De 10 populairste landen voor Bitcoin/Bretton Woods ll en de controle over geld

0

In welke tien landen in de wereld is de grootste en oudste cryptomunt het liefst gezien? Een tip: het is niét in de ontwikkelde landen. Raar maar waar – het is vooral in de zich nog ontwikkelende landen. Hoewel: zo heel vreemd is dat ook weer niet. Het Westen rust al te lang op zijn lauweren. En zoals in het bedrijfsleven geldt, en blijkbaar ook in de financieel-technische wreld: wie niet tijdig vernieuwt, innoveert, is gezien, Of beter: wordt niet meer gezien. De blockchain technologie met de bijbehorende digitale munten is zo´n ontwikkeling. Waarbij het Westen zich beter kan reppen om niet voorgoed achter te blijven. Mind you – er beweeg al veel hoor. Achter de schermen dan. Ondergetekende denkt: de grootste geldherschikking, monetaire hervorming sinds Bretton Woods anno 1944 staat voor de deur. En al wat nog moet gebeuren is die deur openen. Noem het Bretton Woods ll?

Speelveld

Toen de illustere onbekende Satoshi Nakamoto bitcoin creëerde, voorzag hij ook reeds de ernst van de zich ontwikkelende Kredietcrisis. We schrijven 2009. Daarvan is de wereld trouwens nooit hersteld, omdat de oorzaken nooit weggenomen zijn. Teveel geld dat teveel goederen najaagt. Teveel krediet in de markten, laat ons het zo omschrijven. Een huizenbubbel ontstond en heel de wereld zou ervan weten. Toch is het pas in 2019/2020 dat het belang van de digitale munt erkend wordt. Je hoort en leest het overal. De Grote Reset. De Nieuwe Wereldorde. The big reset. A New Worldorder. Dat wordt gelanceerd, het gebruik van die terminologie wordt gestuurd hoor. Want de centrale banken van de wereld, met de Fed voorop, bereiden ons voor op wat komen gaat. Misschien nog wel voor het einde van dit jaar/begin 2021. Ja, het is zelfs de Amerikaanse centrale bank gaan dagen dat het zo niet verder kan. Geld – en dan liefst de USD – hoort terug gezond te worden. Tegelijk hoor je nog een andere term of uitdrukking, vanuit politieke hoek dan. ´´To level the playing field´´. Het speelveld gelijk maken voor iedereen, voor alle spelers. Want het is een oud zeer dat, in Amerikaans opzicht, via wisselkoers-manipulatie de economische concurrentie internationaal vervalst werd. Eens alle belangrijke (fiat)munten geijkt zullen zijn op een ´echte, vaste waarde´, zal het economische speelveld opnieuw geëffend zijn. Dat is toch de bedoeling.

Mandje voor Speciale Trekkingsrechten

Wat zal die ´waarde´ of ijk dan wel worden? Goud, de goudkoers? Bitcoin of een andere digitale munt? We zullen al een goed idee krijgen wanneer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volgende maand vergadert. Tezamen met de World Bank Group (WBG) en van 12 tot 18 oktober 2020 om precies te zijn. Managing director Kristalina Georgieva maakte al een inleidende presentatie in juli 2020 over wat te verwachten. De Coronacrisis moet benut worden om te komen tot een wereldeconomie die voor iedereen werkt. Die vooral groen moet zijn. En financieel toegankelijk voor zelfs de minstbedeelden. Dat wordt beaamd trouwens door een andere hooggeplaatste dame, Christine Lagarde, als Voorzitster van de ECB. De nadruk zal in eerste instantie niét liggen op een CBDC, central bank digital currency. Hoewel die er wel komt en misschien wel voor elk land ter wereld. Maar wel op betalingen, grensoverschrijdende betalingen. Met als achterliggende gedachte: financiële hulp voor het bestrijden van het Coronavirus/COVID-19 moet snel, veilig en goedkoop verlopen. Die crisis is nog lang niet ten einde (zeg dat Biflatie het gezegd heeft). De gevolgen dus zeker ook niet. In het bijzonder zal tijdens genoemde vergadering – ééns in de vijf jaar slechts! – het mandje met wereldmunten herschikt worden. Het zou te ver voeren, technisch en wegens plaatsgebrek in deze om hier nader op in te gaan. Maar denk aan ons wanneer u naderhand in de financiële media leest over SDR´s, Special Drawing Rights, ja? Allemaal niet te onderschatten, de volgende uitspraak indachtig: “Give me control of a nation’s money and I care not who makes it’s laws” — Mayer Amschel Bauer Rothschild. (Er bestaat wel controverse over wie nu wel of niet deze phrase bezigde, maar de inhoud is ontegensprekelijk wáár).

Bitcoin/crypto is het populairst in?

´According to Chainalysis’ Global Crypto Adoption Index, the countries with the highest cryptocurrency use rates aren’t developed economies.´ 

Samengevat:

  • ´The Global Crypto Adoption Index from Chainalysis shows Venezuela, Russia, and Ukraine lead the world in crypto adoption.
  • The only developed economies in the top 10 are China and the US.
  • Three African countries made the top 10.´

Bron: Decrypt.co, Chainalysis