De 50 meest innovatieve bedrijven ter wereld/De Vierde Industriële Revolutie

Wanneer we zo´n titel spotten, vragen we ons meteen al één iets af. Zitten daar blockchain bedrijven bij? Vergeef me en misschien is het beroepsmisvorming. Maar ondergetekende ziet deze sector nu eenmaal als de meest innovatieve maar mogelijk. Degene die de wereld-zoals-we-hem-kennen grondig zal veranderen. De vierde industriële en technologische revolutie. En kijk, niemand minder dan de stichter van het Word Economic Forum schreef precies over dit onderwerp. Doctor Schwab vraagt zich ook af hoe we de komende 50 tot 100 jaar zullen vormen.

Wereld Economisch Forum

´Klaus Martin Schwab is een Duitse ingenieur en econoom, vooral bekend als de oprichter en uitvoerend voorzitter van het World Economic Forum (WEF). Zijn vrouw en eerste medewerker, Hilde, richtten samen met hem de Schwab Foundation for Social Entrepreneurship op. Hij werd geboren in 1938 in Ravensburg, Duitsland.´ Wikipdia.org. Het WEF kennen we voornamelijk als de jaarlijkse bijeenkomst in Davos, Zwitserland, van de Groten der Aarden. Op financieel, economisch, maatschappelijk en politiek vlak. De 82-jarige Schwab is houder van verschillende doctoraten zoals in mechanical engineering en economie, plus talloze ere-doctoraten. De stichting die hij met zijn echtgenote oprichtte, ondersteunt meer dan 350 sociale ondernemers over heel de wereld.

Keuzes

In 2018 schreef hij nog het volgende over de Vierde Industriële Revolutie. Het is een heel interessant stuk dat u eigenlijk helemaal zou moeten lezen. Die Revolutie is er één van de 21ste eeuw. Het tijdvak waarin we vandaag leven – en ook het enige dat u en ik zullen meemaken. Dat wil ook zeggen, aldus Doctor Schwab, dat wij de kans hebben om die technologie ten goede te gebruiken. Hij schrijft dat hoe wij hier nu mee omgaan, dit repercussies, consequenties zal hebben voor de komende 50 tot 100 jaar. ´(…) the Fourth Industrial Revolution’s technologies, such as artificial intelligence, genome editing, augmented reality, robotics, and 3-D printing, are rapidly changing the way humans create, exchange, and distribute value. As occurred in the previous revolutions, this will profoundly transform institutions, industries, and individuals. More importantly, this revolution will be guided by the choices that people make today: the world in 50 to 100 years from now will owe a lot of its character to how we think about, invest in, and deploy these powerful new technologies.´

Voor wie, door wie?

Mensen, mensen, er komt zo te zien en lezen wat op ons af?! En wie van ons zal méé zijn en er zijn voordeel mee doen. Eraan meewerken zelfs en het allemaal beheersen. En wie zal doodweg alles ondergaan, omdat het alles boven ons petje gaat? Het zullen wel weer de select few, de uitverkorenen zijn die de determinerende beslissingen zullen nemen, denkt u niet? De doctor schrijft dan toch weer iets hoopgevend in deze: ´This revolution is not just happening to us—we are not its victims—but rather we have the opportunity and even responsibility to give it structure and purpose.´ We zijn niet de slachtoffers van de technologie zegt Klaus Schwab. Oké, maar daar moeten we dan wel een forse inspanning voor doen. De kennis en de inzichten zullen ons niet cadeau worden gedaan. Het zal m.i. worden: méégaan, of ondergáán. Denkt u ook niet, beste lezers? Want immers: tégengaan zal vast niet lukken, als dat al nut zou hebben of aangewezen zijn. Dat heet ´vooruitgang´ en wie kan of wil die tegengaan. Hopen dan maar dat hij iederéén ten goede zal komen…?

Voortrekker

Ja! Doctor Schwab noemt expliciet de blockchain technologie. Op deze manier: ´technologies such as blockchain and smart materials are redefining and blurring the boundary between the digital and physical worlds.´ Herdefiniëren en de grenzen doen vervagen tussen de digitale en de fysieke werelden. Da´s heel mooi uitgedrukt. Persoonlijk denk ik dat de eerste en van de grootste, meest ingrijpende manieren waaop we kennis zullen maken met die Vierde Industriële Revolutie is…? De manier waarop we gaan betalen. En geld ontvangen. Want het begrip ´geld´ gaat m.i. heel vlug nu veranderen van inhoud. Geef het zes tot twaalf maanden en we gaan ´t al merken. We evolueren naar een cashloze maatschappij, en er komt digitaal geld. We gaan allemaal een wallet krijgen, een digitale portefeuille. En via de blockchain (digitaal grootboek of logboek) transacties doen met gebruikmaking van digitale munten. Zelf heb ik al zo´n idee welke digitale munt hierin een voortrekkersrol vervult. Kent u ze, weet u hoe ze noemt? Uw reacties zijn zoals altijd heel welkom…!

De 50 meest innovatieve bedrijven

De titel slaat in feite op onderstaande infografiek, die moeten we u zeker tenslotte nog tonen.

Zit ik te vroeg of verkeerd?

Visualcapitalist.com: klik hier voor de ware grootte. Jammer; de blockchain technologie wordt wel door heel wat van deze giganten gebruikt, maar niet expliciet vermeld. Zo ook niet het blockchainbedrijf met bijbehorende digitale munt dat, volgens ondergetekende, voor een heel eigen revolutie zal zorgen. De manier om geld te herdefiniëren. Ach, ´t is ook maar een idee dat ik heb hoor; ik kan best helemaal verkeerd zitten. Of ik zit al een jaartje voor op de samenstellers van bovenstaande lijst, dat kan ook. Wat denkt u, beste lezers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: