet de gewenste impact hebben van klimaatmaatregelen.

Belangrijke quotes

Hier vindt u de belangrijkste en meest opvallende uitspraken. Van de Duitse bondskanselier Angela Merkel die wijst op de verkeerde houding van zelfzucht die ze meer en meer overal ziet van landen. (Een sneer naar de afwezige Trump.) Ray Dalio, aan het hoofd van ’s werelds grootste hefboomfonds, waarschuwt voor onbedoelde en ongekende gevolgen van het belasten van de rijksten. De Chinese vicepresident Wang Qishan stelde dat zijn land en de VS elkaar nodig hebben en dat een win-winverhouding het beste is voor de toekomst. Steracteur Matt Damon roept onomwonden op tot verandering aan de top van de VS. “I think it would be a great signal to the world if we put somebody who was established and very stable and very wise back in charge.” Dan Soros: “I want to call attention to the mortal danger facing open societies from the instruments of control that machine learning and artificial intelligence can put in the hands of repressive regimes,” aldus de multimiljardair.

De jeugd van tegenwoordig…

…lijkt meer en meer het goede voorbeeld te geven. Van een omgekeerde wereld gesproken. Ongelofelijk hoe mondig deze jongste generatie is! Zoals de Zweedse tiener Greta Thunberg (16) die het initiatief nam om als studente te gaan demonstreren voor het klimaat. Zo’n honderdduizend schoolgangers volgen ondertussen haar voorbeeld. Maar ook volwassenen nemen in grote aantallen deel aan klimaatmarsen.

Davos 2019: Ons huis staat in brand

Kijk en hoor haar bezig. Voor een volgepakte zaal met toplui uit de financiële wereld, de politiek en de media sprak ze volgende woorden. (O.i. zullen het gevleugelde woorden blijken.) “I often hear adults say: ‘We need to give the next generation hope’,” she concluded. “But I don’t want your hope. I want you to panic. I want you to feel the fear I do. Every day. And want you to act. I want you to behave like our house is on fire. Because it is.”

4 reacties

  1. ze dronken een glas, deden een plas,
    en toen vlogen ze allemaal weer terug, met hun prive jet, naar hun huisjes met 40 kamers en 5 badkamers en ze leefden nog lang en gelukkig.

  2. ze dronken een glas, deden een plas,
    en toen vlogen ze allemaal weer terug, met hun prive jet, naar hun huisjes met 40 kamers en 5 badkamers
    en ze leefden nog lang en gelukkig.

  3. Die rijken maken de aarde kapot omdat ze egoïstisch zijn en nog rijker willen worden banken is tuig die de Rijken helpen met belasting ontfuiken en vernietigen van africaanse boerenstand boor palmoliebedrijven kansloos dit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.