De ‘Abe-Trade’: Short JPY, Long Nikkei

17

De nieuwe Japanse premier Abe is inmiddels officieel in functie. Het is daarom interessant om te zien hoe snel de financiële situatie in Japan aan het veranderen is. Nu de weg naar meer stimuleringen is ingeslagen en de centrale bank expliciet zal worden gebruikt als instrument om de valuta te verzwakken, is de Japanse Yen al ruim 10% gedaald in waarde ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar. Met een expliciet doel van 90 USDJPY dient de Yen nog maar 2,5% verder te dalen t.o.v. de USD. Ook andere effecten zijn al duidelijk zichtbaar. Zo is de Japanse beurs, de Nikkei, al enige tijd bezig aan een opmerkelijke opmars.

 

Japan wil goedkopere Yen

Nu de Currency Wars al enige tijd bezig zijn, kunnen Japanse bedrijven door een lagere Yen goedkoper exporteren, wat positief is voor de economie en de beursindex. Andere kant van de medaille is echter dat inflatie wordt geïmporteerd en dat mede hierdoor de rente op staatsobligaties kan oplopen. Ook dit is iets wat de laatste weken merkbaar begint te worden. Rentes lopen langzaam op en zoals Kyle Bass  al meerdere keren heeft gewaarschuwd is uitgerekend Japan één van de landen die hogere rentes, ook al zijn deze stijgingen minimaal, waarschijnlijk niet zal overleven.

Abe werkt beter dan QE

Wat we in ieder geval kunnen concluderen is dat de overwinning van Abe veel effectiever is dan de interventies van de Bank of Japan. Zie ook de grafiek hieronder van Bloomberg, via Michael McDonough.