DB: ‘Cryptomunten zijn onvermijdelijk’ en wat 2030 nog zal brengen

1

Tenminste één bank die het helemaal door heeft: Deutsche Bank. Als eerste het ook officieel toegeeft en concludeert. “While critics bemoan cryptocurrencies as constrained by regulatory hurdles, we believe the incentives of governments and card providers are such that digital currencies are inevitable.” Aldus Jim Reid, Deutsche Bank’s Hoofd Fundamentele kredietstrategie en Thematisch onderzoek. En dat is dan nog niets vergeleken met 2030. DB kijkt tien jaar vooruit en ziet zoveel als een Heerlijke Nieuwe Cryptowereld. 

Helicopter geld

Het rapport Imagine 2030 telt maar liefst 84 pagina’s. U kunt het zo u wilt hier volledig downloaden. Deze intensieve research komt van de grootste Duitse bank (en de 17de naar omvang van heel de wereld). Die anno 2019 zelf in de ernstige problemen zit. Maar gelukkig toch en dapper ook uitkijkt naar de toekomst. DB vroeg haar analisten om oorspronkelijke ideeën met plausibele links naar het heden. Deden maar meer politici het: vooruit kijken! Maar in het algemeen geven wettelijke kiessystemen hen slechts 4 of 5 jaar om ideeën uit te werken. ‘Imagine 2030’ is ook een waarschuwing voor de Europese verkozen en benoemde machthebbers en topverantwoordelijken. ‘While global debt accumulation is sustainable with low rates, populism and helicopter money may lead to a debt crisis.’ Die zit!

Contrarian

De auteurs geven zelf toe geen kristallen bol te bezitten. De zwakte van tal van ‘voorspellingen’ ligt hem net in teveel het heden extrapoleren. Of zulke onwaarschijnlijkheden debiteren dat ze elke link met de realiteit verliezen. Neen, dan wil deze studie het anders doen. Wel out-of-the-box en als contrairian durven redeneren. Maar toch realistisch blijven en praktisch. Zo zijn met veel tijd, moeite en boterhammen de analisten van DB tot een twintigtal interessante visies gekomen. De onderwerpen zijn divers en de titels van de onderscheiden hoofstukken ook veelzeggend en to the point:

  • The end of fiat money?
  • How Europe can stop falling behind in the 2020s
  • How governments will respond to record debt
  • Autos: the electric, not autonomous, decade

Cash van de 21ste eeuw

Wat de 49,6 miljoen cryptofans het meest kan interesseren is hoe Deutsche Bank de cryptowereld ziet evolueren. Dat komt dan onder de noemer: ‘Cryptocurrencies: the 21st century cash’. Alleen al het feit dat zij voorziet dat het pas in 2030 up, up and away wordt voor crypto, spreekt boekdelen. Want veronderstelt dat ‘we’ pas aan het begin staan van de cryptorevolutie. In december van 2019 en met een bitcoin die nog maar tien jaar oud is. Zal het trouwens bitcoin (BTC) worden die crypto mainstream brengt in het komende decennium? Of:

‘As we look to the decade ahead, it may not be surprising if a new and mainstream cryptocurrency were to unexpectedly emerge’…

Wallets: to the moon

Imagine 2030 ziet het aantal wallet gebruikers opgaan tezamen met het aantal internet gebruikers. Dat zal eveneens groeien tot 2030 en door blijven groeien daarna. De horde of hindernis voor massale adoptie van cryptomunten is volgens DB hoe wetgevers met het gegeven omgaan. De bank kijkt ook naar de twee dichtstbevolkte landen ter wereld: India (1,3 miljard) en China (1,4 miljard). Wanneer de huidige trends zich verder zetten, voorziet de bank 200 miljoen wallets tegen 2030. Dat zou een verviervoudiging betekenen in tien jaar.

Wie vergist zich: DB of JvB?

Toch klopt er iets niet in de berekeningen en de bijbehorende grafiek die dit hoofdstuk toont. Of ondergetekende is gewoon te dom om e.e.a. te snappen, dat kan ook. We nodigen iedereen dan ook uit het rapport in te kijken om hier duidelijkheid over te scheppen. Dank bij voorbaat! Het aantal internet gebruikers staat anno einde 2019 officieel vast op 4,5 miljard. Terwijl de grafiek dit aantal op nog geen 500 miljoen houdt. Beide lijnen (internetgebruikers en cryptogebruikers) gaan zowat gelijk op in de komende tien en zelfs twintig jaar. Dat spreken we niet tegen. Maar hoe kan het aantal internetgebruikers maal vier gaan? Wanneer reeds bijna 60 procent van de wereldbevolking online is. En de prognoses voor de groei van die wereldbevolking (7,7 miljard) het houden op ‘slechts’ 8,6 miljard mensen tegen 2030?

Banken redden

Een hoofstuk en titel die iedereen die het bankwezen of zelfs de economische en financiële actualiteit maar een beetje volgt zal interesseren? ‘How Europe can fix its banks’ (!) Moest dat niet zijn: ‘Hoe Deutsche Bank haar schulden kan fixen’?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.